Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΝΔ, Χάρης Θεοχάρης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης και ο Νίκος Σοφιανός, μέλος πολιτικού γραφείου Κ.Ε ΚΚΕ μίλησαν στο «Κοινωνία Ώρα ΜEGA» για την συζήτηση που θα ξεκινήσει στη Βουλή για τις παρακολουθήσεις, αλλά και για τα νέα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, όσον αφορά στην ενέργεια.
Τις πολιτικές εξελίξεις σχετικά με τις παρακολουθήσεις σχολίασε ο κ. Θεοχάρης μιλώντας στο «Κοινωνία Ώρα ΜEGA».
«Δεν θεωρώ ότι είμαστε με την πλάτη στον τοίχο, αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση έδειξε σε 3 επίπεδα τα αντανακλαστικά της στις διαδικασίες, έκανε και ένα διάγγελμα ο πρωθυπουργός το οποίο, εξήγησε ότι ήταν ένα λάθος, ζήτησε συγγνώμη από τον ελληνικό λαό, έγιναν οι αναγκαίες αλλαγές στα πρόσωπα, για να αναληφθεί η πολιτική ευθύνη κι η αντικειμενική ευθύνη»,
»Από εκεί και πέρα έχουμε τη συζήτηση αύριο και την εξεταστική επιτροπή που θα συζητηθεί τη Δευτέρα και θα ενεργοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, έχουμε να ελπίζουμε ότι δε θα μείνουμε μόνο σε παράθεση γεγονότων και σε εκατέρωθεν πολιτικές αντιπαραθέσεις, και οι οποίες είναι απαραίτητες και θα προσπαθήσουμε να ομονοήσουμε και στις θεσμικές αλλαγές που είναι να γίνουν», ανέφερε αρχικά.
Για το εάν έγινε κάποιο «λάθος», όσον αφορά στις παρακολουθήσεις ο κ. Θεοχάρης είπε ότι, «μπορεί να υπάρχει στην υπηρεσία μία πληροφορία και να θέλει να κάνει μία κίνηση. Η πληροφορία δεν πρέπει να περάσει από κάποιο φίλτρο του τι προεκτάσεις μπορεί να έχει, επειδή έχει πληροφορίες ότι μπορεί να υπάρχει μία παράνομη δραστηριότητα; Δεν μπορείς σε ένα τεχνικό επίπεδο μόνο, να εξετάζεις νομίμως και να παίρνεις την πρωτοβουλία και να υλοποιείς κάποιες κινήσεις. Έπρεπε να υπάρχει το πολιτικό φίλτρο, ωστόσο, δεν υπήρξε η σωστή επίβλεψη, στο να έρθει η πληροφορία στο Μαξίμου, να υπάρξει η πολιτικό φίλτρο και να παρθούν οι σωστές αποφάσεις. Άρα μία νόμιμη ενέργεια έχει προεκτάσεις που δεν έπρεπε να δούμε. Δεν μπορεί η πολιτική ζωή της χώρας να συζητά μόνο αυτό το θέμα και να είναι μονοθεματική. Δεν γνωρίζω εάν παρακολουθούνται και άλλα πρόσωπα, δεν μπορώ να εκφέρω άποψη σε αυτό. Θεωρητικά δεν μπορεί να παρακολουθείται ένα τηλέφωνο πολιτικού. Ωστόσο, μπορεί για λόγους εθνικής ασφάλειας είτε για άλλους λόγους, να πρέπει να παρακολουθηθούν τηλέφωνα. Δεν θεωρώ ότι πρέπει να αποκλειστεί ή αποκλείεται από το Σύνταγμα, το κρίνει ο Εισαγγελέας. Ο πρωθυπουργός όταν έμαθε ότι έγινε ό,τι έγινε, αμέσως ζήτησε παραιτήσεις».
Ζαχαριάδης: «Δεν μπορεί να παρακολουθούνται οι βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου και οι ευρωβουλευτές»
Ο κ. Ζαχαριάδης από την πλευρά του απάντησε στα λεγόμενα του Χάρη Θεοχάρη όσον αφορά στις παρακολουθήσεις και για το εάν συνιστούν νόμιμες ενέργειες.
