Το Ιράν «φλέγεται» με την οργή να ξεχειλίζει μετά τον θάνατο της νεαρής Μάχσα Αμινί που πέθανε στα χέρια της αστυνομίας Ηθών.
Οι διαδηλώσεις που έχουν εξαπλωθεί σε τουλάχιστον 15 πόλεις έχουν πάρει την μορφή της λαϊκής εξέγερσης. Οι διαδηλωτές πετάνε πέτρες και ανάβουν φωτιές, ορμούν πάνω στους άνδρες ασφαλείας, βάζουν φωτιά σε αστυνομικά αυτοκίνητα και καίνε πινακίδες με αφίσες του θρησκευτικού ηγέτη, Αλί Χοσεϊνί Χαμενεΐ.
«Θάνατος στον Χαμενεΐ», φωνάζουν οι οργισμένοι διαδηλωτές.
Ο θάνατος της Μαχσά Αμινί έχει πάρει μορφή λαϊκής εξέγερσης εναντίον του θεοκρατικού καθεστώτος.
Το έγκλημα που στοίχισε τη ζωή της 22χρονης στις 13 Σεπτεμβρίου ήταν οι ατίθασες τούφες που ξεπρόβαλαν από τη χιτζάμπ της. H αστυνομία Ηθών, που απαιτεί από όλες τις γυναίκες να φορούν καλά τυλιγμένη τη μαντίλα γύρω από το κεφάλι της, τη συνέλαβε και την ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου.
Καίνε τις μαντίλες τους & κόβουν τα μαλλιά τους
Γυναίκες κάθε ηλικίας καίνε τις χιτζάμπ τους. Μια ηλικιωμένη έχει βγάλει τη μαντίλα της και ενώνει τη φωνή της με τους διαδηλωτές.
Το «ποτάμι» της οργής ξεχύνεται όχι μόνο στις μεγάλες πόλεις του Ιράν και στην Τεχεράνη.
Η επανάσταση της χιτζάμπ, ως σύμβολο κατεπίεσης, εξαπλώνεται σε όλες τις χώρες όπως και στην Τουρκία.
Συμπαραστάτες στις διαδηλώσεις των γυναικών και οι άνδρες, που καίνε μαζί με τις γυναίκες τις μαντίλες στη φωτιά.
«Πολλές φίλες μου είναι στη φυλακή. Τις έχουν σκοτώσει ή αναγκάστηκαν να φύγουν εξαιτίας της χιτζάμπ. Οι γυναίκες στο Ιράν πρέπει να είναι ελεύθερες και ελπίζω πως έτσι θα απελευθερώσουν την ιρανική κοινωνία».
«Οι άνθρωποι στον υπόλοιπο κόσμο κυκλοφορούν όπως θέλουν, όχι όμως στο Ιράν. Οι γυναίκες πρέπει να καλύπτουν τα μαλλιά τους, αν θέλουν να βγουν έξω. Αυτός είναι ο λόγος που σκοτώθηκε η Μαχσά Αμινί», λένε οι διαδηλωτές, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τη βίαιη καταστολή.
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι
Ο θάνατος της Αμινί ήταν η αφορμή της επανάστασης για μία καταπιεσμένη κοινωνία που βράζει από την αυταρχική εξουσία των θεοκρατικού καθεστώτος που επιβλήθηκε το 1979.
«Οι διαδηλώσεις που πυροδότησε ο θάνατος της Μαχσά Αμινί δεν ήταν οι πρώτες για φέτος και ούτε πρόκειται να είναι οι τελευταίες. Αυτή η διαμαρτυρία δεν πρέπει να θεωρείται ως ένα μεμονωμένο περιστατικό αλλά ως μια εξέλιξη ενός κινήματος διαμαρτυριών των τελευταίων 5 χρόνων. Αυτήν τη φορά φαίνεται πως ολόκληρη χώρα καίγεται, είναι εξοργισμένη και απαιτεί αλλαγή», λένε αναλυτές.
Η απάντηση των ιρανικών Αρχών είναι η προβλεπόμενη. Άγρια καταστολή των διαδηλώσεων, με δεκάδες νεκρούς και διακοπή της πρόσβασης στο διαδίκτυο για να κρύψουν τη λαϊκή οργή.
Συγκλονίζει ο πατέρας της Μαχσά Αμινί
Την ώρα που το Ιράν συγκλονίζεται από τις ταραχές και τους θανάτους, συγκλονίζει η συνέντευξη του πατέρα της 22χρονης Μαχσά Αμινί στο BBC.
Καταγγέλλει ψέματα, προσπάθεια συγκάλυψης και ακραίες αυθαιρεσίες ακόμη και μετά τον θάνατο της κόρης του.
Η κοπέλα θα γιόρταζε χθες τα γενέθλιά της. Ο πατέρας της είπε ότι οι ιρανικές Αρχές ψεύδονται ασύστολα όταν λένε ότι η κόρη του πέθανε από καρδιακή προσβολή, αρνήθηκε ότι το παιδί του είχε προβλήματα υγείας.
Δεν τον άφησαν να δει τη σορό του παιδιού του και όταν ζήτησε το έγγραφο της νεκροψίας, ο γιατρός του είπε ‘θα γράψω ό,τι θέλω, δεν είναι δική σου δουλειά’. Όταν ζήτησε να δει τι έγραψαν οι κάμερες των αστυνομικών, του είπαν ότι είχε τελειώσει η μπαταρία, ενώ όταν ρώτησε γιατί άργησαν να τη μεταφέρουν στο νοσοκομείο από το αστυνομικό τμήμα, είπαν πως είχε χαθεί το κλειδί του ασθενοφόρου.
Είδε την κόρη του πριν από την κηδεία, σαβανωμένη, φαίνονταν μόνο το πρόσωπο και οι άκρες των ποδιών της που ήταν μελανιασμένες.
Ο πατέρας είπε ακόμα ότι παρών στη σύλληψη της κοπέλας ήταν ο 17χρονος αδελφός της που επίσης ξυλοκοπήθηκε άγρια.
Η οικογένεια είναι κουρδική, από την πόλη Σακέζ κοντά στο σύνορα με το Ιράκ. Η Μαχσά Αμινί είχε περάσει στο πανεπιστήμιο, ήθελε να γίνει γιατρός.
Αρνήθηκε συνέντευξη στην Αμανπούρ επειδή δε φορούσε μαντίλα
Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο πρόεδρος του Ιράν, Εμπραχίμ Ραΐσι, αρνήθηκε να δώσει συνέντευξη στην Κριστιάν Αμανπούρ του CNN.
Η δημοσιογράφος Κριστιαν Αμανπούρ, που είναι ιρανικής καταγωγής, κατήγγειλε ότι είχε κανονίσει να πάρει συνέντευξη στη Νέα Υόρκη από τον Ιρανό πρόεδρο, ο οποίος αξίωσε να φορέσει η δημοσιογράφος μαντίλα
Η Κριστιάν Αμανπούρ αρνήθηκε και έτσι η συνέντευξη δεν έγινε ποτέ.