Η άρνηση του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή τον Αλέξη Τσίπρα τροφοδοτεί τη συζήτηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου στο εσωτερικό της ΝΔ, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στελέχη.
Μάλιστα σήμερα υπήρξε ομοβροντία παρεμβάσεων από βουλευτές και υπουργούς της κυβέρνησης που προσδιόρισαν συγκεκριμένα το ζήτημα της πολιτικής σταθερότητας και εν ολίγοις υποστήριξαν ότι η δήλωση Ανδρουλάκη που κλείνει την πόρτα σε κυβερνητική συνεργασία με πρωθυπουργό τον αρχηγό του πρώτου κόμματος, είναι η μεταβλητή που έχει αλλάξει τα δεδομένα από την πρόσφατη διαβεβαίωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι οι εκλογές θα γίνουν χωρίς νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο, Χριστίνα Κοραή, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, ανάμεσά τους η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Άκης Σκέρτσος, ο Μάκης Βορίδης, ο Γιάννης Οικονόμου και άλλοι έχουν προτεπινει την αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Το επικρατέστερο σενάριο, είναι η επιστροφή στον νόμο Παυλόπουλου με το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα.
Βορίδης: Δεν έχω εντολή να ετοιμάσω την αλλαγή του εκλογικού νόμου αλλά…
Ο Μάκης Βορίδης τόνισε ότι δεν έχει λάβει κάποια εντολή για να ετοιμάσει την αλλαγή του εκλογικού νόμου και στο ερώτημα για το αν κυβέρνηση προτίθεται να φέρει σχετικό νομοσχέδιο ως απάντηση στην στάση του ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε με νόημα ότι «αυτό είναι ένα κεντρικό πολιτικό ζήτημα για το οποίο τις αποφάσεις θα τις λάβει ο πρωθυπουργός».
Αναλυτικότερα ο Μάκης Βορίδης τόνισε:
«Δεν μπορώ να σας πω κάτι περισσότερο από ότι έχει πει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αλλά και από την προσωπική μου εμπειρία. Εγώ δεν έχω κάποια εντολή να ετοιμάσω αλλαγή του εκλογικού νόμου, ούτε έχω συμμετάσχει σε κάποια σχετική συζήτηση, ούτε μου έχει πει κάτι σχετικό ο πρωθυπουργός. Άρα θεωρώ ότι επί του παρόντος είμαστε σε αυτά που ισχύουν.
»Αν όμως με ρωτήσετε αν υπάρχει κάποιου είδους πολιτική μεταβολή η οποία ενδεχομένως θα έπρεπε να αξιολογηθεί θα σας πω ότι υπάρχει μια πολιτική μεταβολή. Η αλήθεια είναι ότι ένας νόμος ο οποίος θέλει να διασφαλίζει την πολιτική σταθερότητα και την αποτελεσματική διακυβέρνηση της χώρας και από την άλλη μεριά εισάγει στοιχεία αναλογικότητας, πρέπει για να μπορεί να λειτουργήσει, να λειτουργεί μέσα σε ένα περιβάλλον όπου οι πολιτικές δυνάμεις κάπως να μπορούν να συνεννοηθούν».