«Πιστεύει κανείς ότι στην Ελλάδα, ακόμη και το να αναπνεύσεις πρέπει να δώσει εντολή ο κ. Μητσοτάκης, ο κ. Κοντολέων – ο οποίος τοποθετήθηκε αλλάζοντας προσοντολόγιο του ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Γεραπετρίτης-, δεν είχε συζητήσει και δεν είχε ενημερώσει τον πολιτικό του προϊστάμενο γι’ αυτό το οποίο έκανε; Και αν δεχθούμε κάτι τέτοιο, το οποίο εγώ δεν πιστεύω, είναι σημαντική πολιτική αδυναμία και ανικανότητα του ίδιου του πρωθυπουργού. Αυτό σημαίνει ότι η ΕΥΠ λειτουργούσε με έναν τρόπο ανεξέλεγκτο. Παρακολουθούσε λέει, τον Νίκο Ανδρουλάκη η ΕΥΠ, χωρίς εκείνος να το ξέρει. Παρακολουθούσε δηλαδή η ΕΥΠ και πρώην πρωθυπουργούς; Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αρχηγούς άλλων κομμάτων χωρίς να το ξέρει ο πρωθυπουργός; Ρωτήθηκε ο κ. Οικονόμου και είπε ότι δεν γνωρίζει. Έχουν μάθει έναν μήνα, ότι παρακολουθείτο ο κ. Ανδρουλάκης. Και δεν ξέρουν ένα και ποιοι παρακολουθούνται; Ποιος ξέρει;», διερωτήθηκε αρχικά.
«Το πιο εξοργιστικό επιχείρημα είναι ότι «είναι νόμιμη η παρακολούθηση, αλλά εάν το γνώριζα εγώ δεν θα το επέτρεπα». Ποιος είναι αυτός που σε μία λειτουργούσα δημοκρατία, αν το γνώριζε, δεν θα το επέτρεπε; Σε ποια θεσμική διαδικασία προβλέπεται να παρακολουθείται υποψήφιος αρχηγός πολιτικού κόμματος και ενεργεία ευρωβουλευτής; Άκουσα πριν τον Άδωνι Γεωργιάδη να μιλά με κάποιες αναχρονιστικές θεωρίες με τους συναδέλφους μας βουλευτές που έχουμε δώσει τον ίδιο όρκο στο Σύνταγμα, ότι επειδή έχουν άλλο θρήσκευμα να είναι πράκτορες. Είναι ντροπή αυτό το πράγμα», υπογράμμισε.
«Το ερώτημα είναι συγκεκριμένο εδώ και έναν μήνα: Γιατί παρακολουθούσαν τον κ. Ανδρουλάκη; Γιατί παρακολουθούσαν τον κ. Κουκάκη; Πώς έτυχε το link που εστάλη από το predator να είναι το ίδιο στον κ. Κουκάκη, και το ίδιο στον κ. Ανδρουλάκη; Είναι το ίδιο. Ποιος είναι ο λόγος που παρακολουθείται ένας πολιτικός αρχηγός; Είναι προδότης; Δεν υπάρχει άλλος λόγος. Εάν είναι προδότης ο Ανδρουλάκης, πρέπει να το μάθουμε όλοι μας. Το σημαντικό είναι ότι όσοι αποφάσισαν να παρακολουθήσουν τον Ανδρουλάκη είτε με την ΕΥΠ είτε με το predator, ακούγανε και όλους τους οποίους μίλαγε ο Ανδρουλάκης. Πρόκειται για ένα σύστημα μαφιόζικης έμπνευσης, παρακολούθησης και στο τέλος ίσως και εκβιασμών. Αυτό κάνανε, αυτοί που μας μιλούσαν για θεσμούς και για φιλελευθερισμό», συμπλήρωσε.
Για το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε τον νέο διοικητή της ΕΥΠ, ο κ. Ζαχαριάδης τόνισε χαρακτηριστικά: «Είναι δυνατόν; Είδαμε τι έγινε με τον προηγούμενο. Με τι εντολή τοποθετείται ο νέος διοικητής; Με εντολή διαλεύκανσης ή με εντολή συγκάλυψης; Η χώρα είναι ακέφαλη. Βγαίνει ο πρωθυπουργός και λέει ότι δεν γνώριζε ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον Ανδρουλάκη. Και βγαίνει και λέει και ψέματα στην ευρωπαϊκή επιτροπή στις αρχές του μήνα μετά τις αποκαλύψεις της εφημερίδας Politico. Αντί να παραδεχθεί την αλήθεια και να εξηγήσει γιατί το έκανε, έχουμε την απόλυτη εθνική εκτροπή».
