Ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριος Σαντορινιός και η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Χαρά Κεφαλίδου, μίλησαν στο «Κοινωνία Ώρα ΜEGA» για τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ, για την ενεργειακή κρίση και για τις αιχμές που άφησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τους Βλάντιμιρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο κ. Κουμουτσάκος μίλησε για την δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι οι Πούτιν και Ερντογάν «θέλουν την αποσταθεροποίηση της Ελλάδας».
«Θα κρατηθώ στα γεγονότα. Η συνεχής αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου και ο έλεγχος της τιμής του διαμορφώνουν προϋποθέσεις μεγάλων κλυδωνισμών στις ευρωπαϊκές χώρες. Δεύτερον, θα αναφερθώ σε μία δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Λαβρόφ, ότι «εμείς θα σταματήσουμε (τον πόλεμο) όταν το λίτρο της βενζίνης φτάσει στα 3 ευρώ και θα αρχίσουν να πέφτουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις». Αυτά είναι γεγονότα δεν είναι εικασίες. Ζούμε σε ένα περιβάλλον οξύτατης έντασης στις σχέσεις Δύσης – Ρωσίας, αυτό αποτυπώνεται στο ενεργειακό. Η τιμή του φυσικού αερίου μέσα σε 6 μήνες ανέβηκε 1000%, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών», ανέφερε αρχικά.
«Αυτό που πρέπει να μεμφόμαστε για την Ευρώπη είναι γιατί είναι βραδυφλεγής. Οι προτάσεις των χωρών του Νότου και της Ελλάδας, για πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, να μειωθεί η βιομηχανική κατανάλωση φυσικού αερίου και αυτό να έχει αποζημίωση. Τρίτον, κοινή προμήθεια ευρωπαϊκή φυσικού αερίου, ώστε να πέσουν οι τιμές, να αγοράζει δηλαδή συνολικά η Ευρώπη και να πέφτει και η τιμή. Είναι πολύ σημαντικές προτάσεις από τον πρωθυπουργό», πρόσθεσε.
Η πρόταση της Ελλάδας λέει ότι το μείγμα το ενεργειακό που χρησιμοποιείται για να παραχθεί η ηλεκτρική ενέργεια, δεν είναι μόνο φυσικό αέριο. Έχει μέσα και υδροηλεκτρικά, και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά και πετρέλαιο. Έτσι λοιπόν σε αυτό το μείγμα, όταν αυξάνεται το φυσικό αέριο, δεν μπορεί να δεσμεύεται η παραγωγή του ρεύματος», διευκρίνισε ο κ. Κουμουτσάκος.
Ο κ. Σαντορινιός από την πλευρά του αναφέρθηκε, επίσης, στην ενεργειακή κρίση.
«Θα ήθελα να σχολιάσω αυτά που λέει ο κ. Κουμουτσάκος. Εμείς φωνάζαμε ήδη από τον Μάρτιο για την αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από το ηλεκτρικό ρεύμα. Οι χώρες της Ιβηρικής διεκδικούν την αποσύνδεση και είμαστε στη φάση που η τιμή τη ηλεκτρικής ενέργειας είναι στα 697 ευρώ στην Ελλάδα, ενώ στην Πορτογαλία είναι στα 188 ευρώ. Άρα, αυτό έπρεπε να κάνει η ελληνική κυβέρνηση τότε, δηλαδή να συνταχθεί με τις χώρες της Ιβηρικής σε αυτό. Δε μπορεί να λεει η κυβέρνηση ότι αυτό αποτελεί πρότασή της, ενώ ουσιαστικά «σύρεται» πίσω από τις χώρες της Ιβηρικής», πρόσθεσε.
