Απο το πρωί της Πέμπτης καταθέτουν στη Βουλή στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, όλοι οι διοικητές της ΕΥΠ από το 2012 και μετά, καθώς και ο τέως γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης.
Οι διοικητές της ΕΥΠ από το 2012 μέχρι τώρα, καθώς και ο πρώην γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, αλλά και ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος, θα καταθέσουν σήμερα Πέμπτη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για τις υποκλοπές.
Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Κώστας Τασούλας, έθεσε, χθες Τετάρτη, κατά τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, η οποία εξέτασε την οργάνωση της σημερινής απόρρητης συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών & Διαφάνειας για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, θέμα «αυτοπροστασίας της διαδικασίας».
Χωρίς κινητά τηλέφωνα στην αίθουσα συνεδρίασης
Όπως ανέφερε ο κ. Τασούλας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ζήτησε από τους εκπροσώπους κομμάτων να βοηθήσουν να μην έχουμε φαινόμενα απευθείας μετάδοσης της απόρρητης διαδικασίας.
Για τη διαδικασία καθεαυτή, ο κ. Τασούλας είπε ότι πρόκειται για ακρόαση (των προσκεκλημένων) η οποία ουσιαστικά αποτελεί κοινοβουλευτικό έλεγχο και ότι η Επιτροπή δεν λειτουργεί ως εισαγγελέας Πρωτοδικών. Σημείωσε επίσης ότι τα υπό ακρόαση πρόσωπα θα εισέλθουν όλοι μαζί στην κλειστή συνεδρίαση και ότι θα μιλήσουν/ερωτηθούν με τη σειρά τους.
Στην πρόταση κομμάτων της αντιπολίτευσης να δημοσιευθούν τα πρακτικά της συνεδρίασης, χωρίς όσα στοιχεία αφορούν στην εθνική ασφάλεια και την άμυνα, ο κ. Τασούλας είπε ότι από τον κανονισμό προβλέπεται μόνο η έκδοση ενός “πορίσματος”, δηλαδή ενός συμφωνηθέντος κειμένου εν είδει συμπερασμάτων. Αυτή είναι η μόνη διέξοδος, ωστόσο (η συμφωνία σε ένα τέτοιο πόρισμα) αποτελεί «εντυπωσιακή πρόκληση» είπε ο κ. Τασούλας.
Ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι υπήρξε υπόδειξη προς τους βουλευτές, να μην πάρουν μαζί τους τα κινητά τους τηλέφωνα, εντός της αίθουσας συνεδρίασης της επιτροπής.