Η άρση του εμπάργκο πώλησης αμερικανικών οπλικών συστημάτων στην Κύπρο μετά από 35 χρόνια που ανακοίνωσε το State Department σηματοδοτεί μία νέα πραγματικότητα στην περιοχή, καθώς η Κύπρος γίνεται πλέον στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.
«Πρόκειται για μια απόφαση – ορόσημο, η οποία αντικατοπτρίζει την αναπτυσσόμενη στρατηγική σχέση μεταξύ των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της ασφάλειας», δήλωσε ο Νίκος Αναστασιάδες, πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Είναι η πρώτη φορά μετά το 1974 που τερματίζονται εντελώς οι περιορισμοί για την αγορά οπλισμού», δήλωσε ο Ιωάννης Κασουλίδης, υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου.
Οργή από την Άγκυρα
Η απόφαση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών εξόργισε την Άγκυρα, που βλέπει να χάνει το ρόλο που πίστευε πως είχε στην περιοχή, την ίδια στιγμή που οι σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ βρίσκονται στην κατάψυξη.
«Η απόφαση αυτή, η οποία έρχεται σε αντίθεση με την αρχή της ισότητας των δύο πλευρών στο Νησί, και η οποία θα ενισχύσει περαιτέρω την αδιαλλαξία της ελληνοκυπριακής πλευράς, θα επηρεάσει αρνητικά τις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος- και θα οδηγήσει σε μια κούρσα εξοπλισμών στο Νησί, βλάπτοντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο», ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Η Αθήνα, φανερά ικανοποιημένη από τις εξελίξεις, συγχρονίζει τον βηματισμό της με την Λευκωσία με στόχο την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο.
«Μαζί με την Κύπρο και τις ΗΠΑ, η Ελλάδα θα συνεχίσει να εργάζεται για την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας», ανέφερε ο Νίκος Δένδιας.
Σημειώνεται ότι η άρση του αμερικανικού εμπάργκο ανοίγει το δρόμο για την προμήθεια σύγχρονου στρατιωτικού υλικού από την Λευκωσία, το οποίο θα αναβαθμίσει ραγδαία την αμυντική θωράκιση στην Μεγαλόνησο.
«Διπλωματική αντεπίθεση»
Η Άγκυρα, ωστόσο, συνεχίζει να προκαλεί τόσο σε επίπεδο δηλώσεων όσο και με συνεχείς υπερπτήσεις στο Αιγαίο πάνω από ελληνικά νησία, κυρίως με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ακόμα και βραδινές ώρες.
Η ταυτόχρονη παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Νίκου Δένδια στην Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ θα αποτελέσει και άλλη μια ευκαιρία για να ενημερωθούν φίλοι και σύμμαχοι για την συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα, αλλά και να γίνουν πλήρως κατανοητές οι ελληνικές θέσεις.
«Δεν θα συρθούμε σε, ανατολικών προδιαγραφών, αντιπαράθεση και σε συνθήκες πόλωσης κατ’ επιταγήν του αντιπάλου, που διαμορφώνει το καινοφανές τουρκικό αφήγημα. Δεν θα επιτρέψουμε κανένα περιθώριο αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας», δήλωσε ο Νίκος Δένδιας.
Από την άλλη πλευρά, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – που ήδη βρίσκεται στις ΗΠΑ – θα επιδιώξει να συναντήσει τον πρόεδρο Μπάιντεν σε μία προσπάθεια να βελτιωθεί το κλίμα ανάμεσα στις δύο πλευρές.