Φουντώνει στην εξεταστική επιτροπή για τις παρακολουθήσεις, η κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.
Άκρως αποκαλυπτική ήταν η κατάθεση του πρώην διοικητή της ΕΥΠ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Ρουμπάτη στην εξεταστική επιτροπή για τις παρακολουθήσεις.
Ο κ. Ρουμπάτης δεν επικαλέστηκε το απόρρητο και αποκάλυψε στα μέλη της επιτροπής η ΕΥΠ επί των ημερών παρακολουθούσε μέχρι τα τέλη του 2016 τον τότε πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιο Πιτσιόρλα για την υπόθεση της αγοραπωλησίας μεγάλων εκτάσεων σε νησιά του Ιονίου από ξένους επενδυτές αραβικών συμφερόντων.
Σύμφωνα πάντα με κοινοβουλευτικές πηγές ενημέρωσε τον τότε Πρωθυπουργό για την υπόθεση μιλώντας για «παρακολούθηση τεχνοκράτη».
Για σκάνδαλο ΣΥΡΙΖΑ και απόπειρα πώλησης εθνικού εδάφους σε εταιρεία συριακών συμφερόντων κάνει λόγο η ΝΔ αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο το θέμα Πιτσιόρλα να γίνει αντικείμενο της εξεταστικής επιτροπής.
Ο Δημήτρης Μαρκόπουλος δήλωσε: «Κάποιοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι από σήμερα η υπόθεση έχει πάρει μια εντελώς διαφορετική τροπή».
Η εντολή του Αλέξη Τσίπρα προς τον τότε διοικητή της ΕΥΠ ήταν να πράξει τα νόμιμα και μετά από έξι χρόνια που η υπόθεση ήταν στα χέρια της δικαιοσύνης δεν προέκυψε κανένα στοιχείο εγκληματικής ενέργειας απαντούν κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πήγες του ΣΥΡΙΖΑ: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τίποτα να κρύψει. Η ΝΔ αλήθεια τι έχει να πει σε σχέση με τους αντίστοιχους χειρισμούς Κοντολέωντα και Δεμίρη για τις υποθέσεις Ανδρουλάκη, Κουκάκη, Σπίρτζη;»
Αιχμές για χαλκευμένες διαρροές και μάλιστα μιας απόρρητης διαδικασίας αφήνει με δήλωσή του ο τέως διοικητής της ΕΥΠ.
Ο Γιάννης Ρουμπάτης, πρώην διοικητής ΕΥΠ σχολίασε: «Σε αντίθεση με γεγονότα του πρόσφατου παρελθόντος κανένας -ούτε ο τότε Πρωθυπουργός- δεν ενεπλάκη στην ουσία της υπόθεσης και πολύ περισσότερο δεν με κατέστησε αποδιοπομπαίο τράγο».
Ο πρόεδρος τη Βουλής απέρριψε τελικά το αίτημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για σύγκληση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ώστε να καταθέσουν εκ νέου οι δυο διοικητές της ΕΥΠ επί ΝΔ μετά και τη μηνυτήρια αναφορά του Χρήστου Σπίρτζη στον ΑΠ για την προσβολή του κινητού τηλεφώνου από το κακόβουλο λογισμικό Predator.
Ο κ. Μητσοτάκης φοβάται ακόμη και τους δικούς του βουλευτές στην αρμόδια επιτροπή γιατί δεν συμφωνούν με την επίκληση του απορρήτου ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε: «Ας γνωρίζει ότι όσα αρχεία και να καταστρέψει, όσα κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα και να στήσει, τίποτα δε θα μείνει κρυφό. Απλά επιβεβαιώνει την ενοχή του. Και δεν θα γλυτώσει στο τέλος από τις ευθύνες του».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου τοποθετήθηκε αναφέροντάς: «Προφανώς, η δήλωση του κ. Τσίπρα μαγνητοσκοπήθηκε πριν από την κατάθεση στην Εξεταστική Επιτροπή του κ. Ρουμπάτη, διοικητή της ΕΥΠ την περίοδο που ήταν ο κ. Τσίπρας Πρωθυπουργός».
Ο κ. Ρουμπάτης αν και παραδέχτηκε το ειδικό απόρρητο που διέπει τα στελέχη της ΕΥΠ ωστόσο αυτό δεν μπορεί να ισχύει ενώπιον των κοινοβουλευτικών επιτροπών υποστήριξε ιεωρώντας σύμφωνα πάντα με κοινοβουλευτικές πηγές ότι είναι παράνομη η παρακολούθηση βουλευτών και υπουργών. Μάλιστα ξεκαθάρισε ότι είχε ενημερώσει και τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Τσίπρα παραδίδοντάς τους 2 φακέλους για 2 υποθέσεις διαφθοράς.
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, υπουργός Επικρατείας μλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό υποστήριξε: «Εφόσον εκτιμάει ο οποιοσδήποτε διοικητής, διότι ο νόμος προβλέπει ότι το απόρρητο αυτό είναι δια βίου και όχι για το χρόνο υπηρεσίας, μπορεί να το επικαλείται».
Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές για την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη ότι Γιάννης Ρουμπάτης υποστήριξε ότι η εισαγγελέας της ΕΥΠ ενήργησε νόμιμα, τόνισε ότι για την περίπτωση Ανδρουλάκη εκτός από ηχητικά που καταστρέφονται θα πρέπει τόμος σημειώσεων οι οποίες δε μπορούν να σβηστούν αν δεν προηγηθεί ρητή εντολή από τους αξιωματικούς της μυστικής υπηρεσίας.
Η Ευαγγελία Λιακούλη γραμματέας ΚΟ ΚΙΝΑΛ σημείωσε: «Επιβεβαιώθηκε και μάλιστα με τρόπο πανηγυρικό ότι η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη δεν ήταν νόμιμη».
Η επιτροπή συνέχισε με την εξέταση του παραιτηθέντα διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα.