Στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησαν ο κ. Γλύκας, πρόεδρος Ένωσης Ποινικολόγων και ο κ. Σούρας, ψυχίατρος, για τις ανησυχητικές διαστάσεις της εκδικητικής πορνογραφίας στην Ελλάδα.
Για τις μεγάλες διαστάσεις της εκδικητικής πορνογραφίας στην Ελλάδα ο ψυχίατρος, Δημήτρης Σούρας σχολίασε: «Το εκδικητικό πορνό είναι ένα όπλο στα χέρια των ανδρών σε βάρος των γυναικών. Κάθε μέρα διαβάζουμε τους άνδρες εναντίον των γυναικών, τις χτυπούν, τις σκοτώνουν. Και δεν είναι μόνο οι γυναικοκτονίες, είναι οι βασανισμοί, είναι οι εξευτελισμοί».
Το νομικό «οπλοστάσιο» για την προστασία του θύματος
Ο Γιάννης Γλύκας, ως πρόεδρος της Ένωσης Ποινικολόγων, ανέφερε για την νομική στήριξη που μπορεί να έχουν τα θύματα: «Υπήρχε ο παλιός νόμος που αντιμετώπιζε την εκδικητική πορνογραφία που έχει αλλάξει. Άμεση καταγγελία στην δίωξη του ηλεκτρονικού εγκλήματος, εφόσον παρατηρηθεί κάτι τέτοιο. Εάν προκύπτει κέρδος από το πορνογραφικό υλικό, είναι κακουργηματική πράξη, πιο πολλές φορές όμως τα κίνητρα είναι εκδικητικά. Ενώ, η περίπτωση της εκδίκησης αντιμετωπίζεται ως σοβαρό πλημμέλημα που μπορεί να οδηγήσει και σε φυλάκιση».
Ο πρόεδρος θέλησε να τονίσει ότι η δικαιοσύνη είναι αυστήρη σε αυτές τις περιπτώσεις, και η κάθε περίπτωση αντιμετωπίζεται διαφορετικά, καθώς οι παράμετροι ποικίλλουν. Επίσης ο κ. Γλύκας σχολίασε: «Δεν υπάρχει ατιμωρησία. Υπάρχει διαβάθμιση, δεν γίνεται όλα να οδηγούν σε κακουργήματα».
Αναγκαίο είναι η άμεση καταγγελία
Ο Γιάννης Γλύκας τόνισε την σημασία της άμεσης καταγγελίας της παράνομης ενέργειας στη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος από τις γυναίκες και τόνισε: «Οι γυναίκες πρέπει να μην φοβούνται, να το καταγγείλουν αμέσως και να ξέρουν ότι υπάρχουν ειδικοί άνθρωποι που θα τις προστατέψουν. Βασικό βήμα για να «κατέβει» το βίντεο είναι αρχικά να εντοπιστεί το υλικό και κατόπιν να βρεθεί που έχει αναρτηθεί, είναι εξαιρετικά χαμηλό το ποσοστό των υποθέσεων που δεν έχει βρεθεί, περίπου είναι το 1% με 3%».
Η ευθύνη της κοινωνίας για την έξαρση των κακοποιητικών συμπεριφορών
Ο κ. Σούρας σχολίασε: «Μπορούμε όλοι να λάβουμε δράση και να καταγγείλουμε, αλλά δεν το κάνουμε. Δεν το κάνουμε για να μην ανακατευτούμε, γιατί ”δεν βαριέσαι, ασ΄το”, είναι δικά τους προβλήματα. Υπάρχει η ηθική ευθύνη».
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ποινικολόγων προς επίρρωση της έξαρσης των κακοποιητικών συμπεριφορών ανέφερε χαρακτηριστικά: «Μόνο το πρώτο εξάμηνο οι δικογραφίες για υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας ο αριθμός του έχει φτάσει τις 5.800, ένα τεράστιο νούμερο. Ευτυχώς όμως, από τον Αύγουστο του 2021 υπάρχουν σε κάποια αστυνομικά τμήματα ειδικά τμήματα αντιμετώπισης ανδοοικογενειακής βίας».