Διαφωνίες υπάρχουν στους κόλπους της ΕΕ σχετικά με την υποχρεωτική ή μη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας που ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.
Στην ομιλία της, επισήμως η Ούρσουλα Φον Ντερ Λαίεν απέφυγε να πει εάν η μείωση της κατανάλωσης του ρεύματος θα είναι υποχρεωτική ή εθελοντική. Είπε απλά ότι χρειαζόμαστε μέτρα εξοικονόμησης.
Και αυτό διότι από ό,τι φαίνεται οι διαφωνίες μεταξύ των κρατών συνεχίζουν να υπάρχουν και για αυτό έγινε σύγκληση νέας συνάντησης των Ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας για τις 30 Σεπτεμβρίου.
Ποιοι συμφώνησαν
Οι χώρες που έχουν συμφωνήσει μέχρι στιγμής στην υποχρεωτικότητα του μέτρου είναι οι Αυστρία, Γερμανία, Ολλανδία, Σλοβενία, Σλοβακία, Ιρλανδία, Σουηδία, Φινλανδία και Δανία, με Κύπρο και Μάλτα να τίθενται κατά της υποχρεωτικότητας.
Η Ελλάδα από την πλευρά της, εξέφρασε επιφύλαξη.
Το επιχείρημα των κρατών που είναι αρνητικά στην υποχρεωτικότητα είναι ότι ένα τέτοιο μέτρο με οριζόντια εφαρμογή μπορεί να πλήξει και νοικοκυριά που έχουν πραγματικά ανάγκη να κάνουν χρήση του ρεύματος και αυτό θα δημιουργήσει προβλήματα.
Στο έγγραφο που αποκάλυψε χθες το MEGA, η θέση της Κομισιόν είναι σαφής: υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης ρεύματος τουλάχιστον 5% τις ώρες αιχμής, μ/ο. 3 – 4 ώρες την ημέρα από Δευτέρα έως Παρασκευή.
Πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο
Σχετικά με το ρωσικό φυσικό αέριο, δεν μπαίνει πλαφόν, καθώς υπάρχουν μεγάλες διαφωνίες από συγκεκριμένα κράτη μέλη.
Αντίθετα, αυτό που θα κάνει η Κομισιόν είναι να δημιουργήσει μια task force που θα διαπραγματεύεται την τιμή που θα αγοράζουν και οι 27 το φυσικό αέριο από τρίτες χώρες πλην της Ρωσίας.
Η λογική είναι όπως στα εμβόλια: όσοι περισσότεροι είμαστε, τόσο φθηνότερη τιμή θα εξασφαλίσουμε.
Σκρέκας: «Η Ελλάδα στηρίζει τις πρωτοβουλίες της Κομισιόν»
Στο πλευρό της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης τάχθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.
Ο αρμόδιος υπουργός σε συνέχεια των δηλώσεων της προέδρου της Κομισιόν, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα «στηρίζει τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θεωρεί ότι αυτές είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για την αντιμετώπιση της μεγάλης ενεργειακής κρίσης».
«Οι σημερινές προτάσεις της Ευρωπαϊκές Επιτροπής, όπως ανακοινώθηκαν από την πρόεδρό της, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κινούνται στο πλαίσιο που εδώ και καιρό έχει σχεδιάσει και υλοποιεί η ελληνική κυβέρνηση στον κρίσιμο τομέα της ενέργειας» τόνισε ο κ. Σκρέκας.