Εντείνει τους ενεργειακούς εκβιασμούς της η Μόσχα κλείνοντας από σήμερα και για τις επόμενες τρεις ημέρες τη ροή φυσικού αερίου προς τη Γερμανία και κατά συνέπεια για το μεγαλύτερο τμήμα της Ευρώπης.
Γερμανία
Η ροή φυσικού αερίου από τη Μόσχα προς το Μόναχο διακόπηκε και πάλι σήμερα, χωρίς κανείς να είναι βέβαιος πως οι στρόφιγγες της Gazprom θα ανοίξουν εκ νέου στις 2 Σεπτεμβρίου μετά το πέρας των εργασιών συντήρησης που έχει ανακοινώσει η εταιρία.
Το Κρεμλίνο για ακόμη μία φορά εκβιάζει μέσω της ενέργειας την Ευρώπη ρίχνοντας μάλιστα την ευθύνη για τις συνεχείς διακοπές στις κυρώσεις που η Δύση έχει επιβάλλει λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.
«Η ρωσική πλευρά και η Gazprom ήταν και παραμένουν δεσμευμένες με τις υποχρεώσεις τους και τις συμβάσεις. Όμως τώρα δεν μπορούν να τις εκπληρώσουν εξαιτίας των περιορισμών και των κυρώσεων που επέβαλαν η ΕΕ, η Μεγάλη Βρετανία και άλλες χώρες».
Η Γερμανία με συντονισμένες κινήσεις έχει καταφέρει να γεμίσει σε ποσοστό που ξεπερνά το 80% τις δεξαμενές της προσπαθώντας να εξασφαλίσει πως ο χειμώνας που καταφθάνει δε θα φέρει τον «πάγο» της μεγαλύτερης μεταπολεμικής κρίσης.
«Επειδή ξεκινήσαμε τόσο νωρίς, πήραμε πολύ γρήγορα τις απαραίτητες αποφάσεις και επιταχύναμε τις διαδικασίες ώστε να ξεπεράσουμε τόσο τον ερχόμενο χειμώνα όσο και τον επόμενο».
Γαλλία
Σε ασφαλή νερά τονίζει πως βρίσκεται και η Γαλλία. Μπορεί η Gazprom να διέκοψε για αδιευκρίνιστους ακόμη λόγους την παροχή αερίου προς την εταιρεία Engie, αλλά η κυβέρνηση της χώρας υπογραμμίζει πως οι δεξαμενές της είναι γεμάτες και υπάρχει πρόβλεψη ακόμη και για απόλυτη απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο.
Σε ακόμη ένα μείζον πρόβλημα, η Ένωση εμφανίζεται πάλι διχασμένη. Από τη μία η Κομισιόν προσπαθεί να συντάξει τον κοινό οδικό χάρτη απεξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια και από την άλλη η Ουγγαρία σήμερα ανακοίνωσε πως επεκτείνει την σύμβασή της με την Gazprom.
Από αύριο στις ουγγρικές δεξαμενές αερίου θα μπαίνουν περισσότεροι από 5 εκατομμύρια τόνοι αερίου, διπλάσιοι από όσους εισάγονται σήμερα.
Οι τιμές της ενέργειας συμπαρασύρουν σε ανοδικό ράλι και τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη.
Σύμφωνα με την Eurostat, ο πληθωρισμός στη ζώνη του Ευρώ τον Αύγουστο έφτασε το 9,1% από 8,9% τον Ιούλιο σημειώνοντας νέο ρεκόρ.