Σε «φρούριο» μετατρέπονται τα χερσαία σύνορα της χώρας στον Έβρο, με την Αθήνα να εκτιμά ότι μέσα στις προθέσεις της Τουρκίας το προσεχές διάστημα είναι να δημιουργήσει ένταση στην περιοχή με μαζικές ωθήσεις προσφυγών και μεταναστών.
Συναγερμός για τον Έβρο
Με την Άγκυρα να κλιμακώνει καθημερινά τις προκλήσεις, με υπερπτήσεις στο Αιγαίο και απειλή υβριδικού πολέμου στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα, η Αθήνα ενισχύει τη φύλαξη του Έβρου.
Το απόγευμα της Τρίτης συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου και αποφάσισε επιπλέον μέτρα.
Τι αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ
Στη διάρκεια της συνεδρίασης, αποφασίστηκε η επέκταση του φράχτη του Έβρου σταδιακά κατά μήκος ολόκληρου του Έβρου ποταμού.
Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η σταδιακή επέκταση του φράχτη σε όλο το μήκος του Έβρου, κατά προτεραιότητα σε επίμαχα σημεία όπως αυτά προσδιορίζονται από τα συναρμόδια υπουργεία και το ΓΕΕΘΑ. Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι ο διαγωνισμός για συμφωνία – πλαίσιο.
Αποφασίστηκε επίσης η αναβάθμιση και η ενίσχυση των μέσων επιτήρησης.
Η επέκταση θα γίνει και με εθνικούς πόρους, αν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, κάτι που δε φαίνεται στον ορίζοντα. Η κυβέρνηση έχει κάνει αίτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά ακόμα εκκρεμεί.
Κρεσέντο τουρκικών προκλήσεων
Ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας σε ένα γήπεδο γεμάτο με στελέχη της στρατοχωροφυλακής, αφού αναφέρθηκε στους εξοπλισμούς που κάνει η Ελλάδα και στις αμερικανικές βάσεις, κάνοντας το μαύρο άσπρο μίλησε για διασώσεις μεταναστών που η Αθήνα προσπάθησε να «πνίξει» στο Αιγαίο.
«Με τις εξαιρετικές προσπάθειες της Ακτοφυλακής μας, αποτρέψαμε θανάτους στο Αιγαίο. Τα τελευταία δύο χρόνια, σώσαμε 41.000 ανθρώπους, κυρίως γυναίκες και παιδιά που η Ελλάδα βύθισε της βάρκες τους και τους άφησε να πεθάνουν».
Η Άγκυρα ωστόσο δείχνει ξεκάθαρα πως έχει βάλει στο στόχαστρο τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου. Σήμερα το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε και νέα πτήση κατασκοπευτικού αεροσκάφους της Τουρκίας πάνω από το τεμάχιο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ.
«Κατευοδώσαμε στις 9 Αυγούστου το Αμπντουλχαμίντ Χαν, ένα από τα αδιάσειστα παραδείγματα του πως η χώρα μας έγινε ηγέτιδα στα πλωτά γεωτρύπανα και είναι επίσης ένα παράδειγμα της αποφασιστικότητάς μας να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας και τα συμφέροντά μας στη Μεσόγειο», προσέθεσε ο Ερντογάν.
Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, μάλιστα ρωτήθηκε αν οι Έλληνες παρενόχλησαν το «Αμπτούλ Χαμίντ».
«Το γεωτρύπανο Αμπντούλ Χαμίντ Χαν συνεχίζει τις εργασίες του. Η φρεγάτα Γκεντίζ το συνοδεύει και διασφαλίζει την ασφάλειά του. Ελπίζουμε πως δε θα κάνουν (οι Έλληνες) κάτι λάθος».
«Να μοιραστούν τα κοιτάσματα»
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας πήρε την σκυτάλη από τον Ερντογάν και σε συνέντευξή του στο HABER GLOBAL άπλωσε όλη την ατζέντα των ζητημάτων που θεωρεί πως έχει η Άγκυρα με την Αθήνα.
Αφού αναφέρθηκε στο θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου και της μειονότητας στην Θράκη, εστίασε στο κυρίως ζητούμενο αυτήν την περίοδο για την Τουρκία, που δεν είναι τίποτα άλλο από το να βάλει χέρι στα κοιτάσματα φυσικού αερίου της ανατολικής Μεσογείου.
«Η λύση στην Ανατολική Μεσόγειο και για την Κύπρο είναι ένας δίκαιος διαμοιρασμός των πόρων. Έχουμε κάνει τις απαραίτητες ενημερώσεις για το ζήτημα αυτό, τόσο στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Η τουρκική πολεμική αεροπορία προχώρησε το πρωί σε υπερπτήσεις των νησίδων Διβούνια και Καμηλονήσι βορειοανατολικά της Κρήτης.
«Οι Έλληνες παρενόχλησαν τουρκικά F-16»
Την παρενόχληση τουρκικών F-16 που πετούσαν πάνω από το Αιγαίο από ελληνικά μαχητικά καταγγέλλει το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.
Σύμφωνα με το υπ. Άμυνας της Τουρκίας, «οι Έλληνες παρενόχλησαν τουρκικά F-16» που εκτελούσαν καθήκοντα στο πλαίσιο νατοϊκής άσκησης στην ανατολική Μεσόγειο.
Μάλιστα, πηγές του υπουργείου Άμυνας της γειτονικής χώρας υποστήριξαν στη Γενί Σαφάκ ότι οι Έλληνες πιλότοι «κλείδωσαν» με τα ραντάρ του τα τουρκικά F-16, υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά πως «η Ελλάδα δε διστάζει να διακινδυνεύσει ακόμη και τις αποστολές του ΝΑΤΟ προκειμένου να παρενοχλήσει την Τουρκία».
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, η ηγεσία του τουρκικού υπ. Άμυνας απάντησε στην ενέργεια αυτή, με τα ελληνικά αεροσκάφη να απομακρύνονται από την περιοχή, ενώ παράλληλα το υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε διπλωματικές πρωτοβουλίες.
Παράλληλα, όπως αναφέρει η Γενί Σαφάκ, από το ΝΑΤΟ κλήθηκε ο στρατιωτικός ακόλουθος της Ελλάδας, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για το συμβάν.
Νέο διάβημα της ελληνικής πλευράς
Από την πλευρά του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την Τουρκία, για τις νέες υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο.
Ειδικότερα, το πρωί της Τρίτης, εισήλθαν στο FIR Αθηνών χωρίς να έχουν καταθέσει σχέδιο πτήσης δύο ζεύγη τουρκικών F-16, τα οποία αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από αντίστοιχα ελληνικά αεροσκάφη -σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.
Όπως ανέφερε το ΓΕΕΘΑ, το πρώτο τουρκικό ζεύγος πέταξε πάνω από τα Διβούνια, βορειοδυτικά των νήσων Κάσου – Καρπάθου, στα 27.000 πόδια στις 10:57 το πρωί και τρία λεπτά αργότερα το δεύτερο ζευγάρι των τουρκικών F-16 πέταξε πάνω από το Καμηλονήσι, βορειοδυτικά Κάσου – Καρπάθου, στα 27.000 πόδια επίσης.