Πρεμιέρα έκαναν τα σχολεία τη Δευτέρα στις 12 του μήνα, με τους μαθητές να επιστρέφουν στα θρανία τους χωρίς μάσκες και self-tests, δύο χρόνια μετά τα μέτρα για την πανδημία.
Η λειτουργία των σχολείων ξεκίνησε χωρίς προβλήματα και με όλους τους εκπαιδευτικούς στις θέσεις, είπε, μιλώντας στο LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.
«Τα σχολεία ξεκίνησαν με περισσότερους εκπαιδευτικούς από ό,τι όλα τα προηγούμενα χρόνια. Τις τελευταίες εβδομάδες ολοκληρώθηκαν άλλοι 8.600 μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών. Σε μια 2ετία έχουμε ολοκληρώσει 25.000 μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών».
Πολλές καινοτομίες
Μεγάλη αλλαγή από φέτος στα δημοτικά σχολεία της χώρας, αποτελεί η επέκταση του ολοήμερου σχολείου.
«Το ολοήμερο σχολείο πέρυσι τελείωνε στις 16.00, ενώ από φέτος τελειώνει στις 17.30 στο 50% των ολοήμερων τμημάτων της χώρας. Το μέτρο αυτό έχει δύο στόχους. Ο πρώτος είναι να κάνουμε το σχολείο καλύτερο, με πιο διαδραστικό και ενδιαφέρον πρόγραμμα για τα παιδιά. Από την άλλη στοχεύουμε στον εργαζόμενο γονέα, να υποστηρίξουμε την οικογένεια και τους γονείς που εργάζονται».
Η υπουργός Παιδείας έκανε λόγο για πολλές καινοτομίες από ξεκινούν από τη φετινή σχολική χρονιά, όπως «διαδραστικοί πίνακες σε όλα τα τμήματα γυμνασίων, λυκείων, πέμπτης και έκτης δημοτικού και 177.000 σετ ρομποτικής που θα εγκατασταθούν φέτος».
«Για μας είναι πολύ σημαντικό να γίνεται και η μελέτη στο ολοήμερο σχολείο γιατί μας νοιάζει, όταν το παιδί θα γυρίζει στο σπίτι, να έχει ποιοτικό χρόνο, να παίζει».
Αναφορικά με τη θέρμανση των σχολικών αιθουσών, ένα θέμα που έχει τεθεί στο τραπέζι εξαιτίας του δύσκολου ενεργειακά χειμώνα που έρχεται, η Νίκη Κεραμέως τόνισε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα αλλά και οι πόροι προκειμένου να διατηρηθεί η απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων.
«Έχει ληφθεί ειδική μέριμνα του υπουργείου Εσωτερικών προκειμένου να καλυφθούν επιπλέον ανάγκες και σε θέρμανση και σε προσωπικό καθαριότητας, εφόσον έχει επιμηκυνθεί η διάρκεια λειτουργίας των σχολείων με το ολοήμερο. Ειδικά κονδύλια θα δοθούν στους δήμους για να καλύψουν αυτές τις ανάγκες».
Ηγέτης η Ελλάδα στον ψηφιακό μετασχηματισμό της εκπαίδευσης
Στη Σύνοδο Κορυφής των ΗΕ θα πρωταγωνιστεί η χώρα μας, με αντικείμενο τον μετασχηματισμό της εκπαίδευσης και την προσαρμογή στη νέα εποχή.
«Η χώρα μας καλείται στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ που επικεντρώνεται σε θέματα εκπαίδευσης και έχει κληθεί να αναλάβει ηγετικό ρόλο, ως επικεφαλής της θεματικής που αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εκπαίδευσης. Ο μεγάλος ψηφιακός μετασχηματισμός της εκπαίδευσης που έλαβε χώρα στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια, πιστώνεται στους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς».