Απέραντη θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο από την είδηση του θανάτου της σπουδαίας Ελληνίδας ηθοποιού Ειρήνης Παππά που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών. Ήταν μία από τις ελάχιστες ηθοποιούς που είχαν διαπρέψει στο εξωτερικό καθώς συμμετείχε σε πολλές χολιγουντιανές παραγωγές, ενώ πρωταγωνίστησε και στο θέατρο Μπρόντγουεϊ.
Λιτή, αρχαϊκή, δωρική μορφή, σύμβολο της ελληνικής ομορφιάς, διάσημη εκπρόσωπος του μεσογειακού πολιτισμού στο εξωτερικό, χαρισματική και δυναμική γυναίκα, η Ειρήνη Παπά έγινε διεθνώς γνωστή για τις υποκριτικές της ικανότητές και το πνεύμα της.
«Την Ειρήνη Παπά τη γνώρισα όταν ήμουν ένας πολύ νέος ακόμη ηθοποιός. Έτυχε να με καλέσουν σ ένα εστιατόριο στο Κολωνάκι όπου ήταν καλεσμένη και η Ειρήνη Παπά. Θυμάμαι αποσβολώθηκα από το αγέρωχο βλέμμα, το οποίο βλέμμα ήταν κι αυτό που την οδήγησε στην κορυφή της διεθνούς σταδιοδρομίας διότι ήταν ανεπανάληπτος ο τρόπος που απέδωσε κάποιους ρόλους», δήλωσε ο Χάρης Ρώμας.
Στη σταδιοδρομία της, αναμετρήθηκε με σημαντικούς γυναικείους ρόλους του θεάτρου και του κινηματογράφου, ενσαρκώνοντας πλήρως τη δύναμη της αρχαίας τραγωδίας.
«Τώρα από σας το μαθαίνω. Πάγωσα, πραγματικά πάγωσα μ αυτό που μου είπατε. Τι να σας πω; Μου έχει σηκωθεί η τρίχα. Η Ειρήνη Παπά είναι ένα σύμβολο για την Ελλάδα. Πραγματικά άλλη μια μεγάλη Ελληνίδα φεύγει, την αποχαιρετούμε με μεγάλη συγκίνηση, με πολύ σεβασμό, έχει γράψει μια σπουδαία ιστορία στην τέχνη της», είπε ο Απόστολος Γκλέτσος.
Ένας από τους ρόλους που την σημάδεψαν ήταν κι αυτός της χήρας του Ζορμπά…
Η Ειρήνη Παπά γεννήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 1926 στο Χιλιομόδι Κορινθίας ως Ειρήνη Λελέκου. Το 1947 παντρεύτηκε τον σκηνοθέτη και ηθοποιό Άλκη Παππά αλλά διατήρησε μέχρι και σήμερα το επίθετό του. Πολλοί την χαρακτήριζαν ως απρόσιτη, όμως η ίδια το αντιμετώπιζε με χιούμορ…
«Κοίτα όνομα που έχω βγάλει; Να με λέει απρόσιτη. Γιατί είμαι απρόσιτη; Επειδή είμαι μελαχρινή και σκούρα; Δεν είμαι καθόλου απρόσιτη. Όταν μάλιστα είναι πράγματα που με ενδιαφέρουν κάνω και υποχωρήσεις, παίρνω και λιγότερα χρήματα..», είχε δηλώσει η ηθοποιός.
Στο θέατρο πρωτοεμφανίστηκε το 1948, στην επιθεώρηση των Σακελλάριου – Γιαννακόπουλου «Άνθρωποι… Άνθρωποι», στη Λυρική Σκηνή, με τους σημαντικότερους ηθοποιούς της εποχής.«Η Ειρήνη ήταν θεά και συμβόλιζε όλο το μεγαλείο και την ομορφιά του ελληνικού πνεύματος», είπε στο MEGA ο Γιώργος Χωραφάς.
Τρεις από τις ταινίες στις οποίες η Ειρήνη Παπά πρωταγωνίστησε προτάθηκαν για Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας, με την γαλλόφωνη Ζ του Κώστα Γαβρά να το κατακτά, ενώ υποψήφιες υπήρξαν επίσης και δύο ελληνικές ταινίες, μεταφορές στην μεγάλη οθόνη αρχαίων τραγωδιών, η Ηλέκτρα και η Ιφιγένεια.
Στην αυτοβιογραφία του ο Αλέκος Σακελλάριος, γράφει ότι την πρωτοείδε στο Σύνταγμα. Λόγω της εμφάνισής της, της ένδυσης και του περπατήματος της του έμοιαζε σαν «ζωντανή Καρυάτιδα». Την παρουσίασε στον Φίνο και έπαιξε στην πρώτη της ταινία το 1948, που ήταν οι Χαμένοι Άγγελοι του Νίκου Τσιφόρου.
«Με το δικό της φευγιό έχει φτωχύνει τον τόπο μας. Για πολλούς από εμάς οι δύο μεγάλες Ελληνίδες η Μελίνα Μερκούρη και η Ειρήνη Παπά ήταν όλη η Ελλάδα. Η Ειρήνη Παπά μ αυτή την υπέροχη ελληνική ομορφιά τίμησε την πατρίδα της και πάντα μέσα στους αιώνες με τους ρόλους που έπαιξε έγραψε την δική της ιστορία», δήλωσε η Βάνα Μπάρμπα.
Η μεγάλη Ελληνίδα ηθοποιός ζούσε τα τελευταία χρόνια στο Χιλιομόδι Κορινθίας με προβλήματα υγείας λόγω της ασθένειας Αλσχάιμερ.