Αν και παντρεύτηκε σύζυγο με ελληνικές καταβολές, η βασίλισσα Ελισάβετ δεν επισκέφτηκε ποτέ τη χώρα μας ως βασίλισσα.
Η Ελισάβετ ήρθε ωστόσο στην Ελλάδα μια και μοναδική φορά για μια εβδομάδα, τον Δεκέμβριο του 1950, ως διάδοχος τότε του θρόνου μαζί με τον ελληνικής καταγωγής σύζυγο της Φίλιππο.
Σ’ εκείνη τη μακρινή επίσκεψή της, ξεναγήθηκε στο βασιλικό κτήμα του Τατοΐου, πέρασε από τα παλαιά Ανάκτορα και θαύμασε τον Παρθενώνα.
Ίσως και η ίδια τότε δεν γνώριζε ότι στη μακρά θητεία θα επισκεπτόταν ως βασίλισσα ούτε λίγο, ούτε πολύ 116 χώρες, αλλά δεν θα ερχόταν ποτέ ξανά στην πατρίδα του συζύγου της.
Εβδομήντα χρόνια στον θρόνο της Μεγάλης Βρετανίας, ο θάνατός της σηματοδοτεί το τέλος μιας ολόκληρης εποχής και βυθίζει στο πένθος και τη θλίψη εκατομμύρια ανθρώπους που γι’ αυτούς συμβολίζει ένα ιδιαίτερο κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας.
Ανάμεσα στους ανθρώπους που την γνώρισαν από κοντά και εργάστηκαν γι’ αυτήν, και ο Έλληνας σεφ, Νίκος Κουλούσιας.
Πένθος στην βρετανική πρεσβεία
Υπήρξες η μητέρα του έθνους μας, ήσουν η πιο αγαπημένη βασίλισσα, λόγια γεμάτα συγκίνηση κι ευγνωμοσύνη για τη μακροβιότερη βασίλισσα στην ιστορία, συνοδεύουν τα λουλούδια που αφήνουν από το πρωί έξω από την βρετανική πρεσβεία υπήκοοι του Ηνωμένου βασιλείου που ζουν στην Αθήνα ή βρίσκονται για διακοπές στη χώρα μας.
Με τη σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου να κυματίζει μεσίστια οι πύλες της βρετανικής κατοικίας δίπλα στην πρεσβεία άνοιξαν από τις 2 το μεσημέρι ως τις 4 το απόγευμα για την υποδοχή του κόσμου που ήθελε να αφήσει ένα γραπτό μήνυμα στο βιβλίο συλλυπητηρίων.
Βαρύ το κλίμα και στην αγγλικανική εκκλησία στο κέντρο της Αθήνας, όπου κι εκεί ο αποχαιρετισμός στη βασίλισσα ξεκίνησε από το πρωί.
Το βιβλίο συλλυπητήριων στην βρετανική πρεσβεία θα είναι ανοιχτό και την ερχόμενη εβδομάδα για τα μηνύματα του κόσμου.
Οι ώρες υποδοχής θα είναι καθημερινά από τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου μέχρι και την Παρασκευή στις 16 του μήνα από τη 13.00 το μεσημέρι ως τις 16.00 το απόγευμα.