Η Ευρώπη προετοιμάζεται πυρετωδώς για τον επικείμενο δύσκολο χειμώνα. Βασική πρόταση της Κομισιόν είναι ο περιορισμός στην κατανάλωση ενέργειας.
Η Ευρώπη προετοιμάζεται πυρετωδώς για τον επικείμενο δύσκολο χειμώνα. Βασική πρόταση της Κομισιόν είναι ο περιορισμός στην κατανάλωση ενέργειας.
«Στοχεύουμε να μειώσουμε το κόστος του αερίου και για αυτό θα προτείνουμε την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αερίου. Θα προτείνουμε έναν υποχρεωτικό στόχο για την μείωση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας τις ώρες αιχμής και θα συνεργαστούμε πολύ στενά με τα κράτη μέλη για να το επιτύχουμε», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιχειρήσει να βάλει φρένο και στα υπερκέρδη των εταιρειών.
Στην πιο εξαρτημένη από το ρωσικό αέριο οικονομία της Ευρώπης, στη Γερμανία, η κυβέρνηση Σολτς ανακοίνωσε ήδη την κατεύθυνση στην οποία θα κινηθεί.
«Θα αλλάξουμε τον σχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Δεν θα επιτρέψουμε οι υψηλές τιμές που πληρώνονται σήμερα για την ηλεκτρική ενέργεια που προέρχεται από φυσικό αέριο να οδηγήσουν σε εξαιρετικά μεγάλα κέρδη εκείνους που το κάνουν αυτό με αιολική ενέργεια, με υδροηλεκτρική, με ηλιακή ενέργεια, με λιγνίτη και λιθάνθρακα ή πυρηνική ενέργεια. Εμείς θα χρησιμοποιήσουμε αυτά τα κέρδη για να ανακουφίσουμε τους πολίτες βάζοντας πλαφόν στην τιμή του ρεύματος», δήλωσε ο Καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.
Αντίθετα η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας ξεκαθάρισε πως δεν θα αυξήσει τη φορολογία των εταιρειών ενέργειας ενώ ετοιμάζει σχέδιο για «πάγωμα» των τιμών. Η αντιπολίτευση αλλά και η Κεντρική τράπεζα της Βρετανίας προειδοποιούν πως σε περίπτωση υψηλού δανεισμού για να καλυφθεί το κόστος η Βρετανική οικονομία θα κινδυνεύσει με πολύ υψηλό πληθωρισμό.
Η Γαλλική κυβέρνηση προσανατολίζεται στην περικοπή της κατανάλωσης ενέργειας με τους πολίτες να συμμετέχουν αρχικά σε εθελοντική βάση.
«Οικονομία 10% στην ενέργεια την οποία ζητούμε από την πολιτεία, από τους οργανισμούς, τις επιχειρήσεις και θα την ζητήσουμε και από τους πολίτες που θέλουν να συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια», δήλωσε ο Ολιβιέ Βεράν, εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης.
Η γαλλική κυβέρνηση αναφέρει πως μέσα σε δύο μήνες στην παραγωγή ενέργειας θα συμμετέχουν όλοι οι πυρηνικοί σταθμοί της χώρας.
Την Παρασκευή η κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας
Την Παρασκευή έχει προγραμματιστεί η κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας, κατά της διάρκειας της οποίας οι αρμόδιοι υπουργοί θα ανταλλάηουν απόψεις πάνω στα διάφορα σενάρια που έχουν διαρρεύσει μέχρι στιγμής από την Κομισιόν.
Σημειώνεται ότι δεν αναμένεται να παρθεί απόφαση επί του ζητήματος την Παρασκευή, ενώ στις 14 Σεπτεμβρίου η Κομισιόν θα κάνει επίσημα τις προτάσεις της.
Την ίδια στιγμή, η Γερμανία αντέδρασε στο σενάριο να επιβληθεί πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο, καθώς εκτιμά πως η Ρωσία θα κλείσει οριστικά τη στρόφιγγα και θα δημιουργήσει σοβαρό ενεργειακό πρόβλημα στην Κεντρική Ευρώπη και σε χώρες όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία.
Η αντίδραση της Γερμανίας οφείλεται στο γεγονός ότι σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες όταν μία χώρα έχει ανάγκη από ενέργεια τότε μία άλλη που έχει στις αποθήκες της φυσικό αέριο, όπως σε αυτή την περίπτωση η Γερμανία, θα πρέπει να της το δώσει.
Από την άλλη η Γερμανία είναι υπέρ ήπιων μέτρων, όπως η φορολόγηση των υπερκερδών των εταιριών.
Παράλληλα δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για τον φετινό χειμώνα, με τον Επίτροπο ΟικονομίαςΠάολο Τζεντιλόνι να δηλώνει πως «έρχονται οι πιο δύσκολοι χειμώνες που έχουμε ζήσει εδώ και γενιές».