Η Ευρώπη αγωνιά για το πως θα αντιμετωπίσει το ράλι τιμών.
Έξι και πλέον μήνες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία η Μόσχα συνεχίζει να παίζει εκβιαστικά το χαρτί του φυσικού αερίου.
«Ο Πούτιν παίζει παιχνίδια με τον τους Nord Stream 1 και 2. Νομίζω ότι είναι κάποιο παιχνίδι. Το πρόβλημα είναι ότι δεν είμαστε σε θέση να ανταπεξέλθουμε σε αυτό το παιχνίδι» δήλωσε ο πρωθυπουργός Βαυαρίας, Μάρκους Ζέντερ.
Η γαλλική εταιρεία Engie ανακοίνωσε σήμερα ότι η ρωσική Gazprom την ενημέρωσε ότι μειώνει άμεσα τις παραδόσεις φυσικού αερίου, λόγω διαφωνίας μεταξύ των μερών σχετικά με την εφαρμογή ορισμένων συμβάσεων.
Κι όλα αυτά λίγο πριν ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός κλείσει για τρεις ημέρες τον αγωγό Nord Stream 1, επικαλούμενος εργασίες συντήρησης.
Πιο ακριβή πανευρωπαϊκά η Ελλάδα
Η υψηλότερη τιμή πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας σήμερα καταγράφεται στην Ελλάδα καθώς η μεγαβατώρα πωλείται στα 697,41 παρουσιάζοντας αύξηση 3,9% σε σχέση με εχθές.
Πάνω από τα 600 ευρώ πωλείται η Μεγαβατώρα σε 17χώρες της Ευρώπης.
Ενδεικτικά 651,77 ευρώ κοστίζει η μεγαβατώρα στην Γαλλία και 633,75 ευρώ στην Γερμανία.
Τιμές ηλεκτρισμού σήμερα
Ελλάδα 697,41 / MWh
Γαλλία 651,77 / MWh
Γερμανία 633,75 / MWh
«Δουλειά μας είναι να ενισχυθούμε περαιτέρω και να βεβαιωθούμε πως η χώρα μας είναι καλά προετοιμασμένη, ακόμη και για τις δύσκολες περιόδους. Είμαι αισιόδοξος πως θα τα καταφέρουμε» ανέφερε ο Όλαφ Σόλτς, καγκελάριος Γερμανίας.
Την ίδια στιγμή πολύ χαμηλές είναι οι τιμές στην Πορτογαλία και την Ισπανία όπου η μεγαβατώρα κοστίζει ενώ στην Τουρκία το κόστος αυτό ανέρχεται στα 198,7 ευρώ.
Ισπανία 187,3 / MWh
Πορτογαλία 187,3 / MWh
Τουρκία 198,77 / MWh
«Ξεκάθαρα η Ρωσία χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως πολεμικό όπλο και πρέπει να προετοιμαστούμε για το χειρότερο σενάριο που είναι η οριστική διακοπή διανομής» σημείωσε ο Ανιες Πανιε Ρουνασε .
Τα 7 σενάρια
Σύμφωνα με άρθρο του «bloomberg» οι επιλογές που τίθενται επί τάπητος από την Ευρώπη για να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση είναι 7.
Μεταξύ αυτών είναι η επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο, κάτι το οποίο έχουν ήδη αποφασίσει να κάνουν Ισπανία και Πορτογαλία.
Η έκτακτη φορολόγηση κερδών. Η Βρετανία έχει ήδη επιβάλει έναν έκτακτο φόρο στα κέρδη των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Ο περιορισμός της επίδρασης του φυσικού αερίου στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας με το διαχωρισμό των ανανεώσιμων πηγών.
Η ΕΕ έχει ήδη συμφωνήσει έναν εθελοντικό στόχο για μείωση της ζήτηση φυσικού αερίου κατά 15%.
«Καθώς βρισκόμαστε εδώ σήμερα, είμαστε στην πρώτη γραμμή της Ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας και μοιραζόμαστε μια τεράστια δυναμική για την αιολική ενέργεια», ανέφερε ο Μετε Φρεντερικσεν, πρωθυπουργός Δανίας .
Σκοπός του σχεδίου, βραχυπρόθεσμα να περιοριστεί η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας ενώ μακροπρόθεσμα να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο τιμολογείται η ενέργεια με απώτερο στόχο τη διακοπή της σύνδεσης του φυσικού αερίου με το ρεύμα ενώ η κάθε χώρα μπορεί να επιλέξει με ποιον τρόπο θα λειτουργήσει.