Ο Ερντογάν εμφανίζεται ιδιαίτερα ενοχλημένος από την ταχύτητα με την οποία προχωρά το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας.
Στις ΗΠΑ παρατηρείται μεγάλη μείωση στις τιμές της βενζίνης, με τα μέτρα που έχουν παρθεί να πιάνουν τόπο. Σιγά σιγά οι τιμές σταθεροποιούνται στα επίπεδα πριν την ενεργειακή κρίση.
Όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει θέμα κυρώσεων για το σύστημα S-300, καθώς αυτό το σύστημα το έχει προμηθευτεί η Ελλάδα εδώ και 25 χρόνια, από τη δεκαετία του 1990 ήρθε στην Ελλάδα, και μάλιστα, το είχε αγοράσει η Κύπρος και όχι η Ελλάδα, το οποίο εγκαταστάθηκε στην Κρήτη.
Ο Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA) περιλαμβάνει συναλλαγές με τον αμυντικό τομέα της Ρωσίας μετά το 2017, οπότε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει θεμα συσχετισμού μεταξύ των δύο συστημάτων.
Ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ, ρωτήθηκε εάν η Ελλάδα «λόκαρε» με το σύστημα S-300 τουρκικά μαχητικά πάνω στο Αιγαίο, και άδειασε την Τουρκία τονίζοντας την πάγια θέση των ΗΠΑ η οποία καλύπτει την Αθήνα όσο και την Άγκυρα.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών εξήγησε ότι η παρουσία του εν λόγω συστήματος στην Ελλάδα δεν υπάγεται στο πλαίσιο των κυρώσεων που προβλέπει ο Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA).
«Η απόκτηση των S-300 από την Ελλάδα έγινε τη δεκαετία του 1990, δεκαετίες πριν από την υιοθέτηση του νόμου CAATSA. Το εδάφιο 231 του νόμου CAATSA επιβάλλει κυρώσεις μόνο για σημαντικές συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στις ή μετά τις 2 Αυγούστου 2017. Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε όλους τους νατοϊκούς συμμάχους να εξασφαλίσουν πλήρη διαλειτουργικότητα εντός της συμμαχίας» σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Το αποτέλεσμα αυτών των συνομιλίων ήταν να εγκατασταθεί το σύστημα S-300 στην Κρήτη με τη σύμφωνη γνώμη όλων των εμπλεκόμενων μερών.