Ένας πραγματικά πριγκιπικός γάμος που συγκίνησε τη Μεγάλη Βρετανία και όχι μόνο μία ιστορία αγάπης, με άρωμα και ελληνικό αφού ο πρίγκιπας Φίλιππος γεννήθηκε το 1921 στο παλάτι του Μον Ρεπό στην Κέρκυρα.
O γάμος με την Ελισάβετ του στοίχισε μάλιστα να απαρνηθεί τον τίτλο του. Το πόσο αγαπιόντουσαν δε δίστασε να εκφράσει δημοσία στο μήνυμά της η βασίλισσα στα πρώτα της Χριστούγεννα μετά τον θάνατό του.
«Τα Χριστούγεννα μπορεί να είναι δύσκολα για όσους έχασαν αγαπημένα πρόσωπα, ειδικά εφέτος καταλαβαίνω το γιατί, για έμενα τους μήνες από την απώλεια του αγαπημένου μου Φίλιππου βρήκα μεγάλη ανακούφιση από την ζεστασιά και την στοργή που είχε αφιερώσει στην ζωή του και την δουλειά του. Αυτή η άτακτη ερωτική λάμψη ήταν τόσο φωτεινή στο τέλος όσο όταν τον κοίταξα για πρώτη φορά».
Ο δρόμος μέχρι το «I Do»
Το βασιλικό ζεύγος που έμεινε μαζί απέναντι σε μία σειρά από δυσκολίες, για 73 ολόκληρα χρόνια, ήταν για τους Βρετανούς αυτό που είπε ο εγγονός τους σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο BBC. Το πιο αξιολάτρευτο ζευγάρι.
Ο βασιλικός τους γάμος, η τούρτα με τους 9 ορόφους, το εντυπωσιακό νυφικό της Ελισάβετ δεν ήταν για τους Βρετανούς μόνο ένα κοσμικό γεγονός αλλά μία ένδοξη σελίδα στην ιστορία του που συνεχιζόταν με τις παραδόσεις που στήριξαν το έθνος τους για δεκαετίες.
Για τον γάμο τής τότε πριγκίπισσας Ελισάβετ και του δούκα του Εδιμβούργου το 1947, η επίσημη γαμήλια τούρτα ήταν εννέα πόδια ψηλή με τέσσερα επίπεδα. Το κέικ φρούτων παρασκευάστηκε με συστατικά που στάλθηκαν στην Βρετανία από διάφορα μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της ζάχαρης από την Αυστραλία, και ως εκ τούτου ονομάστηκε «το κέικ των 10.000 μιλίων».
Ήταν περίτεχνα στολισμένο με τα χέρια των οικογενειών της νύφης και του γαμπρού, φιγούρες που ασχολούνταν με τις αγαπημένες δραστηριότητες του ζευγαριού και ναυτικά διακριτικά.
Για τη βασίλισσα και τον πρίγκιπα όμως ίσως να ήταν όπως για κάθε απλό θνητό απλά η ομορφότερη ημέρα της ζωής τους.
Η πρώτη συνάντηση
Ελισάβετ και Φίλιππος συναντήθηκαν για πρώτη φορά το 1934, όταν η Ελισάβετ ήταν μόλις 8 ετών. Πέντε χρόνια αργότερα θα βρεθούν για δεύτερη φορά.
«Από πάντα ήξερα πως αγαπούσα τον Φίλιππο», έχει πει η ίδια.
Όταν ενηλικιώνεται θα έχει την τύχη να δει το όνειρό της να γίνεται πραγματικότητα. Στις 9 Ιουλίου του 1947 το παλάτι ανακοινώνει τον αρραβώνα και στις 20 Νοεμβρίου του ίδιου έτους ακολουθεί γάμος.
Οι γαμήλιοι όρκοι δίνονται κατά το τυπικό, με το ζεύγος να ορκίζεται αιώνια πίστη και αγάπη και τη φωνή της νεαρής βασίλισσας ίσα να ακούγεται.
«Από σήμερα για τα καλύτερα και τα χειρότερα, στον πλούτο και την φτώχεια στην αρρώστια και την υγεία, να την αγαπώ και να την προσέχω μέχρι ο θάνατος να μας χωρίσει. Από σήμερα, για τα καλύτερα και τα χειρότερα, τα πλούτη και την φτώχεια, στην αρρώστια και την υγεία, να τον αγαπώ, προσέχω και υπακούω, μέχρι να μας χωρίσει ο θάνατος».
Την ευτυχία του βασιλικού ζεύγους θα ολοκληρώσουν τα παιδιά τους.
Μόλις στα 25 της χρόνια η Ελισάβετ ήταν ήδη η μητέρα του 3χρονου πρίγκιπα Καρόλου και της μόλις 1 έτους πριγκίπισσας Άννας. Ο πρίγκιπας Ανδρέας και ο πρίγκιπας Εδουάρδος θα έρθουν χρόνια αργότερα συμπληρώνοντας την εξαμελή οικογένειά τους στα μέσα του 1964.