Με τον ρωσικό γίγαντα της GAZPROM να έχει κλείσει την στρόφιγγα επ' αόριστον, επικαλούμενη τεχνικές εργασίες, η Ευρώπη αναζητά τρόπους για να βγει από το αδιέξοδο. Η μία μετά την άλλη οι χώρες της Ευρώπης ανακοινώνουν μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας αναμένοντας τις νέες αποφάσεις της Συνόδου της ΕΕ στις 9 Σεπτεμβρίου.
Νέα μέτρα για να αντιμετωπίσει το τσουνάμι της ακρίβειας ανακοίνωσε και το Βέλγιο.
Μεταξύ άλλων πρότεινε περικοπές στην κατανάλωση ρεύματος στα κτίρια του δημοσίου. Ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρόο είπε ότι, ο θερμοστάτης στα δημόσια κτίρια θα τεθεί στους 19 βαθμούς τον χειμώνα ενώ θα περιοριστεί και η χρήση των κλιματιστικών. Στα γραφεία και τα κτίρια ο φωτισμός θα σβήνει στις 19.00.
«Αυτήν την περίοδο είναι σημαντικό να δούμε πως θα περιορίσουμε την κατανάλωση ενέργειας. Οι δημόσιες αρχές θα περιορίσουν τη θέρμανση και τον κλιματισμό και θα σβήνουν τα φώτα στα κτήρια», ανέφερε ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρόο.
Παράλληλα, η κυβέρνηση πρότεινε να φορολογηθούν τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας, όπως της Engie και της TotalEnergies.
Ιταλία
Στην Ιταλία ένα εργοστάσιο κεραμικής ανακοίνωσε τους υπαλλήλους αλλαγή βάρδιας για εξοικονόμηση ενέργειας.
Οι υπάλληλοι θα έρχονται πλέον στις 6 το πρωί και όχι στις 9 γιατί τότε είναι πιο φθηνό το ρεύμα
«Πέρυσι είχαμε καταναλώσει 70 χιλιάδες κυβικά μέτρα αερίου και πληρώσαμε 18 χιλιάδες ευρώ. Φέτος καταναλώσαμε 60 χιλιάδες κ.μ, δηλαδή 10 χιλιάδες λιγότερα και πληρώσαμε 127 χιλιάδες ευρώ. Χίλια τοις εκατό επάνω», τόνισε ο εμπορικός υπεύθυνος εταιρείας κεραμικών.
Την περασμένη εβδομάδα, το ιταλικό βιομηχανικό λόμπι Confindustria προειδοποίησε για τον κίνδυνο εκτεταμένων αποτυχιών των εταιρειών εάν δεν πέσουν οι τιμές της ενέργειας.
Ισπανία
Με τον πληθωρισμό να έχει εκτοξευτεί στα ύψη η σοσιαλιστική κυβέρνηση Σάντσεθ εφάρμοσε από σήμερα την ελεύθερη μετακίνηση στα μέσα μεταφοράς για κοντινές αποστάσεις.
Σχεδόν μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν ήδη προ-παραγγείλει τις κάρτες δωρεάν μεταφοράς.