Τον γύρο των διεθνών ΜΜΕ κάνουν τις τελευταίες ημέρες οι απειλές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά της Ελλάδας, στηλιτεύοντας την στάση του Τούρκου προέδρου.
Τελευταία, χρονικά, η γερμανική εφημερίδα Bild, η οποία τιτλοφορεί άρθρο «Ο Ερντογάν απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο», επικαλούμενη τις απειλές του Ερντογάν προέδρου ότι μπορεί ξαφνικά να έρθει το βράδυ στη χώρα μας…
Όπως αναφέρει σχετικά «με τις αιχμηρές αυτές δηλώσεις, ο πρόεδρος της Τουρκίας απείλησε το Σαββατοκύριακο τη γείτονά του στην ΕΕ, Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια εμφάνισής του στη Σαμψούντα στη Μαύρη Θάλασσα, ο Ερντογάν εξέφρασε το θυμό του για τους ελληνικούς στρατιωτικούς ελιγμούς την περασμένη εβδομάδα. Τα ελληνικά στρατεύματα αεράμυνας στο ανατολικό Αιγαίο στόχευσαν τουρκικά μαχητικά».
Στο σημείο αυτό, η γερμανική εφημερίδα σημειώνει πως «τον Μάρτιο, η ένταση της συνεχιζόμενης διαμάχης μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας για ορισμένα νησιά του Αιγαίου μειώθηκε για σύντομο χρονικό διάστημα, ωστόσο δύο μήνες αργότερα και οι δύο χώρες συνέχισαν τους στρατιωτικούς ελιγμούς τους στην περιοχή».
Liberation: Ο Ερντογάν απειλεί την Ελλάδα
Στο ίδιο μήκος κύματος και η γαλλική Liberation. Με αφορμή την επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας σε Άγκυρα και Αθήνα, σήμερα και αύριο αντίστοιχα, γίνεται αναφορά στις δηλώσεις και προειδοποιήσεις κατά της Ελλάδας του τούρκου προέδρου κατά την ομιλία του το περασμένο Σάββατο στη Σαμψούντα.
Όπως παρατηρείται, ο Τούρκος πρόεδρος, υπενθυμίζοντας την μνήμη μιας σφαγής και απειλώντας να την επαναλάβει, «ανέβηκε αρκετές βαθμίδες στη λεκτική κλιμάκωση», με μια ομιλία που πάγωσε τους Έλληνες και τους ανησύχησε στο υψηλότερο επίπεδο. Προβάλλοντας τις σχετικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου η εφημερίδα σημειώνει, ότι η αναφορά στη καταστροφή της Σμύρνης «προκαλεί ρίγη», καθώς, «για τους Έλληνες αυτή η ανάμνηση είναι ένα απόλυτο τραύμα που μεταδίδεται από γενιά σε γενιά», ενώ για την Τουρκία είναι μια ανταλλαγή πληθυσμών, βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης.
Κατά την εφημερίδα «οι δηλώσεις του Ερντογάν δεν είναι τυχαίες», καθώς, εδώ και αρκετές εβδομάδες, οι εντάσεις έχουν ξαναρχίσει μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, και οι δύο μέλη του ΝΑΤΟ, ενώ «οι ηγέτες των δύο χωρών μαστίζονται από εσωτερικές δυσκολίες»»
«Οι ανακαλύψεις κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο Αιγαίο είναι μια ευκαιρία για τον Ερντογάν να αμφισβητήσει τα ελληνικά χωρικά ύδατα, ενώ μέσω της τουρκικής μειονότητας, στη Θράκη, η Άγκυρα προσπαθεί επίσης να διεκδικήσει επέκταση του εδάφους της» σημειώνεται και τονίζεται: «Βασικά, η Τουρκία θέλει μια αναθεώρηση των Συνθηκών των Σεβρών και της Λωζάνης, που καθορίζουν τα σύνορά της, ζητήματα που τροφοδοτούν ιστορικές διαμάχες μεταξύ των δύο χωρών».
Reuters: Ο Ερντογάν κατηγορεί την Ελλάδα ότι «κατέχει» αποστρατιωτικοποιημένα νησιά
Τις κατηγορίες του τούρκου προέδρου κατά της Ελλάδας ότι κατέχει νησιά στο Αιγαίο Πέλαγος που έχουν αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς και τις προειδοποιήσεις του ότι η Τουρκία είναι έτοιμη «να κάνει ό,τι χρειάζεται όταν έρθει η ώρα», προβάλλει και το Reuters.
Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται περί δύο «ιστορικών αντιπάλων» που ενώ είναι επίσης μέλη του ΝΑΤΟ, διαφωνούν για μια σειρά ζητημάτων που εκτείνονται από τις υπερπτήσεις και το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου μέχρι τα θαλάσσια σύνορα και τους πόρους υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο, καθώς και την εθνικά διχασμένη Κύπρο.
ΟΠΕΚ: Συμφωνία για μείωση της παραγωγής τον Οκτώβριο
Σε μία αναπάντεχη κίνηση για τις αγορές ενέργειας προχώρησε ο ΟΠΕΚ, αποφασίζοντας μικρή μείωση της παραγωγής πετρελαίου από τον επόμενο μήνα, κίνηση με την οποία η Ρωσία δε συμφωνούσε.
Συγκεκριμένα, εκπρόσωποι χωρών του ΟΠΕΚ ανέφεραν ότι το πετρελαϊκό καρτέλ θα μειώσει τους στόχους παραγωγής κατά περίπου 100.000 βαρέλια ημερησίως από τον Οκτώβριο, σε μια προσπάθεια να σταθεροποιήσουν τις αγορές μετά την πτώση των τιμών στις διεθνείς αγορές.
Αν και η μείωση είναι μικρή, ο στόχος είναι να σταλεί ένα σήμα ότι ο ΟΠΕΚ παρακολουθεί τις τιμές, δήλωσε αναλυτής στο Bloomberg. Οι ενεργειακοί αναλυτές στην πλειοψηφία τους προέβλεπαν πως κατά τη συνεδρίαση θα διατηρηθεί η παρούσα πολιτική, ωστόσο αποφασίστηκε η επαναφορά της παραγωγής στα επίπεδα του Αυγούστου.