«Τσουνάμι» γίνεται το κύμα οργής στο Ιράν με αφορμή τον θάνατο της 22χρονης Μάχσα που δολοφονήθηκε μαρτυρικά επειδή εξείχαν τα μαλλιά από τη μαντίλα της.
Παρά την προειδοποίηση για επέμβαση του στρατού, οι διαδηλώσεις συνεχίζονται, οι νεκροί είναι δεκάδες και η κατάσταση που διαμορφώνεται δείχνει ότι είναι η μεγαλύτερη κρίση που έχει να διαχειριστεί η Τεχεράνη.
«Αναπαύσου εν ειρήνη ζωή μου. Θυσιάστηκες αγαπημένε μου. Μαρτύρησες».
Ραγίζει καρδιές το μοιρολόι της μάνας πάνω στον τάφο του 16χρονου γιου της Ζακαρία που σκοτώθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας στο δυτικό Ιράν. Είναι ένα από τα δεκάδες θύματα της σκληρής καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που πυροδότησε ο θάνατος της Μάχσα, στα χέρια της θρησκευτικής αστυνομίας.
«Δε θέλουμε το ισλαμικό καθεστώς. Θάνατος στον δικτάτορα. Να φύγουν οι μουλάδες», φωνάζουν καθημερινά οι οργισμένοι διαδηλωτές.
Οι αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις συνεχίζονται παρά την προειδοποίηση για επέμβαση του στρατού.
«Έχω και εγώ κόρη. Θα μπορούσε να είναι η Μάχσα. Δεν είστε άνθρωποι εσείς; Δεν έχετε παιδιά; Δεν έχετε οικογένεια;».
Πυροβολούν στο ψαχνό
Σε βίντεο ντοκουμέντο διακρίνονται πολιτοφύλακες που ανοίγουν πυρ προς τους διαδηλωτές.
Εξαιτίας του μπλακ άουτ που επιβάλουν οι Αρχές στο διαδίκτυο, είναι δύσκολο να εξακριβωθεί το μέγεθος των κινητοποιήσεων και η έκταση των επεισοδίων.
Φαίνεται όμως στα βίντεο που αναρτώνται στο διαδίκτυο ότι στήνονται ενέδρες σε περιπόλους της αστυνομίας με βόμβες μολότοφ.
Αντιδιαδηλώσεις με απειλές
Οι μουλάδες δεν περιορίστηκαν στις απειλές ότι θα βγάλουν τον στρατό στους δρόμους. Πρώτα βάφτισαν τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές «όργανα του διαβόλου» και των ξένων δυνάμεων.
«Ο μισητός πρόεδρος της Αμερικής ελίσσεται στα Ηνωμένα Έθνη χρησιμοποιώντας αυτές τις ταραχές. Κάτω η Αμερική».
Κατόπιν, χιλιάδες οπαδοί του καθεστώτος, ανάμεσά τους πολλές γυναίκες με τσαντόρ, βγήκαν στους δρόμους χαρακτηρίζοντας τους αντικυβερνητικούς ως πράκτορες της Αμερικής και του Ισραήλ.
«Οι ξένοι υποστηρίζουν αποσχιστές, ταραχοποιούς, αλήτες, κακούς ανθρώπους».
Όμως, ακόμα και οπαδοί του καθεστώτος λένε ότι πρέπει να μπει ένα όριο στην δράση της θρησκευτικής αστυνομίας.
«Συμφωνώ με την αστυνομία Ηθών, όμως πρέπει να είναι ευγενικοί, να φέρονται καλά στις γυναίκες, να μην τις εξωθούν στα άκρα».
«Παρά τις διακοπές στο διαδίκτυο για να περιορίσουν τις διαμαρτυρίες η οργή του κόσμου εξαπλώνεται και συνιστά μία από τις πιο σοβαρές προκλήσεις για τους ηγέτες της Τεχεράνης εδώ και χρόνια», λέει στο δελτίο του το CNN.
Η κυβέρνησης της Τεχεράνης, από τη μια υποσχέθηκε έρευνα σε βάθος για τον θάνατο της 22χρονης Μάχσα, που είναι κουρδικής καταγωγής, και από την άλλη καταγγέλλει ότι Κούρδοι αποσχιστές επιχειρούν να εκμεταλλευτούν την κρίση για να διαλύσουν τη χώρα.