Με την τουρκική ρητορική να προκαλεί πέρα από κάθε όριο και τις δηλώσεις τόσο του ίδιου του Τούρκου προέδρου όσο και ανώτατων κυβερνητικών αξιωματούχων να στρώνουν το έδαφος για μια ενδεχόμενη πολεμική σύρραξη, η Ελλάδα ενισχύει τις συμμαχίες της.
Στις 26 και 27 του μήνα ελληνικό και ισπανικό πολεμικό ναυτικό θα ασκηθούν από κοινού στο Καρπάθιο πέλαγος, κοντά στο Καμηλονήσι.
Υπενθυμίζεται ότι στις 24 του μήνα ελληνικό και γαλλικό ΠΝ θα κάνουν από κοινού άσκηση στο βόρειο Αιγαίο.
ΕΕ: Μήνυμα στην Τουρκία για την ελληνική μειονότητα & τις διακρίσεις που υπέστη
Αναφορά στο πώς αντιμετώπισε η Τουρκία την ελληνική μειονότητα έκανε ο Ίμον Γκίλμορ, ειδικός εντεταλμένος της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ο κ. Γκίλμορ μίλησε για την τριακοστή επέτειο από την υιοθέτηση της Διακήρυξης για τα δικαιώματα των ατόμων που ανήκουν σε εθνικές ή εθνοτικές, θρησκευτικές και γλωσσικές μειονότητες (η επέτειος είναι στις 18 Δεκεμβρίου).
Ο Ίμον Γκίλμορ, αναφορικά με την ελληνική μειονότητα είπε: «Η ΕΕ εκφράζει τη βαθιά λύπη της για τις παλαιότερες πολιτικές διακρίσεων που εφάρμοσε η Τουρκία, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα η ελληνική μειονότητα να βρίσκεται σήμερα στα πρόθυρα της εξαφάνισης. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ επαναλαμβάνει την έκκλησή της προς την Τουρκία να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις θεμελιώδεις ελευθερίες και το κράτος δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των περιουσιακών δικαιωμάτων των προσώπων που ανήκουν σε μειονότητες και των νομικών προσώπων των μειονοτήτων».
Στην ομιλία του ο ειδικός εντεταλμένος της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα είπε ακόμα ότι: «Η Διακήρυξη παραμένει ορόσημο για την προώθηση και την προστασία των δικαιωμάτων των ατόμων που ανήκουν στις προαναφερθείσες μειονότητες. Παρέχει καθοδήγηση και θέτει πρότυπα, μεταξύ άλλων, σχετικά με τη μη διάκριση, τη χρήση της μητρικής γλώσσας και την αποτελεσματική συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων».
Ο Γκίλμορ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους Γιαζίντι, τους Ουιγούρους και τις άλλες μουσουλμανικές μειονότητες που υφίστανται διακρίσεις στην Ξινγιάνγκ, καθώς και στη δραματική κατάσταση που επικρατεί στη βόρεια Αιθιοπία.
Αναφορικά με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία είπε: «Τα ζητήματα των μειονοτήτων χρησιμοποιούνται ως ψευδείς αφορμές για τη δικαιολόγηση πολέμων, όπως συνέβη στην περίπτωση της απρόκλητης και αδικαιολόγητης στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας».