Ισχυρός σεισμός 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ταρακούνησε το πρωί τη Ζάκυνθο και την Κεφαλλονιά. Από το σεισμό αποκολλήθηκαν τεράστιοι βράχοι από το «Ναυάγιο της Ζακύνθου» οι οποίοι έπεσαν στη θάλασσα κοντα σε τουρίστες που βρίσκονταν στην περιοχή.
Λίγο μετά τις 10 και μισή το πρωί ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώνεται στην περιοχή μεταξύ Κεφαλλονιάς και Ζακύνθου. Στο περίφημο Ναυάγιο τουρίστες καταγράφουν στα κινητά τους τηλέφωνα, βράχια να πέφτουν στη θάλασσα στην είσοδο του κόλπου…
Ο σεισμός μεγέθους 5,4 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ έγινε στις 10:36, 59 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ληξουρίου.
Υστερα από λίγα λεπτά ακολούθησε σεισμική δόνηση 3,7 R.
Μέσα σε πέντε ώρες σημειώθηκαν 17 σεισμικές δονήσεις.
«Έχουμε μία έντονη σεισμικότητα στην περιοχή αλλά ο σεισμός αυτός εντάσσεται μέσα στην τρέχουσα σεισμικότητα που μπορεί να υπάρχει και να εκδηλώνεται στην περιοχή», δήλωσε ο Ευθύμιος Λέκκας, Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας.
«Θα καταρρεύσουν με ένα σεισμό»
Με ανάρτησή του, μόλις πριν από 4 ημέρες, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος είχε προειδοποιήσει για αποκόλληση βράχων στην παραλία, επισημαίνοντας τους κινδύνους για τους λουόμενους.
«Ζάκυνθος, στο περίφημο Ναυάγιο, βρέθηκα για επιστημονικούς λόγους. Εκατοντάδες τουρίστες μεταφέρονται μαζικά και συνωστίζονται ακριβώς κάτω από τα επικρεμάμενα κατακόρυφα πρανή. Με ένα σεισμό θα καταρρεύσουν. Υπάρχουν παραλίες που επισκέπτονται εκατοντάδες άνθρωποι κάθε μέρα με κατακόρυφα σχεδόν πρανή που υψώνονται πάνω από τις παραλίες κι αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί».
Εδώ και τέσσερα χρόνια βάσει μελέτης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου η παραλία χωρίζεται σε τρεις ζώνες.
Την κόκκινη- υψηλού κινδύνου, κοντά στα κατακόρυφα βράχια, με την πρόσβαση να απαγορεύεται, την κίτρινη, μέσου κινδύνου, με ελεγχόμενη πρόσβαση και την πράσινη – χαμηλού κινδύνου με ελεύθερη πρόσβαση.
«Πρέπει απαρέγκλιτα να τηρηθούν αυτές οι 3 ζώνες έτσι ώστε να μειωθεί η διακινδύνευση των επισκεπτών στη συγκεκριμένη παραλία», συμπλήρωσε ο κος Λέκκας.
Ο εγκέλαδος που επισκέφθηκε το Ιόνιο ξύπνησε άσχημες μνήμες.
«Έτυχε να είμαι στο χωριό που είχε πάθει τις μεγαλύτερες ζημιές και ήταν κοντά στο επίκεντρο το 2014 την κοινότητα κουβαλάτα οπότε όπως καταλαβαίνετε υπήρχε μία έκδηλη ανησυχία στον κόσμο όμως γρήγορα το ξεπεράσαμε», ανέφερε ο δήμαρχος Ληξουρίου.
Ευτυχώς από τον ισχυρό σεισμό δεν υπήρξαν τραυματισμοί ούτε σοβαρές υλικές ζημιές.