Στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο καθηγητής Ορεινών Υδάτων στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας, Δημήτρης Εμμανουλούδης.
Τα τελευταία χρόνια γίνεται έντονα λόγω και από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και από τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο για τις φυσικές καταστροφές που προκαλούνται απο τους λεγόμενους φυσικούς κινδύνους.
Ο καθηγητής τόνισε σχετικά για αυτές τις φυσικές καταστροφές: «Οι περισσότεροι που αναφέρονται στις φυσικές καταστροφές που προκύπτουν από τους φυσικούς κινδύνους δεν γνωρίζουν ότι βρίσκονται και η ξηρασία και οι καύσωνες».
Ποιοι είναι φυσικοί κίνδυνοι σύμφωνα με τον κατάλογα του ΟΗΕ
«Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει ορίσει συνολικά εννέα συνολικά φυσικούς κινδύνους, αναμεσα σε αυτούς είναι η ξηρασία, οι καύσωνες μαζί με τους σεισμούς και τις πλημμύρες, τις δασικές πυρκαγιές, την ηφαιστειακή δραστηριότητα. Η ξηρασία και οι καύσωνες, μάλιστα κατέχουν την τέταρτη και έκτη θέση. Για τις δασικές πυρκαγιές, που απασχολούν τόσο πολύ την χώρα μας σε παγκόσμια κατάξη αυτός ο κίνδυνος είναι μετά την ξηρασία και τους καύσωνες, δηλαδή βρίσκονται στην έβδομη θέση», σχολίασε ο καθηγητής.
Για την ιεράρχηση του ΟΗΕ σχετικά με τους φυσικούς κινδύνους ο κ. Εμμανουλούδης ανέφερε: «Ιεραρχούνται με βάση την συχνότητα εμφάνισης του φαινομένου μέσα σε βάθος εικοσαετίας και την πρώτη θέση έχουν οι πλημμύρες, οι καταιγίδες, οι σεισμοί, οι καύσωνες».
Το φαινόμενο της ξηρασίας όμως επηρεάζει το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού, με τον καθηγητή να δίνει τον εντυπωσιακό αριθμό του ενάμιση δισεκατομμύρια άνθρωποι να έχουν επηρεαστεί από την ξηρασία.
Πώς διαμορφώνεται η ιεραρχία των φυσικών κινδύνων στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα η ιεράρχηση είναι διαφορετική με τον καθηγητή να σημειώνει: « Στην Ελλάδα ο πρώτος φυσικός κίνδυνος που απειλούμαστε είναι οι πυρκαγιές, δεύτερες οι πλημμύρες. Σε αντίθεση με την παγκόσμια κατάξη, οι πυρκαγιές επηρεάζουν μόλις το 0,1% ου παγκόσμιου πληθησμού. Είμαστε έξω από τους μέσους όρους».
Τον λόγο που συμβαίνει αυτό ο καθηγητής εξήγησε: «Σαν χώρα έχουμε αρκετή ξηρασία τα τελευταία χρόνια. Επιπλέον, άλλος λόγος είναι η γεωμορφολογία του εδάφους, είναι τα δασικά είδη που υπάρχουν στην Ελλάδα και τέλος μεγάλο και σημαντικό ρόλο παίζει η παρέμβαση του ανθρώπου στο δάσος, βέβαια».
Ατομική ευθύνη απέναντι στην κλιματική αλλαγή
Ο καθηγητής έδωσε ένα βασικό πλαίσιο οδηγιών που όλοι μπορούμε να ακολουθούμε: «Οι οδηγίες είναι παλιές και σαφείς. Κατ’αρχήν προσέχουμε όταν ενεργούμε μέσα σε ένα δάσος, κατόπιν είναι πολύ σημαντικό εάν αντιληφθούμε μία πυρκαγιά στην αρχή να ενεργήσουμε άμεσα».