Στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο μητροπολίτης Φθιώτιδας Συμεών για το κατασκηνωτικό κέντρο που μετατρέπεται σε μία ζεστή αγκαλιά ειρήνης και αγάπης.
Παιδιά του πολέμου της Ουκρανίας φιλοξενεί η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδας στο Κατασκηνωτικό Κέντρο Αγία Αικατερίνη στο Καινούριο. Στην υποδοχή έδωσαν το παρόν οι προξενικές αρχές Ουκρανίας και ΗΠΑ στην Ελλάδα, ενώ τα παιδιά που θα μείνουν περίπου ένα μήνα στην περιοχή μας, θα παρακολουθήσουν ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που θα περιλαμβάνει και εκδρομές σε ιστορικά και θρησκευτικά, σημαντικά σημεία της Φθιώτιδας.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών μαζί με τους συνεργάτες του, κληρικούς και λαϊκούς. Τα παιδιά θα μείνουν στην αγκαλιά της φθιωτικής Εκκλησίας μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου και θα παρακολουθήσουν εκπαιδευτικό πρόγραμμα στα αγγλικά, στα ουκρανικά και στα ελληνικά. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί με την στήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, της Πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στην Ελλάδα και της Πρεσβείας της Ουκρανίας στην Ελλάδα.
Ο κ. Συμεών εξέφρασε την συγκίνησή του καθώς αυτή η κατασκηνωτική περίοδος, όπως δήλωσε, «θα καταστήσει το Κατασκηνωτικό Κέντρο σε μία ζεστή αγκαλιά ειρήνης και αγάπης».
«Βρισκόμαστε σε έναν χώρο, όπου η αγκαλιά μας χωράει τα παιδιά όλου του κόσμου. Αυτές τις μέρες φιλοξενούμε πονεμένα παιδιά, τραυματισμένα, παιδιά που προσεύχονται για την ειρήνη, που απορούν γιατί δεν υπάρχει ειρήνη, και που έχουν τραυματιστεί από την οδύνη ενός ανεξήγητου πολέμου, που έχουν χάσει τους γονείς τους στον πόλεμο. Φιλοξενούμε παιδιά απ΄ την Ουκρανία, για να ξεκουραστούν και να χαρούν την χαρά της αγάπης, της φύσης, την χαρά του Χριστού», είπε αρχικά.
«Έχουμε ένα κατασκηνωτικό κέντρο που φιλοξενούμε παιδιά όλο το καλοκαίρι. Φέτος φιλοξενήσαμε περίπου 1000 παιδιά όχι μόνο από την περιοχή μας, αλλά και από άλλες περιοχές. Το ενδιαφέρον μας δεν θα μπορούσε να μη στραφεί σε παιδιά από την εμπόλεμη ζώνη της Ουκρανίας και μάλιστα παιδιά από μία ομόδοξη χώρα», πρόσθεσε,
«Έχουμε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε συνεργασία με τις Πρεσβείες των ΗΠΑ και της Ουκρανίας, αλλά και με την βοήθεια της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, που τα παιδιά μπορούν να παρακολουθήσουν ένα ταχύρρυθμο πρόγραμμα στα αγγλικά και τα ελληνικά και να μάθουν αυτές τις γλώσσες που μπορούν να τα συνδέσουν με τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά και να χαρούν, να παίξουν, να αθληθούν ή να προσευχηθούν. Τας παιδιά είναι ηλικίας 11 -14 ετών και είναι περίπου 50 παιδιά που συνοδεύονται από τις δασκάλες τους εκεί. Το εθελοντικό προσωπικό βοηθά πάρα πολύ», δήλωσε σχετικά με το πρόγραμμα αρωγής και φιλοξενίας στα παιδιά από την Ουκρανία.
Μητροπολίτης Συμεών: «Δεν είναι πολιτισμός ούτε οι βαρβαρότητες ούτε οι εξορκισμοί»
Για τους εξορκισμούς ο μητροπολίτης Φθιώτιδας, Συμεών είπε ότι «είναι ένα σημείο των καιρών που πρέπει να μας προβληματίσει και συγχρόνως να μας ενεργοποιήσει. Πρέπει να καταλάβουμε ότι η θρησκευτική ελευθερία δεν είναι άνευ ορίων. Δεν μπορεί να υπάρξει ελευθερία χωρίς όρια, δεν μπορεί να υπάρξει ελευθερία έκφρασης ή ανάπτυξης προσωπικότητας. Δεν μπορεί να κάνει κάποιος ό, τι θέλει εκμεταλλευόμενος ένα κράτος δικαίου, όπως είναι το δικό μας και εκμεταλλευόμενος τις ελευθερίες».
Τόνισε συμπληρωματικά πως, «η ταχύτητα της διάδοσης πληροφοριών σε μία εποχή που οι άνθρωποι δέχονται πάρα πολλές πληροφορίες χωρίς να μπορέσουν να ελέγξουν. Στα θολά νερά του διαδικτύου οι άνθρωποι πέφτουν θύματα σκοπιμότητας, βίας, και θύματα ανθρώπων που θέλουν να εκμεταλλευτούν την ανάγκη του ανθρώπου να αντιμετωπίσει το άγνωστο»,
»Εμείς έχουμε τις δοκιμασμένες πηγές μας, τις παραδόσεις μας, δεν θα έπρεπε να απαξιώνουν τόσο εύκολα τις παραδόσεις, τα έθιμα και τους θεσμούς, γιατί όταν απαξιώνεις τις παραδόσεις που κρατούν σε σύνεση και λογική πάνω απ’ όλα τους ανθρώπους για πάνω από 2.000 χρόνια, αυτοί που τα απαξιώνουν να πάνε και να αντιμετωπίσουν αυτόν τον ανορθολογισμό. Εύκολα κάποιοι απαξιώνουν και λοιδορούν τα πρόσωπα ακόμα και της Παναγίας και των Αγίων, και τώρα δεν μιλούν».
«Όλα αυτά που γίνονται δεν είναι από τα «καλά» της Δύσης και της Ανατολής. Δεν είναι πολιτισμός ούτε οι βαρβαρότητες ούτε οι εξορκισμοί και αυτές οι παραθρησκευτικές δαιμονικές συναντήσεις», κατέληξε.