Η σχέση του με την Ελλάδα και το Άγιο Όρος ξεχωριστή. Από τις πρώτες επισκέψεις τη δεκαετία του ‘50 με τη γιαγιά του, πριγκίπισσα Αλίκη, στις ανεπίσημες που ακολούθησαν τις επόμενες δεκαετίες στη Μονή Βατοπεδίου κι από εκεί σε εκείνη μόλις 14 μήνες μετά τον θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα και στις αλλεπάλληλες τα τελευταία χρόνια, με τον ίδιο να μιλάει με συγκίνηση για τη γαλήνη που βρίσκει πάντα στο περιβόλι της Παναγιάς.
Ο νέος βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας, Κάρολος, δεν έκρυψε ποτέ ότι είναι φιλέλληνας. Το απέδειξε με την παρουσία και τον λόγο του στο Προεδρικό Μέγαρο στην επέτειο της συμπλήρωσης 200 ετών από το ξέσπασμα της επανάστασης του 1821, το έχει δείξει κατ’ επανάληψη με τις δηλώσεις και τις κινήσεις του στα μέρη της χώρας που έχει επισκεφθεί.
Όταν έσπασε το πρωτόκολλο
Στην Κρήτη έσπασε το πρωτόκολλο όταν χαιρέτησε τους κατοίκους και χόρεψε μαζί τους. Στην Αθήνα ψώνισε κουλούρι και κάθισε σε καφετέρια με τη σύζυγό του Καμίλλα και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας στο Άγιο Όρος, να ζει πάντα, όπως τότε που πήγε για πρώτη φορά.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα περνάει τις ώρες του σε ένα κελί 30 τετραγωνικών, το οποίο έχει κρεβάτι, εικόνες, μια Καινή Διαθήκη και μία απλωταριά. Η μόνη πολυτέλεια είναι ότι διαθέτει δικό του μπάνιο, με το πρόγραμμά του να είναι ίδιο με των μοναχών.
Ξύπνημα τα χαράματα, θεία λειτουργία και πολλές θρησκευτικές αλλά και φιλοσοφικές συζητήσεις με μοναχούς, με τους οποίους έχτισε να ιδιαίτερη σχέση με το πέρασμα των δεκαετιών.
«Θυμάμαι χαρακτηριστικά την πρώτη μου επίσκεψη στην Ελλάδα πριν από περίπου πενήντα χρόνια και πόσο με εντυπωσίασε. Για εμένα αυτή η πρώτη επίσκεψη καθώς και όλες οι μετέπειτα που είχα την τύχη να πραγματοποιήσω, ζωντάνεψαν τις συναρπαστικές διηγήσεις για την ομορφιά της χώρας και τον χαρακτήρα των Ελλήνων που είχα ακούσει μεγαλώνοντας».
Το Άγιο Όρος γίνεται το ησυχαστήριο του νέου βασιλιά που ζητάει να ενημερώνεται για τα όσα συμβαίνουν και τα προβλήματα που παρουσιάζονται. Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας διαθέτει 650.000 αγγλικές λίρες για την αναστήλωση της σερβικής Μονής που είχε καταστραφεί από φωτιά το 2003.
Με δική του χρηματοδότηση αναστηλώθηκε ο ναός του Αγίου Ευδόκιμου, στην είσοδο του Βατοπαιδίου και τα εγκαίνια έκανε ο ίδιος. Στενή είναι και η σχέση του με τη Μονή Χιλανδαρίου, η καταστροφή της οποίας από φωτιά, στάθηκε η αφορμή για την ίδρυση του συλλόγου «Φίλοι του Αγίου Όρους» στο Λονδίνο.
Είναι τα χρόνια που μπροστά στις κάμερες, ο ίδιος βρίσκεται ανάμεσα στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τη σύζυγό του Δάφνη, μέσα στο Μέγαρο Μουσικής, δίπλα στο Χρήστο Λαμπράκη αλλά και μέσα στο Προεδρικό, απέναντι από τον Κωστή Στεφανόπουλο, 20 χρόνια πριν την ομιλία του, την 25η Μαρτίου του 2021.
Τη θέση που έχει η Ελλάδα στην καρδιά του, κατάλαβαν το 2018 και όσοι έτυχε να τον συναντήσουν στην Κρήτη.
Ο προπάππος του, βασιλιάς Γεώργιος Α’, κηδεύτηκε στο κτήμα Τατοΐου και το 2018 σε εκδήλωση στην βρετανική πρεσβεία, ζήτησε να μάθει για την αποκατάσταση του κτήματος.
Πέρυσι, ο Κάρολος έδειξε ξανά τα φιλελληνικά του αισθήματα, όταν προχώρησε σε μια σημαντική προσωπική δωρεά προς τον ελληνικό ερυθρό σταυρό, για την στήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού.