Τον ίδιο τον πρωθυπουργό βάζει στο κάδρο των ευθηνών για την υπόθεση των υποκλοπών το ΠΑΣΟΚ, καταθέτοντας πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής στην οποία κάνει λόγο για παραλείψεις και πλημμελή άσκηση καθηκόντων από την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Μετωπική για τις παρακολουθήσεις
Στη Βουλή μεταφέρεται η πολιτική σύγκρουση για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, με κορύφωση τη μάχη των πολιτικών αρχηγών στην ολομέλεια την Παρασκευή.
Ευθύνες ακόμη και στον ίδιο τον πρωθυπουργό αναζητά το ΠΑΣΟΚ, καλώντας τη Βουλή να αποφασίσει τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής μετά τις αποκαλύψεις για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, η οποία τελεί υπό την εποπτεία του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Μείζον ερώτημα που χρίζει απάντησης είναι ποιος και γιατί ζήτησε τη νόμιμη, όπως την αποκαλεί η κυβέρνηση, επισύνδεση του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, όπως και ποιοι είναι οι λόγοι εθνικής ασφάλειας που οδήγησαν στην παρακολούθησή του.
Μετά και τη μηνυτήρια αναφορά του Νίκου Ανδρουλάκη στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου για την απόπειρα παγίδευσής του μέσω του υπερκοριού Predator, το ΠΑΣΟΚ θέτει προς διερεύνηση της Εξεταστικής Επιτροπής και το ποιος ήταν αυτός που επιχείρησε να μολύνει το κινητό του προέδρου ΠΑΣΟΚ με το συγκεκριμένο κακόβουλο λογισμικό, αν συνδέεται η ΕΥΠ με αυτό και άλλα αντίστοιχα κακόβουλα λογισμικά υποκλοπών.
Προς διερεύνηση της Εξεταστικής είναι και πόσοι ακόμη παρακολουθούνταν και ποιος κατέχει και έχει γνώση του περιεχομένου του υποκλοπών.
Πυρά από την αντιπολίτευση
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης συντονίζουν τα πυρά τους κατά της κυβέρνησης και μετά το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ στις αρχές του μήνα, σήμερα αντίστοιχο αίτημα για άμεση σύγκλιση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ με στόχο μετά τον νέο διοικητή της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη, να κληθούν για εξηγήσεις ο πρώην διοικητής της υπηρεσίας πληροφοριών Παναγιώτης Κοντολέων, η ειδική εισαγγελέας της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου, ο πρώην γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης και ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμος.
Το ΚΚΕ στηρίζει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής με την προϋπόθεση να συμπεριληφθούν και οι συνακροάσεις του τηλεφωνικού κέντρου του στον Περισσό από το 2016.
Για τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής απαιτούνται 120 θετικές ψήφοι στην ολομέλεια της Βουλής.
Σημειώνεται ότι την Τετάρτη 24 Αυγούστου συνεδριάζει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για τον διορισμό του νέου διοικητή στην ΕΥΠ, ενώ την Παρασκευή 26 Αυγούστου θα γίνει η προ ημερήσιας συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.
Τη Δευτέρα 29 Αυγούστου θα γίνει η συζήτηση στην Ολομέλεια για την Εξεταστική Επιτροπή.
Η απάντηση του Μαξίμου στην επίθεση κατά της κυβέρνησης
Η κυβέρνηση λέει από την πρώτη στιγμή ότι είναι υπέρ της διερεύνησης της υπόθεσης και γι’ αυτό αποδέχεται όλες τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες για τις οποίες πλέον έχουμε σαφές χρονοδιάγραμμα.
Για την Εξεταστική, η κυβέρνηση λέει «ναι» στη διερεύνηση του παρόντος, αλλά τονίζει ότι θα πρέπει να εξεταστεί και το παρελθόν ώστε να επισημανθούν διαχρονικές παθογένειες και να διατυπωθούν βελτιωτικές προτάσεις για το μέλλον, κάτι που έχει ζητήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι κάποια κόμματα στη διάσκεψη των προέδρων δεν είχαν αντίρρηση να διευρυνθεί χρονικά η περίοδος με την οποία θα ασχοληθεί η Εξεταστική και θα δούμε τις επόμενες ημέρες πώς μπορεί να εκφραστεί αυτή η διάθεση.
Πάντως από το κυβερνητικό στρατόπεδο ακούγεται ότι θα μπορούσε να φτάσει τη 10ετία, δηλαδή να αφορά την περίοδο από το 2012 και μετά.
Για την κατάθεση δεύτερης πρότασης για Εξεταστική, η απάντηση από την κυβέρνηση είναι αρνητική. Θα ήταν εξευτελισμός να πας με δύο προτάσεις, είπε κυβερνητική πηγή στο MEGA, τονίζοντας ότι καλό θα ήταν να υπάρξει συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων για μία Εξεταστική.
Επίσης σημειώνεται ότι στη Θεσμών και Διαφάνειας συζητείται και η διεύρυνση προσώπων που θα κληθούν, και πιθανώς να καταλήξουν και σε αυτό μέχρι την επόμενη εβδομάδα.