Η ενέργεια «γονατίζει» το Δημόσιο και τις επιχειρήσεις
Ο Δημήτρης Δημούλας τα βάζει κάτω, αλλά οι λογαριασμοί δεν βγαίνουν. Κάθε μήνα, με το αρτοποιοϊό ανοιχτό, καλείται να πληρώσει επιπλέον 1000 ευρώ για την ενέργεια. του χρόνου αν συνεχιστεί η κρίση, θα βγει σε σύνταξη και θα κλείσει την οικογενειακή επιχείρηση.
«Αν είναι να χρωστάς δεν έχει σημασία να το κρατάς το μαγαζί. Εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να κυνηγήσουμε λίγο την δουλειά, να σβήνουμε τους φούρνους πιο νωρίς, να μην ανάβουμε το aircondition, να γλυτώσουμε λίγο από εκεί, αλλά θέλουμε και λίγο στήριξη από το κράτος», αναφέρει ο Δημήτρης Δημουλάς, ιδιοκτήτης φούρνου .
Το φετινό καλοκαίρι, το ωράριο λειτουργίας άλλαξε για να εξοικονομήσουν ενέργεια. Για πρώτη φορά από το 1990, οι διακοπές παρατάθηκαν για λίγες ημέρες.
Η Ιωάννα Μπότου, ιδιοκτήτρια φούρνου: «Το κλείσαμε μόνο και μόνο για την ενέργεια. Γιατί μια εβδομάδα ήταν πάρα πολύ κλείσανε φούρνους, μηχανές για πρώτη φορά στη ζωή μας, κλείναμε τέσσερις το μεσημέρι, Κυριακές».
Πατέρας τριών παιδιών Λυκείου και ιδιοκτήτης μίνι μάρκετ στο Κερατσίνι. Ο Ταξιάρχης Φέκας κόβει από παντού για να μην καταφέρει να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις.
Ο Ταξιάρχης Φέκας, ιδιοκτήτης μίνι μάρκετ λέει: « Με το ύψος των λογαριασμών που έρχεται και τα υπόλοιπα έξοδα, επειδή υπάρχουν τρία παιδιά.. θα περάσουμε στο στάδιο του διακανονισμού, του απλήρωτου λογαριασμού».
Ο φετινός χειμώνας τον τρομάζει και ψάχνει εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης.
«Δεν θα χρησιμοποιήσω το φυσικό αέριο, με το ρεύμα, καμία φιάλη αερίου.. καμία κουβέρτα», περιγράφει χαρακτηριστικά ο Ταξιάρχης Φέκας.
Το ρεύμα «βουλιάζει» τους δήμους
Από την ενεργειακή κρίση δεν γλυτώνουν ούτε οι δήμοι είναι χαρακτηριστικό ότι στην δημοτική πισίνα Ελληνικού – Αργυρούπολης, το κόστος θέρμανσης , από 40.000 το α΄ εξάμηνο του 2021, εκτοξεύθηκε μέσα ένα χρόνο στα 255.000 ευρώ. Δηλαδή τουλάχιστον έξι φορές πάνω.
Ο Κώστας Στέφας, αντιδήμαρχος διοίκησης Ελληνικού – Αργυρούπολης λέει: «Αυτή τη στιγμή ματώνουμε οικονομικά. Είναι λογικό, από τα έσοδα, με επιδοτήσεις από την κυβέρνηση, προσπαθούμε και το καλύπτουμε ακόμα».
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που καλούνται να διαχειριστούν και να αντιμετωπίσουν όλοι οι δήμοι της χώρας το φετινό χειμώνα, είναι τα αυξημένο κόστος θέρμανσης στις σχολικές μονάδες.
Στον δήμο Ζωγράφου το κόστος θέρμανσης των σχολείων της περιοχής, μέσα σε ένα χρόνο από 22.000 ευρώ έφθασε στα 157.000.
Ο Βασίλης Θώδας, δήμαρχος Ζωγράφου παραδέχεται :«Χρειαζόμαστε επιπλέον ενίσχυση, η ενίσχυση που πήραμε ήταν πάρα πολύ μικρή, ήταν της τάξης των 150.000 ευρώ, όταν το κόστος σήμερα είναι 1,5 εκ. και συγκεκριμένα στα σχολεία έχει αυξηθεί τέσσερις φορές πάνω όπως και στα κολυμβητήρια».
Με ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων, λαμπτήρες led, περιορισμός διακοσμητικού φωτισμού, οι τοπικοί φορείς έχουν καταφέρει να μειώσουν σε ένα βαθμό την κατανάλωση ενέργειας. Χωρίς κρατική βοήθεια όμως, τα μέτρα όπως λένε, δεν επαρκούν.