Ιρανές που ζουν στη χώρα μας μιλούν στην κάμερα του MEGA για το πώς βιώνουν και πόσο αγωνιούν για τους δικούς τους ανθρώπους που ζουν στο Ιράν.
Από τα 7 της χρόνια η Έλλη, 31 ετών σήμερα, έμαθε πως ήταν υποχρεωμένη όχι μόνο να καλύπτει το πρόσωπο αλλά και ολόκληρη την ύπαρξη της, το σώμα της ακόμη και τις σκέψεις της. Υπήρξε κι εκείνη άλλο ένα θύμα της αστυνομίας των ηθών όταν ζούσε στην Τεχεράνη.
«Δεν ήθελα να καλύπτω το πρόσωπο, το σώμα μου. Είχα συνέχεια προβλήματα με την αστυνομία. Με βασάνισαν το 2009 και μετά στο πανεπιστήμιο γιατί φόρεσα πράσινο, το χρώμα της ελευθερίας» αποκαλύπτει η ίδια.
Από τα βασανιστήρια δεν γλίτωσε ούτε η καλύτερη της φίλη. Παραμένει έως σήμερα στη φυλακή γιατί για λίγα λεπτά κυκλοφόρησε στο μετρό χωρίς τη μαντήλα.
Η Έλλη και η μεγαλύτερη της αδελφή Σούντε ήρθαν στην Ελλάδα πριν από 4 χρόνια. Για να γλιτώσουν από το θεοκρατικό καθεστώς της χώρας τους. Για να κάνουν μια νέα αρχή.
Οι δυο Ιρανές αδελφές όση ώρα μιλάνε κοιτάζουν το κινητό τους με αγωνία. Οι συγγενείς, οι φίλοι τους είναι έξω στους δρόμους της Τεχεράνης ,τα νέα από την πατρίδα έχουν σταματήσει να έρχονται .Τελευταία φορά που επικοινώνησε η Σούντε με την πιο στενή της φίλη ήταν πριν από 3 μέρες.
Μαζί με Ιρανούς καλλιτέχνες που ζουν στην Αθήνα δημιούργησαν στο εργαστήριο τους για την εκμάθηση οπτικοακουστικών μέσων ένα βίντεο για να ακουστεί η κραυγή τους για ελευθερία ,η κραυγή του 22χρονου νεκρού κοριτσιού που συνελήφθη γιατί δεν φορούσε σωστά τη μαντήλα της και έγινε σύμβολο ελευθερίας και αντίστασης.
Η έκκληση τους να γίνουμε όλοι η φωνή που δεν μπορεί να ακουστεί, συγκλονίζει.
Ο θάνατος της 22χρονης Μάχσα Αμινί ήταν η σπίθα που άναψε τη μεγάλη φωτιά. «Είναι ένας αγώνας της νέας γενιάς για την ελευθερία» λένε οι 2 Ιρανές αδελφές.