Με ένα πακέτο στήριξης μαμούθ η βρετανική κυβέρνηση θα παγώσει τους λογαριασμούς ενέργειας των νοικοκυριών για τα επόμενα 2 χρόνια.
Με ένα πακέτο στήριξης μαμούθ η βρετανική κυβέρνηση θα παγώσει τους λογαριασμούς ενέργειας των νοικοκυριών για τα επόμενα 2 χρόνια.
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας σχολίασε: «Αυτή η Κυβέρνηση εισάγει άμεσα μία εγγύηση ενεργειακής ασφάλειας που θα δώσει στους πολίτες σταθερότητα στους λογαριασμούς ενέργειας».
Το πακέτο στήριξης που αγγίζει τα 150 δισεκατομμύρια λίρες εξασφαλίζει πως κανένα μέσο νοικοκυριό στην χώρα δεν θα πληρώσει περισσότερες από 2500 λίρες το χρόνο για ενέργεια.
Οι Βρετανοί δεν θα πληρώνουν την ρήτρα πράσινης ενέργειας από την οποία κάθε σπίτι εξοικονομεί 1000 λίρες το έτος.
Περιλαμβάνει στο πρόγραμμα για διάστημα έξι μηνών όλες τις επιχειρήσεις της χώρας. Στη συνέχεια θα ενισχυθούν οι επιχειρήσεις που πλήττονται περισσότερο. Τα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου.
Η βρετανίδα πρωθυπουργός επιμένει πως με την συγκεκριμένη κίνηση η οικονομία της χώρας θα ανακάμψει και ο πληθωρισμός θα μειωθεί.
«Τώρα είναι η στιγμή να είμαστε τολμηροί. Αντιμετωπίζουμε μία παγκόσμια ενεργειακή κρίση και δεν υπάρχουν επιλογές χωρίς κόστος», υποστήριξε η Λιζ Τραζ.
Η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας και η αντιπολίτευση ισχυρίζονται πως ένα τόσο μεγάλο πακέτο στήριξης απαιτεί αντίστοιχο δανεισμό και αναφέρουν πως ο εφιάλτης πληθωρισμού ρεκόρ άνω του 13% είναι πλέον προ των πυλών.
Στην Γερμανία ο υπουργός οικονομίας υποστήριξε πως η Ευρώπη έχει μπροστά της μία εξαιρετικά μεγάλη πρόκληση.
«Λέγεται συνεχώς πως αυτή είναι η πιο σοβαρή ενεργειακή κρίση από το 1973. Αυτό όμως δεν είναι αλήθεια. Η παρούσα κρίση είναι πολύ πιο περίπλοκη, οι απαιτήσεις είναι πολύ μεγαλύτερες και για αυτό πρέπει να αμφισβητήσουμε και να αλλάξουμε όλα όσα μέχρι σήμερα είχαν αποτέλεσμα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανία, Ρόμπερτ Χάμπεκ.
Η γερμανική κυβέρνηση της χώρας έχει εξαγγείλει ριζικές αλλαγές στην αγορά ενέργειας και την επιβολή πλαφόν στην τιμή ειδικά της ενέργειας που παράγεται από πηγές χαμηλότερου κόστους από το φυσικό αέριο.
Και η Ουγγαρία, η μοναδική χώρα της Ένωσης που είχε εκφράσει ανοιχτά ενστάσεις στην διακοπή προμήθειας ρωσικού αερίου επιβάλλει περικοπές στην χρήση ενέργειας. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως η κατανάλωση αερίου θα μειωθεί κατά 25% στις δημόσιες υπηρεσίες και επιχειρήσεις όπου η μέγιστη θερμοκρασία τον χειμώνα δεν θα ξεπερνά τους 18 βαθμούς.
Προς ναυάγιο η πρόταση της Κομισιόν για το πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο
Η Ευρώπη ετοιμάζεται να ζήσει την πιο σκοτεινή ώρα. Αύριο, Παρασκευή, έχει προγραμματιστεί η Σύνοδος των Υπουργών Ενέργειας και οι χώρες είναι χωρισμένες σε τρία στρατόπεδα.
Συγκεκριμένα, υπέρ της επιβολής πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο είναι η Κομισιόν, η Γαλλία, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία και η Πορτογαλία.
Σκεπτικές έως αρνητικές είναι χώρες όπως η Γερμανία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία και η Ισπανία, ενώ υπέρ του πλαφόν στο φυσικό αέριο γενικά και όχι μόνο της Ρωσίας είναι η Πολωνία, η Ιταλία και η Ελλάδα.
Παράλληλα η Κομισιόν ετοιμάζεται να προτείνει αλλαγές στο Ταμείο Ανάκαμψης. Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε πως οι Βρυξέλλες έχουν ζητήσει από τα κράτη μέλη να κάνουν στοχευμένες μετατροπές στα σχέδια ανάκμαψης προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση και τόνιζε πως έχουν σταλθεί κατευθυντήριες γραμμές για την επιτάχυνση πράσινων επενδύσεων και εξοικονόμησης ενέργειας.