Δεν έχουν τέλος οι διαδηλώσεις στις μεγάλες πόλεις της Ρωσίας μετά το διάγγελμα του Ρώσου προέδρου για μερική επιστράτευση.
Αστυνομικοί καταστέλλουν διαδήλωση κατά της επιστράτευσης στη Μόσχα.
«Δεν είμαστε τροφή για τα κανόνια», φωνάζουν οι διαδηλωτές.
Περισσότεροι από 700 άνθρωποι συνελήφθησαν στις διαδηλώσεις εναντίον της επιστράτευσης που έγιναν χθες Σάββατο σε 33 ρωσικές πόλεις.
Ξύλο & συλλήψεις
Στο Γιακούτσκ της Σιβηρίας, γυναίκες περικύκλωσαν αστυνομικούς και χόρευαν γύρω τους φωνάζοντας συνθήματα.
«Όχι στη γενοκτονία».
Στη Μόσχα, αστυνομικοί έψαχναν να συλλάβουν γυναίκες, ντυμένες στα μαύρα, που βγήκαν να διαδηλώσουν με το χρώμα του πένθους.
Συνέλαβαν ακόμα και μια ηλικιωμένη που απλά περίμενε το λεωφορείο.
«Τι κάνετε; Απλά περιμένω στην στάση».
Θορυβημένοι από τις αντιδράσεις, οι πρόεδροι των δύο σωμάτων του ρωσικού κοινοβουλίου ζήτησαν να σταματήσουν τα λάθη με την αποστολή στο μέτωπο ανθρώπων που δεν είναι στρατεύσιμοι.
Στο Νταγκεστάν, η αστυνομία άνοιξε πυρ όταν κάτοικοι του χωριού Εντιρέι έκλεισαν τον κεντρικό δρόμο για να διαμαρτυρηθούν εναντίον της επιστράτευσης.
100 χιλιόμετρα βορειότερα, στο χωριό Κιζλιάρ, οι κάτοικοι ξεπροβόδιζαν τους δικούς τους επιστρατευμένους με παραδοσιακούς χορούς.
Βόμβες & κάλπες
Δραματικά στιγμιότυπα από τον βομβαρδισμό ξενοδοχείου στην κατεχόμενη Χερσώνα κατέγραψε Ρώσος εικονολήπτης που διέμενε εκεί.
Ένας άνθρωπος απεγκλωβίστηκε τραυματισμένος από τα χαλάσματα, όμως δύο ανασύρθηκαν νεκροί, ανάμεσά τους πρώην μέλος της ουκρανικής Βουλής και νυν συνεργάτης των κατοχικών δυνάμεων.
Κι ενώ συνεχίζεται στα κατεχόμενα εδάφη το παράνομο δημοψήφισμα για ένωση με τη Ρωσία, η Μόσχα τονίζει ότι μετά την προσάρτηση θα υπερασπιστεί αυτές τις περιοχές με κάθε μέσο.
«Μετά από τα δημοψηφίσματα η Ρωσία, φυσικά, θα σεβαστεί την ψήφο αυτών των ανθρώπων που για πολλά χρόνια υποφέρουν από το νεοναζιστικό καθεστώς», δήλωσε ο Σεγκέι Λαβρόφ, υπουργός Εξωτερικών Ρωσίας.
Στην ερειπωμένη Μαριούπολη οι συνεργάτες των εισβολέων καλούν τους εναπομείναντες κατοίκους να πάνε στις κάλπες που έχουν στηθεί παντού.
Στο χωριό Ολένιφκα ψήφισαν μέχρι και οι αιχμάλωτοι Ουκρανοί στρατιώτες που κρατούνται στις φυλακές.
Για την επιτήρηση της διαδικασίας, οι αποσχιστές λένε ότι έχουν καλέσει διεθνείς παρατηρητές, όμως ουδείς από αυτούς έχει πιστοποίηση κάποιου έγκριτου διεθνούς οργανισμού.