Οι τουρκικές προκλήσεις συνεχίζονται, καθώς με αφορμή Τουρκο-ΝΑΤΟϊκή άσκηση στην περιοχή της Ρόδου, η Άγκυρα αμφισβήτησε Ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.
Η Αθήνα δέσμευσε με σχετική ΝΟΤΑΜ περιοχή νότια της Ρόδου και του Καστελόριζου για μία άσκηση τουρκικών και ΝΑΤΟϊκών αεροναυτικών δυνάμεων που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα το μεσημέρι.
Συγκεκριμένα, η Τουρκία δε δέχτηκε να υποβάλλει σχέδια πτήσης των μαχητικών της που θα λάμβαναν μέρος στην άσκηση και αμφισβήτησε το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου, υποστηρίζοντας πως θα πετάει μέχρι και τα 6 ναυτικά μίλια.
Παράλληλα, η Αθήνα δέσμευσε με NAVTEX τον θαλάσσιο χώρο στη συγκεκριμένη περιοχή, με την Τουρκία να συνεχίζει την προκλητική της στάση, καθώς προχώρησε στην έκδοση της δικής της NAVTEX για τον ίδιο χώρο.
Υπερπτήση τουρκικού drone πάνω από την Κίναρο
Τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV που εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο και στη συνέχεια πέταξε πάνω από την Κίναρο στα 19.000 πόδια στις 15:05 μμ.
Το τουρκικό UAV αναγνωρίσθηκε και αναχαιτίσθηκε σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες κατά πάγια τακτική.
Υπενθυμίζεται ότι ανήμερα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ζεύγος τουρκικών F-16 που επίσης είχε εισέλθει στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, πέταξε πάνω από την Κίναρο στα 27.000 πόδια.
«Όχι» σε αγορές αμυντικού υλικού από Ρωσία, αλλιώς έρχονται κυρώσεις
Παράλληλα, υπήρξε αντίδραση του State Departmemnt στο δημοσίευμα του πρακτορείου TASS, το οποίο αναφέρει ότι Ρωσία και Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία για την αποστολή δεύτερης παρτίδας αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 στην Άγκυρα.
Εκπρόσωπος του State Department δήλωσε πως «η θέση μας για την αγορά εκ μέρους της Τουρκίας των S-400 είναι πολύ γνωστή και θα σας παρέπεμπα στην τουρκική κυβέρνηση, ώστε να μιλήσει για τα σχέδιά της αναφορικά με αμυντικές προμήθειες».
«Όμως έχουμε με συνέπεια δηλώσει ότι ο βάρβαρος και αδικαιολόγητος πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας καθιστά ζωτικής σημασίας τώρα και περισσότερο από ποτέ, κατά κάποιο τρόπο, όλες οι χώρες να αποφύγουν συνδιαλλαγές με τον ρωσικό αμυντικό τομέα, (σ.σ. αλλιώς) εκτίθενται στον κίνδυνο κυρώσεων», κατέληξε.