«Ο πρωθυπουργός εκφράζει θεωρίες συνομωσίας και προφανώς αυτή τη στιγμή υπάρχει προσπάθεια αποσταθεροποίησης των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων από την Ρωσία, αλλά δεν είναι ειδικά για την Ελλάδα. Ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να εξηγήσει τα εσωτερικά προβλήματα της χώρας χρησιμοποιώντας διεθνείς όρους. Προφανώς ο Πούτιν θέλει να αποσταθεροποιήσει τις ευρωπαϊκές χώρες αλλά όχι ξεκινώντας από την Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να πει ότι ο βασικός καημός του Πούτιν είναι να πέσει η κυβέρνηση της Ελλάδας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σαντορινιός.
«Η Ευρώπη θα έπρεπε να έχει αντιληφθεί καλύτερα το γεωστρατηγικό περιβάλλον, διότι φοβάμαι ότι η Ευρώπη αυτή τη στιγμή συνολικά «πυροβολεί τα πόδια της» με την πολιτική που έχει ακολουθηθεί και περισσότερο πληγώνεται η ίδια η Ευρώπη παρά η Ρωσία.Εμμένουμε ότι, η Ελλάδα πρέπει να είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος. Δεν είπαμε να μην στηρίξουμε τον ουκρανικό λαό, αλλά μπορεί να στηριχθεί ο λαός με άλλους τρόπους και κυρίως με την αποστολή υγειονομικού υλικού για τη διευκόλυνση του ουκρανικού λαού», συνέχισε.
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Χαρά Κεφαλίδου έκανε λόγο για αποσταθεροποίηση της Ευρώπης.
«Προφανώς η Ρωσία έχει στραμμένο το βλέμμα της στην Ευρώπη, μην ξεχνάτε ότι τόσα χρόνια ήταν ο μεγαλύτερος πάροχος ενέργειας της Ευρώπης. Η αίσθηση της βεβαιότητας από την πλευρά της Γερμανίας αποτελεί αφέλεια. Η αβεβαιότητα και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη δείχνουν ότι αδυνατεί η Ευρώπη αυτή τη στιγμή να βρεθεί ένα βήμα πιο μπροστά στις εξελίξεις. Είναι η γραφειοκρατία της τεράστια και βαριά, έχει πολλά προβλήματα σχετικά με τις εθνικές πολιτικές και τη στροφή προς τα προβλήματα που έχει το κάθε κράτος ξεχωριστά, χωρίς να έχει μία ενιαία άποψη και πολιτική», υπογράμμισε με την σειρά της.
Για το ερώτημα εάν ο Νίκος Ανδρουλάκης μιλούσε με τον Πούτιν και χρειάστηκε να παρακολουθηθεί, η κ. Κεφαλίδου απάντησε πως «αυτά θα τα βρει η Εξεταστική Επιτροπή, τα σενάρια είναι όλα στο τραπέζι, αυτή η ερώτηση είναι προκλητική και προβοκατόρικη, αυτά θα φανούν όλα στην Εξεταστική Επιτροπή, αλλά και στην Επιτροπή Διαφάνειας. Γιατί παρακολουθείται ο κ. Ανδρουλάκης; Γιατί η ΕΥΠ φαίνεται ότι έχει μπει σε μία λογική ότι ήταν εθνικά επικίνδυνος ένας ευρωβουλευτής και επικεφαλής του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος; Αυτά δεν έχουν απαντηθεί. Δεν ξέρω κατά πόσο θα λάβουμε κάποια απάντηση από την Εξεταστική Επιτροπή».
Επειδή η ενέργεια είναι ένα αγαθό με χρηματιστηριακή αξία, αυτή τη στιγμή η εξάρτηση που έχει από το χρηματιστήριο της Ολλανδίας, ανεβάζει διαρκώς τις τιμές και αυτό συνδέεται με το ρεύμα το οποίο «καλπάζει». Θα έχουμε δύσκολο χειμώνα, προετοιμάζονται όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, ωστόσο η Ευρώπη θα πρέπει να ακολουθήσει μία ενιαία στρατηγική, όπως έκανε με την πανδημία», κατέληξε.