Η έξοδος από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας σηματοδοτεί το τέλος το μνημονίων και όσων επιβλήθηκαν στο όνομά τους τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας ιστορική τη σημερινή ημέρα.
«Κλείνει, έτσι, ένας δωδεκαετής κύκλος που έφερε πόνο στους πολίτες, καθήλωση στην οικονομία και διχασμό στην κοινωνία. Για να ξεπροβάλει, όμως, ένας νέος, καθαρός ορίζοντας ανάπτυξης, ενότητας και ευημερίας για όλους», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
«Μόνο όποιος δεν λησμονεί βρίσκει τη δύναμη να προχωρεί και γι’αυτό οφείλουμε να διδαχθουμε από την πρόσφατη εμπειρία», ανέφερε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι η σήμερα η Ελλάδα είναι μια άλλη χώρα
«Προχωράμε χωρίς να ξεχνάμε. Γιατί ξέρουμε, πλέον, ότι οι χαμηλότεροι φόροι οδηγούν στην ανάπτυξη και οι επενδύσεις σε νέες δουλειές. Ξέρουμε πως η Ευρώπη δεν έχει μόνο την όψη του ελέγχου, αλλά και της αλληλεγγύης που δυναμώνει τη θέση της χώρας».
Η τελευταία τριετία απαντά στην πράξη στα διδάγματα της τελευταίας 12ετίας, υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.
«Σήμερα η κυβέρνηση, πριν ακόμη κλείσει η πρώτη της τετραετία, γράφει τους τίτλους τέλους σε μία πολυετή δοκιμασία. Ας τους μετατρέψουμε, λοιπόν, σε πρόλογο μιας νέας συναρπαστικής διαδρομής. Με πρώτο σταθμό την ανάκτηση της Επενδυτικής Βαθμίδας και σταθερή πυξίδα το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης».
Η ευρωπαϊκή ηγεσία συγχαίρει την Ελλάδα, με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να τονίζει πως «χάρη στην αποφασιστικότητα και τη δύναμη της Ελλάδας και των Ελλήνων, η χώρα κλείνει πλέον αυτό το κεφάλαιο και ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία. Η ΕΕ πάντα στο πλευρό σας».
Και αυτή η εξέλιξη προκάλεσε πολιτικές αντιδράσεις.
«20/08/18 βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια και λάβαμε τετραετή ορίζοντα εξόδου από την εποπτεία. Τότε ο σημερινός πρωθυπουργός έλεγε ότι υπογράψαμε 4ο και ζητούσε πιστοληπτική γραμμή. Σήμερα, 20/08/22, πανηγυρίζει για όσα πετύχαμε. Ψέματα και θράσος και τότε και τώρα. Όμως ο χρόνος του τελειώνει», σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Έχει το θράσος να ζητάει και τα ρέστα και να εμφανίζει μάλιστα ως επιτυχία το τρίτο αχρείαστο μνημόνιο και τα 100 δις που χρέωσε τους Έλληνες. Αμετανόητος, εξακολουθεί να βαδίζει τον δρόμο του ψέματος επιχειρώντας ξανά να κάνει το άσπρο μαύρο», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
«Η καθημερινότητα που βιώνουν οι Έλληνες πολίτες αλλά και η πραγματική κατάσταση της οικονομίας είναι εντελώς διαφορετικές», ανέφερε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ενώ το ΚΚΕ σχολίασε πως «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα του πρωθυπουργού περί «ανάπτυξης και ευημερίας για όλους» καταρρέουν».
Η ΝΔ ανέβασε βίντεο με το μήνυμα «Η Ελλάδα αλλάζει» στο οποίο προβάλλονται εικόνες και πρωτοσέλιδα αυτών των 12 χρόνων, από τη δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου το 2010 από το Καστελόριζο και την αναγγελία του δημοψηφίσματος από τον Αλέξη Τσίπρα μέχρι τις πρόσφατες δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την έξοδο της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία μέσα στο καλοκαίρι.
Τι σημαίνει για την Ελλάδα η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία
Με την έξοδο της χώρας από το καθεστώς εποπτείας πρακτικά λύνονται τα χέρια της κυβέρνησης για την εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής και παύει πλέον να είναι η εξαίρεση στην Ευρωζώνη, ενώ επιστρέφει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα και θα ελέγχεται όπως τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη.
Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Ελλάδα αποπλήρωσε δύο χρόνια νωρίτερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, πλέον έχει τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί την αναπτυξιακή δυναμική και την πρόσθετη εμπιστοσύνη των αγορών που αναμένεται να της δείξουν οι αγορές.
Ωστόσο, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιστρέψουμε στα λάθη που μας οδήγησαν στα μνημόνια ενώ φυσικά ο επόμενος μεγάλος εθνικός στόχος είναι να επιστρέψουμε στην επενδυτική βαθμίδα μετά από 11 αναβαθμίσεις της οικονομίας την τελευταία τριετία.