Στις κατεχόμενες από τους Ρώσους περιοχές της Ουκρανίας η Μόσχα ξεκίνησε σήμερα το «δημοψήφισμα» για ένωση με τη Ρωσία, μια παράνομη διαδικασία που δεν αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα.
Η ρωσική τηλεόραση μεταδίδει εικόνες από εκλογικά κέντρα γεμάτα κόσμο, η ψηφοφορία θα συνεχιστεί στις κατεχόμενες περιοχές μέχρι την Τρίτη και ενώ συνεχίζονται οι μάχες.
Κοντά στο μέτωπο η ψηφοφορία θα γίνει δια περιφοράς της κάλπης, από σπίτι σε σπίτι.
Τέσσερις είναι οι περιοχές: σχεδόν ολόκληρο το Λουχάνσκ (όπου βρίσκεται σε εξέλιξη ουκρανική αντεπίθεση), το μισό Ντονέτσκ (το άλλο μισό ελέγχεται από τους Ουκρανούς), η Ζαπορίζια (όπου η ομώνυμη πρωτεύουσα παραμένει στα χέρια των Ουκρανών) και η Χερσώνα όπου επίσης γίνονται μάχες. Πρόκειται για το 15% των ουκρανικών εδαφών.
Το σύνολο σχεδόν της διεθνούς κοινότητας δεν αναγνωρίζει αυτό το δημοψήφισμα με αντικείμενο την ένωση, δηλαδή των προσάρτηση των κατεχομένων στη Ρωσία. Είχε γίνει το 2014 και στην Κριμαία, μετά την κατάληψη από τους Ρώσους, όμως τότε δεν γίνονταν παράλληλα συγκρούσεις.
Σάλος με τις δηλώσεις Μπερλουσκόνι
Σάλο προκάλεσε μια δήλωση του Ιταλού πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος – ούτε λίγο ούτε πολύ – δικαιολογεί τον φίλο του, Βλαντιμίρ Πούτιν, για την εισβολή στην Ουκρανία.
Στην τελική ευθεία για τις κρίσιμες εκλογές της Κυριακής ο Σίλβιο έδωσε συνέντευξη στη RAI και είπε ότι ο Πούτιν υπέκυψε στις πιέσεις του ρωσικού λαού, του κόμματός του και των υπουργών του, και βρέθηκε σε μια δύσκολη κατάσταση.
«Αντί να μπουν οι Ρώσοι στο Κίεβο σε μια εβδομάδα, να αντικαταστήσουν την κυβέρνηση Ζελένσκι με καθώς πρέπει ανθρώπους και να φύγουν σε μια εβδομάδα, διέσπασαν τις δυνάμεις τους», είπε.
Αυτή ειδικά η αναφορά προκάλεσε σάλο, με τον Μπελουσκόνι να λέει ότι παρερμηνεύθηκαν οι δηλώσεις του.
«Θα είμαστε πάντα με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ», διαβεβαίωσε ο αρχηγός της Φόρτσα Ιτάλια, ένα από τα κόμματα που πιστεύεται ότι θα αποτελέσουν την αυριανή δεξιά κυβέρνηση, μαζί με την ακροδεξιά της Μελόνι και του Σαλβίνι.