Η Ευρώπη οχυρώνεται απέναντι στην απειλή Πούτιν για ένα παγωμένο χειμώνα, με το σχέδιο να περιλαμβάνει περικοπές κατανάλωσης σε όλα τα επίπεδα.
«Θα προτείνουμε έναν υποχρεωτικό στόχο για την μείωση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας τις ώρες αιχμής και θα συνεργαστούμε πολύ στενά με τα κράτη μέλη για να το επιτύχουμε. Στοχεύουμε να μειώσουμε το κόστος του αερίου και για αυτό θα προτείνουμε την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αερίου», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Η ευρωπαϊκή άμυνα στην ενεργειακή απειλή Πούτιν περιλαμβάνει:
-Μείωση χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας.
-Πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αερίου
-Πλαφόν για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας
-Εισφορά αλληλεγγύης για εταιρείες ορυκτών καυσίμων
Ο Πούτιν αντεπιτίθεται με νέες απειλές και προσβολές και βάζει στο τραπέζι την απειλή να σταματήσει εντελώς τις προμήθειες αερίου και πετρελαίου.
Στο τραπέζι μπαίνει και το πλαφόν των κερδών στα υπερκέρδη των εταιρειών.
«Δεν θα επιτρέψουμε οι υψηλές τιμές που πληρώνονται σήμερα για την ηλεκτρική ενέργεια που προέρχεται από φυσικό αέριο να οδηγήσουν σε εξαιρετικά μεγάλα κέρδη εκείνους που το κάνουν αυτό με αιολική ενέργεια, με υδροηλεκτρική, με ηλιακή ενέργεια, με λιγνίτη και λιθάνθρακα ή πυρηνική ενέργεια», δήλωσε ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς.
Στην Αθήνα η κυβέρνηση έχει ετοιμάσει τον χάρτη για να μειωθεί η σπατάλη ενέργειας.
Για να μειώσει το βάρος στους πολίτες, καθώς η αυξημένη ενέργεια αναμένεται να εκτοξεύσει και τις τιμές των προιόντων, η ελληνική κυβέρνηση θα ενισχύσει τα νοικοκυριά με Food Pass των 300 και όχι 200 ευρώ ως επιπλέον μέτρο στήριξης μαζί με την επιδότηση στη θέρμανση και το ηλεκτρικό ρεύμα.
Την ίδια ώρα στην Αυστρία το σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας προβλέπει οικονομική βοήθεια από 400 έως 800 ευρώ ανά νοικοκυριό και κόφτη ενέργειας στις 2900 κιλοβατώρες το χρόνο. Στον ίδιο δρόμο, δηλαδή στην περικοπή της κατανάλωσης ενέργειας και ο Μακρόν, που επενδύει για την ενεργειακή του ασφάλεια στους πυρηνικούς σταθμούς.
«Οικονομία 10% στην ενέργεια την οποία ζητούμε από την πολιτεία, από τους οργανισμούς, τις επιχειρήσεις και θα την ζητήσουμε και από τους πολίτες που θέλουν να συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια», δήλωσε ο Ολιβιέ Βεράν, εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης.
Οι ευρωπαϊκές προσεγγίσεις δεν γίνονται πάντα αποδεκτές χωρίς αντιδράσεις. Φαρμάκι στάζουν οι Γερμανοί για τον υπουργό Οικονομικών τους, ο οποίος πρότεινε ως λύση την αναστολή λειτουργίας ορισμένων επαγγελμάτων.
«Όχι» ακούει η ευρωπαϊκή πρόταση και από την Ελλάδα, με τον Κώστα Σκρέκα να απορρίπτει την ευρωπαϊκή πρόταση για πλαφόν στην προμήθεια ρωσικού αερίου με δηλώσεις του στο «Πρώτο Θέμα» και να είναι υπέρ της λύσης για καθορισμό ανώτατης τιμής στο Ολλανδικό TTF. Αντιδράσεις υπάρχουν και από την Πολωνία.
Έκλεισε η «ψαλίδα» αμόλυβδης και πετρελαίου κίνησης
Την 1η Αυγούστου η μέση τιμής της αμόλυβδης πανελλαδικά ήταν στα 2,154 ευρώ, ενώ το πετρέλαιο κίνησης στα 1,90 ευρώ.
Σήμερα, 8 Σεπτεμβρίου, η μέση τιμή της αμόλυβδης έπεσε στα 1,986 ευρώ και του πετρελαίου κίνησης έφτασε στα 1,929 ευρώ.