Έφυγε απο τη ζωή στα 91 του χρόνια ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης , Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. Η είδηση του θανάτου του μονοπωλεί τα ξένα μέσα ενημέρωσης και έχει γίνει πρώτο θέμα. Είναι ο άνθρωπος που έμεινε στην ιστορία για την περεστρόϊκα, τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, το τέλος του ψυχρού πολέμου, το γκρέμισμα του τείχους του Βερολίνου αλλά και τις διαφημίσεις για μεγάλες αλυσίδες δυτικών προϊόντων.
Ήταν ο άνθρωπος που συνέδεσε το όνομα του με τις τεκτονικές αλλαγές στην Ευρώπη που άλλαξαν για πάντα τον κόσμο.
Ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ που σημάδεψε όσο κανένας άλλος πολιτικός ηγέτης το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα γεννήθηκε το 1931 στο χωρίο Πριβόλνε της νότιας Ρωσίας.
Σπούδασε Νομική, όμως δεν ασχολήθηκε με την επιστήμη του και ανελίχθηκε γρήγορα στα υψηλά κλιμάκια της σοβιετικής ιεραρχίας.
Ανέλαβε την ηγεσία της Σοβιετικής Ένωσης το 1985 σε ηλικία 54 ετών αντίθετα με τους υπερήλικες προκατόχους του. Το πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνόμπιλ τον Απρίλιο του 1986 θεωρείται ως καθοριστικό σημείο για την αλλαγή της πολιτικής του.
Ο Γκορμπατσόφ ξεκίνησε την περεστρόικα. Κατάργησε την λογοκρισία κηρύσσοντας την γκλάσνοστ και επέτρεψε την ιδιωτική πρωτοβουλία.
«Χρειαζόμαστε περισσότερες επιχειρήσεις, περισσότερη δημοκρατίας, περισσότερη οργάνωση και πειθαρχία. Τότε μόνο θα μπορέσουμε να θέσουμε την περεστρόικα σε πλήρη ταχύτητα και να δώσουμε νέα ώθηση στην ανάπτυξη του σοσιαλισμού», δήλωνε ο Γκορμπατσοφ.
Οι συνηθισμένοι στους απρόσιτους ηγέτες που έβλεπαν μόνο στις επίσημες εξέδρες κοντά στο Κρεμλίνο, οι Σοβιετικοί είδαν έναν νέο ηγέτη που συνομιλούσε μαζί τους, χαμογελούσε και είχε πάντα δίπλα του τη σύζυγό του Ραΐσα.
Ο Γκορμπατσόφ γοήτευε τους ξένους ηγέτες όμως στη χώρα του η κατάσταση ήταν διαφορετική. Η οικονομική κρίση και οι αιματηρές διεθνοτικές συγκρούσεις σημάδεψαν τα χρόνια που ακολούθησαν οδηγώντας στη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.
Τον Αύγουστο του 1991, οι αντίπαλοι του Γκορμπατσόφ προσπάθησαν να καταλάβουν την εξουσία με πραξικόπημα. Ήταν αποτυχημένο όμως σύντομα η Σοβιετική Ένωση κατέρρευσε και ο Γκορμπατσόφ παραιτήθηκε.
Αποσύρθηκε από την πολιτική ενώ η συμμετοχή του στη διαφήμιση πίτσας προκάλεσε πολλές αντιδράσεις.
Πολλοί τον κατηγορούν μέχρι σήμερα για την πτώση της τότε υπερδύναμης. Στο τελευταίο ντοκιμαντέρ για τη ζωή του ο Γκορμπατσόφ υπεραμύνθηκε των αποφάσεων του.
Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ πέθανε σε ηλικία 91 ετών σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας της Ρωσίας, της χώρας στην οποία δεν βρήκε ποτέ την αναγνώριση.