Οι εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου οξύνουν την ένταση μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας και πρόκειται σαφέστατα για συντονισμένο σχέδιο προκλήσεων, όπου η Άγκυρα αμφισβητεί τον ελληνικό θαλάσσιο χώρο και προχωρά σε μεταμεσονύχτιες υπερπτήσεις
Τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος που εισήλθε στο FIR Αθηνών, χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο πάνω από την Κίναρο στα 19.000 πόδια κάνοντας 3 υπερπτήσεις και 52 παραβιάσεις, ενώ υπήρξε και προσπάθεια «καπελώματος» μίας στρατιωτικής άσκησης της Ελλάδας, νοτιοανατολική της Καρπάθου.
Το τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος αναγνωρίστηκε και αναχαιτίστηκε, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική, όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ.
Η Άγκυρα, λοιπόν, συνεχίζει να κλιμακώνει την ένταση και δείχνει να μην ιδρώνει από τη διεθνή καταδίκη των πρακτικών της αλλά και από τις προειδοποιήσεις της Αθήνας.
Για αιτιάσεις πέρα από τη λογική κάνει λόγο η Αθήνα μετά τις επιστολές της Τουρκίας σε ΝΑΤΟ, ΟΗΕ και ΕΕ. Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές οι δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων μόνο ως πρόκληση μπορούν να εκληφθούν ενώ η αναφορά της Άγκυρας για ειρηνική επίλυση των διαφορών συνιστά προφανή ειρωνεία.
Η πρόσφατη επιστολή που απέστειλε η Τουρκία σε Διεθνείς Οργανισμούς, καθώς και σε ορισμένα Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επαναλαμβάνει ad nauseam τις πάγιες, ανυπόστατες και παράνομες μονομερείς αιτιάσεις της.
Οι εν λόγω αιτιάσεις, ουδεμία βάση έχουν, αντιθέτως αντιβαίνουν θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.
Τα επιχειρήματα της Ελλάδας
Η Ελλάδα έχει επανειλημμένα απορρίψει το σύνολο των τουρκικών αιτιάσεων με σειρά από επιχειρήματα, τα οποία περιέχονται και στις σχετικές επιστολές που έχει αποστείλει στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.
Το γεγονός ότι η επιστολή καταλήγει ζητώντας από τους αποδέκτες της [ΕΕ, ΟΗΕ, ΝΑΤΟ] «να συνεισφέρουν στις προσπάθειες για την ενίσχυση της ειρήνης και της ασφάλειας στο Αιγαίο ενθαρρύνοντας την Ελλάδα να αποφεύγει την κλιμάκωση της ρητορικής και σχετικών ενεργειών, καθώς και να ξεκινήσει ένα ουσιαστικό διάλογο με την Τουρκία, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου», μόνο ως ειρωνεία μπορεί να εκληφθεί.