Η Τουρκία καταδικάζει την απόφαση των ΗΠΑ για άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο
Απειλές, προειδοποιήσεις και «πολεμικές ιαχές». Η ρητορική της Τουρκίας ακολουθεί ένα δρόμο κλιμάκωσης, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δίνει τον τόνο και τους υπουργούς του να ακολουθούν. Το «μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ», με το οποίο απείλησε την Αθήνα ο τούρκος πρόεδρος, δεν υιοθετείται μόνο από την κυβέρνηση του αλλά και από την αντιπολίτευση.
Τα κόμματα της τουρκικής αντιπολίτευσης επιχειρούν μάλιστα να εμφανιστούν με ακόμα πιο εθνικιστικές θέσεις, καλώντας τον Ερντογάν και την κυβέρνηση του να μην περιορίζονται στα λόγια, αλλά αν έχουν το «θάρρος» και το «κουράγιο» να κινηθούν με πράξεις απέναντι στην Ελλάδα.
Η Τουρκία καταδικάζει την απόφαση των ΗΠΑ για άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο
Οι ΗΠΑ προχώρησαν σε μία ιστορική απόφαση για την πλήρη άρση του εμπάργκο της πώλησης όπλων που είχε επιβληθεί εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1987 προκαλώντας την έντονη αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο ζητά από τις ΗΠΑ να αναθεωρήσουν την απόφασή τους.
«Η απόφαση αυτή, που έρχεται σε αντίθεση με την αρχή της ισότητας των δύο πλευρών στο νησί και θα κάνει την ελληνοκυπριακή πλευρά πιο αδιάλλακτη, θα επηρεάσει αρνητικά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού» αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ και προσθέτει ότι «θα οδηγήσει σε κούρσα εξοπλισμών στο νησί και θα βλάψει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο».
Οι τουρκικές εφημερίδες, Μιλλιγιέτ και Χουρριγιέτ έχουν πρωτοσέλιδα αντίστοιχα: « Επικίνδυνο βήμα των ΗΠΑ» και «Στόχος ένταξης στον Οργανισμό Σαγκάης».
Ο Σωτήρης Σέρμπος, αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου εκτίμησε: «Σε επίπεδο ρητορικής έχει αυξηθεί το τουρκικό αφήγημα και μάλιστα τοποθετεί την Ελλάδα σε θέση επίθεσης και όχι σε θέση άμυνας.. Ο Ερντογάν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ενδέχεται να θέλει να απαντήσει και στον πρωθυπουργό της Ελλάδας για την ομιλία του στο αμερικανικό Κογκρέσο».
Επιπλέον ο αναπληρωτής καθηγητής σημείωσε ότι στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ «ο πρόεδρος της Τουρκίας πηγαίνει με αέρα στα πανιά του», λόγω της συμφωνίας που έχει συναφθεί για τα σιταρά με την Ρωσία και την Ουκρανία.
«Αυτό όμως που θα έχει ενδιαφέρον» εκτιμά ο κ. Σέρμπος « είναι και η επιθυμία της Τουρκίας να ενταχθεί και στον Οργανισμό της Σαγκάης και έχει μία τελείως διαφορετική αντίληψη ως χώρα προς τα πού πάνε τα πράγματα».
Επιπλέον στο κάδρο των εξελίξεων ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής τοποθέτησε και την Κύπρο λέγοντας «δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι και στην Κύπρο οδηγούνται τον Φεβρουάριο σε εκλογές και θα πρέπει να δούμε πως θα αντιδράσει και σε αυτό ο πρόεδρος της Τουρκίας».
Ο πρόεδρος της Τουρκίας αναζητά ραντεβού με τον Τζο Μπάϊντεν
Παράλληλα ο δημοσιογράφος, Ανδρέας Ρομπόπουλος σχετικά με το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας αναζητά ραντεβού με τον Τζο Μπάϊντεν, σχολίασε:
«Οι κινήσεις που έκανε ο Ερντογάν – ίσως για να πιέσει τα πράγματα- μπορεί διπλωματικά να γυρίσουν ”μπούμερανγκ”. Δεν θεωρώ καθόλου τυχαία τη στιγμή που το State Department ανακοίνωσε την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, νομίζω ότι ήταν απάντηση στους επαίνους του Πούτιν προς τον Ερντογάν».