«Είναι απολύτως σαφές ότι οι πολιτικοί αρχηγοί, οι ευρωβουλευτές, οι βουλευτές δίνουμε έναν όρκο στο Σύνταγμα. Είναι τελείως διαφορετικό να προκύψει ζήτημα εθνικής ασφάλειας και με βάση αυτό να αναζητηθεί, αλλά να δηλωθεί και δημοσίως, και τελείως διαφορετικό να στήνεται ένα ολόκληρο σύστημα προπαγάνδας. Δεν μπορεί να παρακολουθούνται οι βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου, οι ευρωβουλευτές, και να παγιδεύεται η δημοκρατική λειτουργία στη χώρα», είπε όσον αφορά στο εάν πρέπει ή όχι να παρακολουθούνται οι βουλευτές.
Σοφιανός: Το “ουδείς εξαιρείται” του νέου διοικητή της ΕΥΠ συνιστά άθλια δήλωση»
Ο Νίκος Σοφιανός από το ΚΚΕ τοποθετήθηκε σχετικά με το βάθος χρόνου που θα χρειαστεί να πάει πίσω η επιτροπή για να δει το θέμα των παρακολουθήσεων.
«Μέχρι την έως τώρα συζήτηση μας διαφεύγει κάτι. Υπάρχει ένα άθλιο πλέγμα κοινοτικών οδηγιών και διακρατικών συμφωνιών που δίνει τη δυνατότητα σε έναν υπάλληλο, ο οποίος χθες ψηφίστηκε μόνο από την Νέα Δημοκρατία και όπως είπαν «έχει και προσόντα», να λέει «ουδείς εξαιρείται». Αυτή την άθλια δήλωση την κάνει γιατί στηρίζεται σε ένα πλέγμα νόμων. Δεν εξαιρείται κανείς όπως είπε. Αυτόν τον κανόνα, τον έχει ψηφίσει και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες, όχι διαδικασίες να ψάξουμε 10-20 χρόνια πίσω γενικά. Είναι η μεθόδευση με τον κ. Ανδρουλάκη, είναι οι καταγγελίες οι επώνυμες για δημοσιογράφους, είναι οι καταγγελία από το 2016 στην οποία θα προσθέσω ένα ακόμη «γιατί»: Γιατί απ΄ το 2016, παρακολουθείτο το τηλεφωνικό κέντρο του ΚΚΕ; Και γιατί συνεχίστηκαν αυτές οι παρακολουθήσεις και το 2019 και το 2020;», είπε ο κ. Σοφιανός από την πλευρά του.
«Η επιτροπή πρέπει να εξετάσει όλα αυτά, να αποδώσει ευθύνες, να χυθεί άπλετο φως σε συγκεκριμένα περιστατικά, ξεκινώντας από την άθλια μεθόδευση σε βάρος το Νίκου Ανδρουλάκης, συνεχίζοντας με τις καταγγελίες σε βάρος δημοσιογράφων, και με το θέμα των συνακροάσεων της παρακολούθησης του τηλεφωνικού κέντρου. Άρα λοιπόν, συγκεκριμένο να μπει και αυτό σε εξέταση. Γι΄ αυτό θέλουμε στην επιτροπή διαφάνειας να μιλήσουν και ο Δημητριάδης και ο προηγούμενος διευθυντής και ο Εισαγγελέας», πρόσθεσε.
«Το παρελθόν δεν είναι υπέρ μας. Οι εξεταστικές επιτροπές δεν έχουν δώσει ένα έργο διαλεύκανσης, όμως, εδώ έχουμε μία ευκαιρία εάν και δεν θα τα βρούμε με το κάθε κόμμα που δίνει τη δική του πλευρά. Έχουμε μία ευκαιρία, να εξετάσουμε σε βάθος την λειτουργία της ΕΥΠ, ποιές διαχρονικές μεταβολές ήταν υπέρ της λειτουργίας της, δεν υπάρχει χώρα που δεν έχει ΕΥΠ, καθώς και τις δικλείδες ασφαλείας όσο αφορά στους πολιτικούς. Να δούμε ένα οι αλλαγές που έγιναν πιο πίσω από το 2018 ήταν αποτελεσματικές και να έρθουμε να ομονοήσουμε τουλάχιστον σε αυτό το πεδίο και στο κατά πόσο θα υπάρχει θεσμικά αυτή η εποπτεία», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Χάρης Θεοχάρης.