Με βαθιά συγκίνηση η Ελλάδα αποχαιρετά σήμερα την σπουδαία ηθοποιό Ειρήνη Παπά που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών αφήνοντας πίσω της μια μεγάλη παρακαταθήκη.
H Ειρήνη Παπά ήθελε να μιλούν μόνο για τη δουλειά της, να αναγνωρίζουν το ταλέντο της. «Να καθιερώνεσαι μέσω της δουλειά σου», έλεγε η ίδια.
Η εμβληματική ηθοποιός έφυγε στα 96 της χρόνια. Η πανέμορφη και αριστοκρατική της φιγούρα έμοιαζε σαν να ξεπηδά από την αρχαία Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο ότι κατά τη διάρκεια της διεθνούς της καριέρας, την αποκαλούσαν 13η Ελληνίδα θεά.
Η αρχή μιας μεγάλης πορείας
Στα 15 της έκανε τα πρώτα της βήματα στο σανίδι ως τραγουδίστρια και χορεύτρια. Συνέχισε με μαθήματα υποκριτικής στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, με σπουδαίους δασκάλους.
Στα 21 της παντρεύτηκε τον σκηνοθέτη και ηθοποιό Άλκη Παππά. Χώρισαν λίγα χρόνια αργότερα αλλά κράτησε το επίθετό του.
«H Ειρήνη Παπά ήταν πρέσβειρα του ελληνικού πολιτισμού σε όλο τον πλανήτη μέσα από τις σπουδαίες ταινίες που έκανε. Την είχα έτσι σαν πρότυπό μου, σαν μια γυναίκα που ήθελα να της μοιάσω. Εύχομαι καλό ταξίδι σε αυτήν την σπουδαία γυναίκα», λέει η Λυδία Κονιόρδου.
«Αυτάρκης, αυστηρή με τον εαυτό της, αυστηρή στη δουλειά της, αυστηρή στο έργο της, ερωτευμένη με το έργο της, απόλυτη, άναρχη και πιστή στις ιδέες της», λέει ο Μανούσος Μανουσάκης.
Η πρώτη εμφάνιση στο θέατρο ήταν στα 22 της, στην επιθεώρηση «Άνθρωποι… Άνθρωποι».
Η εμβληματική ηθοποιός συμμετείχε σε διεθνείς παραγωγές. Τρεις από αυτές προτάθηκαν για Όσκαρ, με το «Ζ» του Κώστα Γαβρά να το κατακτά. Η Ειρήνη Παπά έδωσε ρεσιτάλ ερμηνείας στην οσκαρική ταινία «Αλέξης Ζορμπάς» του Μιχάλη Κακογιάννη, ενσαρκώνοντας τον ρόλο της χήρας.
Είχε κερδίσει διεθνείς διακρίσεις και βραβεία.
Ο θυελλώδης έρωτας
Το καλοκαίρι του 2004, η Ειρήνη Παπά, που δε διατυμπάνιζε ποτέ την ιδιωτική ζωή της, μίλησε για πρώτη φορά για τον θυελλώδη της έρωτα με τον Μάρλον Μπράντο, τον μεγάλο γόη του κινηματογράφου.
«Δεν αγάπησα κανέναν άντρα όπως τον Μάρλον. Ήταν το μεγάλο πάθος της ζωής μου, ο άντρας για τον οποίο νοιάστηκα περισσότερο από οποιονδήποτε».
Τα διεθνή μέσα κάνουν εκτενή αναφορά στον θάνατο της σπουδαίας τραγωδού, όπως τη χαρακτηρίζουν.
Τα τελευταία χρόνια ζούσε εκεί που γεννήθηκε, στο Χιλιομόδι Κορινθίας.
Με το δωρικό της πρόσωπο, την αυστηρή προσωπικότητα, τις υποκριτικές της ικανότητες και το πνεύμα της, τίμησε τη χώρα μας στα πέρατα της γης.