Ο πλανήτης γλίτωσε «παρά τρίχα» ένα πυρηνικό δυστύχημα, ανακοίνωσε ο Ουκρανός πρόεδρος μετά την χθεσινή ολιγόωρη αποσύνδεση του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια από το σύστημα ηλεκτροδότησης εξαιτίας πυρκαγιάς σε καλώδιο. Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για την πρόκληση της πυρκαγιάς την ώρα που επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας ατομικής Ενέργειας ετοιμάζονται να επισκεφθούν το πυρηνικό εργοστάσιο με τους όρους της αποστολής τους να παραμένουν ασαφείς.
Τον εφιάλτη ενός πυρηνικού ολέθρου παραλίγο να ζήσει χθες η Ευρώπη και ολόκληρος ο πλανήτης, όταν ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια αποσυνδέθηκε από το δίκτυο ηλεκτροδότησης, ανακοίνωσε το Κίεβο.
Το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στην Ευρώπη, το οποίο οι Ρώσοι κατέλαβαν στην αρχή του πολέμου, έμεινε για ώρες χωρίς ρεύμα που είναι απαραίτητο για τα συστήματα ψύξης των αντιδραστήρων. Αιτία η πυρκαγιά που προκάλεσαν στα καλώδια οι βομβαρδισμοί στην περιοχή γύρω από τον σταθμό.
«Η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας και άλλες διεθνείς οργανώσεις πρέπει να δράσουν με μεγαλύτερη ταχύτητα επειδή κάθε λεπτό που ο ρωσικός στρατός παραμένει στον πυρηνικό σταθμό δημιουργεί κίνδυνο για παγκόσμιο πυρηνικό ατύχημα», διεμήνυσε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο για την πυρκαγιά και δηλώνει έτοιμη να διευκολύνει την επίσκεψη των διεθνών επιθεωρητών όμως οι διαπραγματεύσεις για τους όρους της αποστολής συνεχίζονται.
«Πρέπει να πάμε εκεί σύντομα. Το Κίεβο συμφωνεί, η Μόσχα συμφωνεί. Πρέπει να πάμε. Και ελπίζω ότι θα είμαστε εκεί πολύ, πολύ σύντομα», δήλωσε ο διευθυντής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Ραφαέλ Γκρόσι.
Την ίδια ώρα, και ενώ η ρωσική εισβολή προκαλεί μια άνευ προηγουμένου ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, η Ρωσία φέρεται να καίει τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου. Σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης, σε εγκαταστάσεις που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με την Φινλανδία η Μόσχα καίει καθημερινά ποσότητες αερίου αξίας 10 εκατομμυρίων δολαρίων.
Οι εκτιμήσεις είναι ότι πρόκειται για αέριο το οποίο προοριζόταν για εξαγωγή στη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream 1.