Mε drones θα γίνεται στο άμεσο μέλλον, η διανομή αλληλογραφίας και μικροδεμάτων σε απομακρυσμένες περιοχές, αλλά και στον αστικό ιστό.
Σε νέα εποχή, με τη χρήση drones για τη διανομή αλληλογραφίας και μικροδεμάτων σε απομακρυσμένες ή δυσπρόσιτες περιοχές, ετοιμάζονται να περάσουν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία.
Ο διευθυντής εταιρικής επικοινωνίας ΕΛΤΑ, Λάζαρος Λαζαρίδης, μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την νέα ψηφιακή εποχή και στο κατά πόσο θα βοηθήσει στην παράδοση των δεμάτων.
«Βλέπετε περίπου 120 ρομποτάκια τα οποία έχουν αναλάβει την διαλογή και την παράδοση των δεμάτων και της αλληλογραφίας στο κέντρο διαλογής στο Κρυονέρι. Είναι 12 σταθμοί φόρτωσης, που παίρνει το δέμα, ζυγίζεται, σκανάρεται και καταλαβαίνει από τον προορισμό πού να πάει. Τα δέματα πάνε σε 196 προορισμούς, και χωρίς γίνεται η διαλογή χειροκίνητα. Αυτό κάνει τη διαλογή πιο γρήγορη, γίνεται κατευθείαν στα δέματα εξωτερικού, φορτώνονται αμέσως χωρίς να μπει κάποιος να διαβάσει ή να γνωρίζει στον ταχυδρομικό κωδικό, το βάζει πάνω στο ρομποτάκι, αυτό το διαβάζει και το τοποθετεί στο κατάλληλο σακί για να πάει στον προορισμό του», ανέφερε αρχικά ο κ. Λαζαρίδης.
«Το ρομποτικό σύστημα είναι μέχρι 170.000 αντικείμενα ημερησίως για να γίνει η διαλογή. Πιλοτικά τα ΕΛΤΑ ξεκινούν να δουν πώς μπορεί να γίνει η διαβίβαση των αντικειμένων σε όλες τις περιοχές, είτε είναι απομακρυσμένη περιοχή είτε είναι αστικός ιστός», συμπλήρωσε.
«Είμαστε σε ένα πιλοτικό στάδιο, έχουμε συμμετάσχει και σε προγράμματα για το ποιο είναι πιο αξιοποιήσιμο, και μπορεί να προσφέρει, γιατί στον αστικό ιστό είναι πιο δύσκολο να γίνει μία παράδοση, αλλά όταν υπάρχουν δέματα που είναι για κάποιο νησί ή για ένα πλοίο όταν είναι στη θάλασσα, εάν χρειάζεται φάρμακα να πάνε αμέσως, ή κάποιες υπηρεσίες που μπορούν να αντικατασταθούν. Δεν θα αντικαταστήσει ωστόσο την ταχυδρομική εξυπηρέτηση, ο ταχυδρόμος θα συνεχίσει να υπάρχει, έχοντας και πάνω του πλέον περισσότερα ψηφιακά εργαλεία, για να παραδίδει δέματα ή να εισπράττει», πρόσθεσε και συνέχισε:
«Σε πλήρη ανάπτυξη δεν έχει γίνει ακόμα σε κάποια χώρα, εφαρμόζεται πιλοτικά. Εϊμαστε οι πρώτοι στην Ευρώπη που στήσαμε ένα ρομποτικό σύστημα. Ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2021, και τις επόμενες μέρες θα λειτουργήσει το δεύτερο ρομποτικό κέντρο που θα είναι στην Θεσσαλονίκη. Το προσωπικό δεν μειώνεται, υπάρχουν τα χέρια που κάνουν διαλογή και παράδοση, απλώς κάνει πιο γρήγορη την ζωή του προσωπικού».
«Γρήγορα και χωρίς κανένα λάθος γίνεται η διαλογή έχοντας μεγαλύτερη ταχύτητα παράδοσης. Το 2023 θα δούμε και άλλες υπηρεσίες σε εφαρμογή που θα επηρεάσουν τον πελάτη, για παράδειγμα τα smart lockers που θα μπορεί κάποιος να πάρει τα δέματά του 24 ώρες το 24ωρο ή ο ταχυδρόμος που θα πάει το δέμα στο σπίτι να έχει μαζί του ένα pda και ένα POS έτσι ώστε να μπρεί ο πελάτης να πληρώσει με αυτόν τον τρόπο», κατέληξε.