Φωτιά παίρνει το μέτωπο των πολιτικών εξελίξεων καθώς, αύριο αναμένεται να διασταυρώσουν τα ξίφη τους στη Βουλή, οι πολιτικοί αρχηγοί με φόντο τις παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη
Χθες, συνεδρίασε η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για τον διορισμό του νέου διοικητή της ΕΥΠ, ο οποίος σε ερώτηση για το αν παρακολουθούνται και άλλα πολιτικά πρόσωπα και δημοσιογράφοι απάντησε ότι κανένας δεν εξαιρείται a priori, πυροδοτώντας νέο κύκλο αντιδράσεων.
Με το ερώτημα γιατί η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον Νίκο Ανδρουλάκη να πλανάται αναπάντητο στο αέρα, το θερμόμετρο ανεβαίνει κατακόρυφα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ενόψει της αυριανής σύγκρουσης στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης επέμεινε στην ανάγκη τήρησης της μυστικότητας και ότι ο κ. Ανδρουλάκης θα έπρεπε να πάει να ενημερωθεί αρμοδίως από την υπηρεσία πληροφοριών και τους υπουργούς, για τους λόγους της παρακολούθησής του.
«Αν σου παρακολουθούν Γεωργιάδη το τηλέφωνο για λόγους εθνικής ασφαλείας και η επιλογή είναι όταν το μάθεις και γίνεις έξαλλος και τον σέβομαι τον κ. Ανδρουλάκη που στεναχωρήθηκε γι’ αυτό, να βγει και να γίνει πετσετάκι στην τηλεόραση και να διαλυθεί η ΕΥΠ, θα πω δεν πειράζει. Η πατρίδα προηγείται του κ. Γεωργιάδη τι κάνουμε. Δεν θα τα γκρεμίσουμε όλα επειδή θέλετε εσείς», τόνισε μιλώντας στο MEGA ο Άδωνις Γεωργιάδης.
«Αν είναι προδότης ο κ. Ανδρουλάκης να το πουν ευθέως» καλούν την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, με την αξιωματική αντιπολίτευση να ζητά την παραίτηση του ίδιου του κ. Μητσοτάκη.
«Δεν υπάρχει άλλος λόγος. Αν είναι προδότης ο Ανδρουλάκης να το μάθουμε όλοι μας. Και ρωτάει γιατί. Δεν τον ενημερώνουν. Λέει έλα να σου πούμε. Ποιοι; Αυτοί οι οποίοι τον παρακολουθούσαν, παράνομα», σχολίασε ο Κώστας Ζαχαριάδης από το ΣΥΡΙΖΑ.
Μετά και την οργισμένη αντίδραση του προέδρου της Βουλής για τις στοχευμένες διαρροές από την κλειστή συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, η ΝΔ εγείρει ζήτημα μυστικότητας των διαδικασιών με την τοποθέτηση του νέου διοικητή της ΕΥΠ, που ήρθε στην δημοσιότητα να δυναμιτίζει το πολιτικό κλίμα γύρω από το αν παρακολουθούνται και άλλα πολιτικά πρόσωπα.
«Έχω πλήρη έλεγχο της υπηρεσίας τις τελευταίες 15 ημέρες, κανείς δεν εξαιρείται», υπογράμμισε ο νέος διοικητής της ΕΥΠ, Θεμιστοκλής Δεμίρης.
Το ΠΑΣΟΚ καλεί τα κόμματα τα αντιπολίτευσης, να μην παραστούν στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην ολομέλεια προκειμένου να προηγηθεί η συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας όπου θα κληθούν για εξηγήσεις όλοι οι εμπλεκόμενοι με την υπόθεση των παρακολουθήσεων.
«Η Ολομέλεια δεν μπορεί να συνεδριάζει και να συζητά επί ανυπόστατων φημών. Πρέπει η Βουλή θεσμικά, επιτέλους, να ενημερωθεί. Καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να αντιδράσουν και να πάρουν θέση σε αυτό» τόνισε ο κ. Μάντζος.
Η αντιπολίτευση συσπειρώνεται απέναντι στην κυβερνητική πλειοψηφία και για το χρονικό βάθος της εξεταστικής επιτροπής επιμένοντας ότι πρέπει να διερευνηθούν συγκεκριμένες καταγγελίες.
«Και το 19 και το 20 συνεχίστηκαν οι συνακροάσεις του τηλεφωνικού κέντρου. Άρα λοιπόν η επιτροπή πρέπει να εξετάσει αυτά. Να αποδώσει ευθύνες να χυθεί όσο γίνεται φως σε συγκεκριμένα περιστατικά», είπε ο Νίκος Σοφιανός από το ΚΚΕ, μιλώντας στο MEGA.
Το απόγευμα το Νίκος Ανδρουλάκης θα ανοίξει τα χαρτιά του στην κοινή συνεδρίαση της ΚΟ και του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.