Ο ενεργειακός εφιάλτης χτυπάει την πόρτα και της Ελλάδας και ήδη στο τραπέζι υπάρχουν σχέδια για να αντιμετωπιστεί η κρίση.
Σε όλους τους δήμους της χώρας, αλλά και στα δημόσια κτίρια το κλιματιστικό το καλοκαίρι θα φθάνει μέχρι τους 27 βαθμούς το καλοκαίρι και τους 19 τον χειμώνα, ένα από τα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
Το σχέδιο εξοικονόμησης στα δημόσια κτίρια ενέργειας προβλέπει ανά 3 ώρες διαλείμματα με ανοιχτά παράθυρα χωρίς κλιματισμό, απενεργοποίηση θέρμανσης και ψύξης σε χώρους που δεν υπάρχουν εργαζόμενοι και σβήσιμο συσκευών μετά το πέρας της εργασίας.
Στον δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης, όπως και σε άλλους δήμους, ο φωτισμός άλλαξε και τοποθετήθηκαν λάμπες LED μειώνοντας το αντίτιμο ηλεκτρικού ρεύματος κατά 30%.
Από αρχές Αυγούστου ο δήμος Παπάγου – Χολαργού σβήνει τα φώτα από τις 21.00 το βράδυ σε δημόσια κτίρια και απενεργοποιούνται και τα σιντριβάνια της πόλης.
Το ενεργειακό «αγκάθι» της εκπαίδευσης
Το μεγαλύτερο ενεργειακό «αγκάθι» για τους δήμους αποτελεί η θέρμανση τον χειμώνα σε σχολεία και αθλητικές εγκαταστάσεις.
Το καλοκαίρι, ο δήμος Χολαργού αποφάσισε να αναβαθμίσει ενεργειακά ένα από τα παλαιότερα σχολεία της περιοχής, μία κίνηση που θα ακολουθήσει και σε άλλα δημόσια κτίρια.
Κουβέρτα για την… πισίνα
Για να μην χρειάζεται να θερμαίνεται το νερό κάθε πρωί, ο δήμος Καλλιθέας τοποθέτησε στη δημόσια πισίνα μια «ηλεκτρική» κουβέρτα, που κρατά σταθερή τη θερμοκρασία.
Με την ενεργειακή κρίση και τον χειμώνα προ των πυλών, δήμοι, υπουργεία και κράτος καλούνται να βρουν λύσεις το συντομότερο δυνατόν.