Οι χθεσινές καταθέσεις στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, δεν έριξαν φως στην υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη, καθώς οι εμπλεκόμενοι επικαλέστηκαν το απόρρητο στη συνεδρίαση ανοίγοντας νέα συζήτηση επί της διαδικασίας, πυροδοτώντας την πολιτική αντιπαράθεση.
Τα δικά τους ξεχωριστά συμπεράσματα βγάζουν τα κόμματα, μετά την ακρόαση στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας των εμπλεκόμενων πρώην και νυν κρατικών λειτουργών με τις παρακολουθήσεις.
Η ΝΔ εστιάζει στην κατάθεση Κοντολέοντα και της εισαγγελέως της ΕΥΠ Βασιλικής Βλάχου.
Ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ υποστήριξε σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές ότι, ουδέποτε ενημερώνονταν ο πρωθυπουργός για τις άρσεις του τηλεφωνικού απορρήτου κι ότι ενημερώνονταν μόνο για το αποτέλεσμα των επισυνδέσεων κι αν αυτό κρινόταν απαραίτητο.
Στο δεύτερο γύρω ακροάσεων η εισαγγελέας της ΕΥΠ, για την επίμαχη επισύνδεση με το κινητό τηλέφωνο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ σημείωσε σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ότι, ο έλεγχος ήταν ουσιαστικό καθώς προηγήθηκαν έξι υπογραφές υπηρεσιακών στελεχών της ΕΥΠ.
«Η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να εργαλειοποιήσει την υπόθεση Ανδρουλάκη κατέρρευσε. Αποσαφηνίστηκε ότι ουδέποτε ο πρωθυπουργός ή το γραφείο του ενημερώθηκε ή ενημερώθηκαν για καμιά απολύτως άρση και κυρίως επιβεβαιώθηκε η νομιμότητα επισυνδέσεων αφού τηρήθηκε απαρέγκλιτα ο νόμος και όλες οι προβλέψεις του», δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης.
Η αντιπολίτευση στηλίτευσε την τακτική της πλειοψηφίας αλλά και πρώην κυβερνητικών στελεχών να επικαλούνται το απόρρητο με τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ επί κυβέρνησης Τσίπρα αλλά και τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ να ξεκαθαρίζουν από την πλευρά τους ότι δεν μπορεί να γίνεται βάσει και τους συντάγματος επίκληση του απορρήτου ενώπιον της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας στην οποία και λογοδοτούν οι υπηρεσίες.
Σύμφωνα μάλιστα με κοινοβουλευτικές πηγές, ο νέος διοικητής της ΕΥΠ αποκάλυψε ότι ενημέρωσε τον κ. Μητσοτάκη για όλες τις νόμιμες επισυνδέσεις της ΕΥΠ, και σε ερώτηση για το τι έχει γίνει με το φάκελο της παρακολούθησης Ανδρουλάκη διευκρίνισε ότι οι υπηρεσίες δεν είναι υποχρεωμένες να κρατούν το σύνολο των στοιχείων.
Συνεχίστηκε η απέλπιδα προσπάθεια συγκάλυψης και ξεπλύματος των προσωπικών πολιτικών ευθυνών του κύριου Μητσοτάκη και στην επιτροπή θεσμών. Ενώ είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση ότι θα δίνονταν απαντήσεις σε αυτό το όργανο που ασκεί τον έλεγχο επί της ΕΥΠ , με το πρόσχημα του απορρήτου αρνήθηκαν όλα τα κυβερνητικά στελέχη, πρώην και νυν που ήταν παρόντα να δώσουν οποιαδήποτε διευκρίνιση για τους λόγους εθνικής ασφάλειας τάχα που οδήγησαν στην παρακολούθηση του κυρίου Ανδρουλάκη ή και για οποιοδήποτε άλλο θέμα το οποίο τους τέθηκε», είπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.
«Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για όσα απαράδεκτα συνέβησαν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας με ευθύνη αποκλειστική της κυβέρνησης. Οχυρωμένοι πίσω από την αρχή του απορρήτου, το οποίο δεν ισχύει έναντι της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, οι προσελθόντες για ακρόαση αρνήθηκαν την παροχή οποιασδήποτε πληροφορίας», δήλωσε ο Χάρης Καστανίδης.
Απαντήσεις δεν πήρε όμως ούτε το ΚΚΕ για τις επί έξι χρόνια συνακροάσεις του τηλεφωνικού κέντρου της ΚΕ.
«Πλήρης διαφάνεια, τα πρακτικά στην δημοσιότητα εξέταση κατά μόνας και ανά θεματολογία. Ανδρουλάκης, υποκλοπές συνακροάσεις στο ΚΚΕ, δημοσιογράφοι. Το αρνήθηκαν. Η στάση όλων ήταν πλήρης συγκάλυψη», ανέφερε ο Μανώλης Συντυχάκης από το ΚΚΕ.
Στη δημοσκόπηση της Metron Analisis για το MEGA, η παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη φαίνεται να αφήνει το αποτύπωμά της στον ίδιο τον Πρωθυπουργό καθώς GFX 6 στους 10 απαντούν ότι πρόκειται για μια επιλογή που ήταν σε γνώση του κ. Μητσοτάκη.
Ωστόσο, στα σημαντικότερα προβλήματα της χώρας οι πολίτες το ζήτημα πολιτικοί και πολιτικό σύστημα το ιεραρχούν ως το τελευταίο ζήτημα που τους απασχολεί καθώς κυρίαρχα ζητήματα είναι η οικονομία η ακρίβεια και το ενεργειακό.
Το πολιτικό σκηνικό παρά το πλήγμα των παρακολουθήσεων παραμένει αμετάβλητο με τη ΝΔ να παραμένει κυρίαρχη και στην πρόθεση ψήφου προηγείται 27,6 έναντι 20,2 του ΣΥΡΙΖΑ 12,7 του ΠΑΣΟΚ που καταγράφουν οριακή άνοδο των ποσοστών τους. Ακολουθούν ΚΚΕ με 6,1 Ελληνική Λύση 3,4 και ΜεΡΑ25 ΜΕ 4%.
Άλλα κόμματα δηλώνει ότι θα ψηφίσει το 3,9% με την αδιευκρίνιστη ψήφο να ανέρχεται στο 12,3%.
Στην εκτίμηση ψήφου η ψαλίδα ανοίγει ακόμη περισσότερο με τη ΝΔ να συγκεντρώνει 34,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 24,9 το ΠΑΣΟΚ 15,7 το ΚΚΕ 7,5, Η Ελληνική Λύση 4,2 το ΜέΡΑ25 4,9 και από 2% καταγράφουν Εθνική δημιουργία και εθνικό κόμμα.