Στον απόηχο των συζητήσεων για τις υποκλοπές, η δημοσιογράφος για το δικαστικό ρεπορτάζ του MEGA, Άννα Κανδύλη και ο σύμβουλος Εκδοσης Εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», Γιώργος Παπαχρήστος, μίλησαν στο «Κοινωνία Ώρα MEGA», για τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ αλλά και για τις καταθέσεις των πρώην στελεχών της υπηρεσίας.
Σε αυτό το πλαίσιο η κόντρα της αντιπολίτευσης με την κυβέρνηση για απόπειρα συγκάλυψης, συνεχίστηκε και θα ενταθεί, όπως δείχνουν οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν με το “καλημέρα” της έναρξης των διαδικασιών της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, γύρω από τη διαδικασία της ακρόασης των πρώην και νυν διοικητών της ΕΥΠ, αλλά και άλλων προσώπων που εμπλέκονταν στη λειτουργία της.
Η κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας διήρκεσε για περίπου έντεκα ώρες (από τις 10 το πρωί μέχρι περίπου τις 9 το βράδυ) παρουσία του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη.
Τελικά μετά από αρκετή ένταση και αφού διαφοροποιήθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία (που ήθελε να γίνει η ακρόαση παρουσία όλων των προσκεκλημένων μέσα στην αίθουσα χωρίς δυνατότητα των βουλευτών να επανέρχονται στις ερωτήσεις τους) ο Κώστας Τζαβάρας αποφασίστηκε να γίνει ακρόαση των προσκεκλημένων σε δύο ομάδες.
Στην πρώτη μετείχαν οι πρώην διοικητές της ΕΥΠ: Παναγιώτης Κοντολέων (2019- 2022), Γιάννης Ρουμπάτης (2015 – 2019), Θόδωρος Δραβίλλας (2012- 2015) και ο τέως γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης.
Στην δεύτερη ομάδα, ακροάσθηκαν από κοινού ο νυν διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης, η εποπτεύουσα την ΕΥΠ εισαγγελέας Εφετών Αθηνών Βασιλική Βλάχου, ο εισαγγελέας Εφετών Αθηνών Κωνσταντίνος Τζαβέλλας και ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Χρήστος Ράμμος.
Ο Γίωργος Παπαχρήστος, σύμβουλος Εκδοσης Εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» σχολίασε τις εξελίξεις, μετά την 1η συνεδρίαση της Επιτροπής.
«Είναι μία προσπάθεια που μοιάζει με μάχη «χαρακωμάτων», δεν ξέρω εάν θα τελεσφορήσει. Η υπόθεση αυτή προφανώς έχει βάθος και υπάρχουν κρυμμένα μυστικά. Ο κ. Κοντολέων υποστηρίζει ότι δεν έχει ενημερώσει τον πρωθυπουργό και αυτό είναι μία μεγάλη υπόθεση, καθώς πρέπει να εξηγήσει ο πρωθυπουργός γιατί τον απέλυσε εφόσον δεν ήξερε περί τίνος επρόκειτο. Ο δε κ. Δημητριάδης πρέπει να επιστρέψει στη θέση του, γιατί απολύθηκε για μία υπόθεση που ήταν στον αέρα. Εάν ο κ. Μητσοτάκης απύλυσε αυτούς τους δύο, για μία νόμιμη υπόθεση,υπάρχει μία σειρά άλλων ζητημάτων. Μπορούσε ο πρωθυπουργός να σταματήσει μία νόμιμη διαδικασία; Άρα, είναι σαν να δηλώνει ο πρωθυπουργός ότι “για τα μάτια του Ανδρουλάκη, θα παρανομούσα”. Είναι μπλεγμένο όλο αυτό. Ο κ. Κοντολέων έχει πολλά θέματα ποινικά, θα βρεθεί αντιμέτωπος με νομικά ζητήματα», ανέφερε αρχικά.
«Οι μισοί είπαν ότι υπάρχει το απόρρητο, ο κ. Ράμμος είπε ότι δεν υπάρχει κανένα απόρρητο και οτι θα πάει να πάρει τον φάκελο του Ανδρουλάκη. Ο κ. Ντογιάκος είοε ότι όποιος πει οτιδήποτε για την υπόθεση Ανδρουλάκη και την παρακολούθηση Κουκάκη, θα ασκήσει δίωξη για παραβίαση απορρήτου σε κακουργηματικό βαθμό», πρόσθεσε.
«Η έρευνα του κ. Ντογιάκου είναι για το πώς διέρρευσαν αυτές οι πληροφορίες από τη στιγμή που είναι υλικό τη ΕΥΠ σε άτομα εκτός ΕΥΠ», επεσήμανε η δημοσιογράφος Άννα Κανδύλη.
«Η εισαγγελέας της ΕΥΠ ανέφερε ότι η επισύνδεση του Ανδρουλάκη είχε 6 υπογραφές διευθυντών της ΕΥΠ. Το ερώτημα είναι ποιοί ήταν αυτοί οι λόγοι. Οι ΕΥΠ καλύπτεται από το απόρρητο. Και η δικαιοσύνη μπορεί να καλέσει στελέχη της ΕΥΠ, μόνο αν έχουν την άδεια του προϊσταμένου του, και στην προκειμένη περίπτωση του κ. Μητσοτάκη. Υπάρχουν ανοιχτές έρευνες και τα πρόσωπα αυτά», είπε χαρακτηριστικά.