Φωτιά πήρε η συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής για τις παρακολουθήσεις όταν η πλειοψηφία δεν έκανε δεκτή τη λίστα μαρτύρων που πρότειναν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ με την οποία ζητούσαν να κληθούν μεταξύ άλλων τόσο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός όσο και ο πρώην Γενικός του Γραμματέας Γρηγόρης Δημητριάδης.
Σε γρίφο εξελίσσεται η τύχη των φακέλων της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη και του Θανάση Κουκάκη από την ΕΥΠ. Τα «νεα» με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου επιβεβαιώνουν αρχικές πληροφορίες για καταστροφή αρχείων από αξιωματούχους της υπηρεσίας πληροφοριών καθώς σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας το αρχείο της παρακολούθησης έχει πλέον καταστραφεί.
Όπως αποκαλύπτει ο αστυνομικός συντάκτης των «Νέων», τα δεδομένα χάθηκαν κατά την εγκατάσταση νέου ηλεκτρονικού συστήματος υποκλοπών από την ΕΥΠ και έτσι τα επίμαχα αρχεία που θα έπρεπε να κρατηθούν για δυο χρόνια καταστράφηκαν για τεχνικούς λόγους.
Ποινικές ευθύνες με ή χωρίς απόρρητο
Το πολιτικό κλίμα δυναμιτίζεται μέρα με την ημέρα όλο και περισσότερο. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αποχώρησαν μετά από μια επεισοδιακή συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής με την πλειοψηφία να επιβάλλει τη δική της λίστα μαρτύρων.
Έτσι ενώπιον της εξεταστικής θα βρεθεί ως τελευταίος μάρτυρας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και θα έχουν προηγηθεί οι επικεφαλής των δυο ανεξάρτητων αρχών του απορρήτου των επικοινωνιών και διαφάνειας και οι εκπρόσωποι των εταιρειών που συνδέονται με την εμπορία του κακόβουλου λογισμικού Krikel – Intellexa.
Η εξεταστική με βάση και την πρόταση της ΝΔ θα αρχίσει τις εργασίες της με την εξέταση των πρώην και νυν διοικητών της ΕΥΠ από το 2012 μέχρι και σήμερα.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε απάντηση της προειδοποίησης για ποινή φυλάκισης δέκα ετών σε περίπτωση που οι διοικητές της ΕΥΠ σπάσουν το απόρρητο προειδοποιεί με τη σειρά του με ποινικές ευθύνες όσους κρύβουν την αλήθεια από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο.
«Δεν πρόκειται απλά για διασυρμό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, αλλά για διαρκή και επαναλαμβανόμενη αντιδημοκρατική εκτροπή. Και αυτοί που σύντομα θα λογοδοτήσουν και απέναντι στον ελληνικό λαό και απέναντι στο νόμο, δεν είναι όσοι μάχονται για την αλήθεια και υπερασπίζονται το πολίτευμα, αλλά όσοι μάχονται για να επιβάλουν το σκοτάδι και υπονομεύουν τη Δημοκρατία», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Σε μια επίδειξη πολιτικού τραμπουκισμού, με το γνωστό από την περίοδο των «αγανακτισμένων» επιτηδευμένα οργίλο ύφος του, απειλεί ευθέως όσους και όσες σέβονται τις θεσμικές διαδικασίες και επιδιώκουν τη σοβαρή, ουσιαστική και με κανόνες διερεύνηση και διαλεύκανση όλων των ζητημάτων. Η Κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να γίνει η πολιτική ζωή ρωμαϊκή αρένα», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
Μετά το νέο δημοσίευμα για καταστροφή του φακέλου από την ΕΥΠ ο Νίκος Ανδρουλάκης έστειλε ηλεκτρονικά και νέο αίτημα στην ΑΔΑΕ προκειμένου να του χορηγηθεί ένα πλήρες αντίγραφο του φακέλου μετά τον της αρχής στην ΕΥΠ, όπως επίσης και αντίγραφα από το διαβιβαστικό μήνυμα για την άρση του τηλεφωνικού του απορρήτου και την αλληλογραφία των υπηρεσιακών και εισαγγελικών διατάξεων της παρακολούθησης.
«Δεν θέλουν να ακουστεί η αλήθεια. Αυτό άλλωστε προσπαθούν από την πρώτη στιγμή. Θα επιμείνω μέχρι τέλους στην αποκάλυψη της αλήθειας και δεν θα επιτρέψω σκιές σε μια πορεία αξιοπρέπειας. Από την πρώτη στιγμή έχω ξεκαθαρίσει ότι η υπόθεση παρακολούθησής μου δεν είναι ένα προσωπικό ζήτημα. Είναι ζήτημα δημοκρατίας και προστασίας των θεσμών. Για αυτό πρέπει να πέσει άπλετο φως», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.
ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ διαμαρτύρονται έντονα γιατί δεν θα βρεθούν τελικά ενώπιον της εξεταστικής ούτε ο Πρωθυπουργός ως πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ, ούτε ο παραιτηθείς και εξ απορρήτων του Γρηγόρης Δημητριάδης, ο κ. Πικραμένος και ο κ. Γεραπετρίτης.
Ενώπιον της εξεταστικής η ΝΔ δεν συμφώνησε να εμφανιστεί ούτε και ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης η παρακολούθηση του οποίου είναι αντικείμενο έρευνας της εξεταστικής με την πλειοψηφία να αρνείται και την κλήση σε εξέταση των βασικών μετόχων της Krikel και την Intellexa που έχει και το λογισμικό predator.
Στο στόχαστρο της Ευρωβουλής
Στο επίκεντρο σκληρής κριτικής για την υπόθεση των παρακολουθήσεων βρέθηκε η κυβέρνηση στη συνεδρίαση της ερευνητικής επιτροπής PEGA του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για τις παρακολουθήσεις στην Ευρώπη. Ο Θανάσης Κουκάκης σημείωσε ότι έγινε στόχος εξαιτίας της δημοσιογραφικής του έρευνας για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ενώ ο διοικητής ΑΔΑΕ διευκρίνισε ότι στις 15.000 επισυνδέσεις βρίσκονται και άλλες υπηρεσίες της ΕΛΑΣ.
Το θέμα των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα θα συζητηθεί και στην ολομέλεια του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου τη Δευτέρα μετά από πρόταση της ευρωομάδας των σοσιαλιστών.