Το πολιτικό θερμόμετρο χτύπησε «κόκκινο» μετα την ηχηρή παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή από τα Ανώγεια, ο οποίος εξαπέλυσε βολές εναντίον του Μεγάρου Μαξίμου για την υπόθεση των υποκλοπών σε μια τοποθέτηση με σαφείς διαφοροποιήσεις.
Η ηχηρή παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή από τα Ανώγεια της Κρήτης άναψαν «φωτιές» στην κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός κατά την ομιλία του για τα 10 χρόνια από το θάνατο του Γιάννη Κεφαλογιάννη ζήτησε να ριχθεί άπλετο φως στην υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων.
«Σε τέτοιου είδους καταστάσεις η κάθαρση επέρχεται μόνο εφ΄ όσον αποσαφηνιστούν πλήρως. Το θέμα είναι τόσο βαρύ και σοβαρό που δεν επιτρέπεται ούτε αντέχεται να μείνουν σκιές ιοβόλες για την δημοκρατική ομαλότητα. Φως λοιπόν! Άπλετο φως!», δήλωσε ο Κώστας Καραμανλής.
Ο πρώην πρωθυπουργός άφησε αιχμές για την επίκληση του απορρήτου ως δικαιολογία και ζήτησε να δοθούν όλα τα στοιχεία στη δημοσιότητα, να υπάρξει διακομματική συνεργασία και να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.
«Παραμένει όμως επιτακτική η ανάγκη να ξεκαθαριστεί ποιοί και με ποια δικαιολογία ζήτησαν κάτι τέτοιο και ποιοί και πώς το ενέκριναν. Η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου. Όλα στο φως λοιπόν και από εκεί και πέρα απαραίτητες και με διακομματική συνεργασία οι διορθώσεις του θεσμικού καθεστώτος που διέπει και την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου αλλά και την εν γένει λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών. Αυτά τα στοιχειώδη για να αποτραπεί η περαιτέρω απαξίωση των θεσμών».
Μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό, το Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση των θέσεων της κυβέρνησης με αυτές του πρώην πρωθυπουργού.
Η δημόσια τοποθέτηση του Κώστα Καραμανλή ύστερα από επτά χρόνια σιωπής, αλλά και ο χρόνος και ο τόπος που επέλεξε να το κάνει, δημιούργησε εντύπωση. Από το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή κινήθηκαν άμεσα όλες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες ενώ η υπόθεση ερευνάται και από τη Δικαιοσύνη. Συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού τονίζουν ότι η ομιλία του δεν είχε αιχμές για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση.
«Ο Κώστας Καραμανλής είπε τα αυτονόητα. Η ομιλία του δεν είχε αιχμές κατά του πρωθυπουργού ή της κυβέρνησης. Αυτό που είπε είναι να βγουν όλα στο φως για να μην μένουν σκιές στον δημόσιο βίο και γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης».
Εντύπωση προκάλεσε και ο επίλογος της ομιλίας του Κώστα Καραμανλή, που επέλεξε μία μαντινάδα, στέλνοντας μήνυμα με πολλούς αποδέκτες.
«Άλλο το να ΄σαι αετός
και άλλο να τον κάνεις.
Άλλο το να θωρείς κορφές
και άλλο να τις φτάνεις».
Μήνυμα ενότητας από τις Σέρρες
Την γενέτειρα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, τις Σέρρες, επισκέφτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Κύριε Πρόεδρε καλώς ήρθατε στην πόλη των Σερρών, καλώς ήρθατε στη γενέτειρα του Κωνσταντίνου Καραμανλή και θέλω να γνωρίζετε ότι όλοι οι Νεοδημοκράτες είμαστε μια γροθιά μαζί σας για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε με ομοψυχία κυρίως και με ενότητα, τα μεγάλα προβλήματα του τόπου», δήλωσε ο ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχιλλέας Καραμανλής.
Ο πρωθυπουργός μάλιστα δέχτηκε ως δώρο και μία φωτογραφία με τον ίδιο σε μικρή ηλικία να βρίσκεται στο πλευρό του ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας, η οποία όπως δήλωσε με νόημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης πλέον θα κοσμεί το γραφείο του.
«Ήμουν 8 χρονών και η φωτογραφία αυτή θα βρει τη θέση της στο γραφείο μου για να τιμήσουμε με αυτόν τον τρόπο έναν σπουδαίο, έναν μεγάλο πολιτικό ο οποίος άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στην ιστορία της πατρίδας μας, του οποίου οι μεγάλες εθνικές επιλογές, με σημαντικότερη την ένταξη της χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, σήμερα δικαιώνονται περισσότερο παρά ποτέ», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2023, ενώ ζήτησε υπομονή λίγων ημερών για τα μέτρα που θα ανακοινωθούν στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.