Νέο κύμα διαδηλώσεων εναντίον της μερικής επιστράτευσης που κήρυξε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, έγινε στη Μόσχα και σε δεκάδες άλλες ρωσικές πόλεις, όπου συνελήφθησαν πάνω από δύο χιλιάδες άτομα.
Αστυνομικός χτυπά με δύναμη διαδηλωτή στη Μόσχα.
Μαζικές και βίαιες ήταν οι συλλήψεις και στην Αγία Πετρούπολη. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης σε κάποιες περιπτώσεις οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν τέιζερ.
Περισσότεροι από 2.000 διαδηλωτές συνελήφθησαν στις διαδηλώσεις που έγιναν σε 33 πόλεις της Ρωσίας εναντίον της επιστράτευσης.
Από το Γιακούτσκ της Σιβηρίας μέχρι τη Μόσχα, όπου αστυνομικοί έλεγχαν από νωρίς τις ταυτότητες όλων όσοι έβγαιναν από το μετρό.
Έψαχναν για γυναίκες, ντυμένες στα μαύρα, καθώς είχε δοθεί σήμα ότι επρόκειτο να διαδηλώσουν με το χρώμα του πένθους για να εναντιωθούν στην αποστολή των ανδρών στο μέτωπο.
Από τα χέρια τους δεν γλίτωσε ούτε μια ηλικιωμένη γυναίκα, όπως και μια άλλη, που περίμενε το λεωφορείο.
Παρά το νέο διάταγμα Πούτιν, το οποίο εξαιρεί από την επιστράτευση τους φοιτητές, οι ουρές στα χερσαία σύνορα της Ρωσίας δεν μειώνονται για τέταρτο 24ωρο. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών 2.500 αυτοκίνητα με τον μέσο όρο αναμονής να ξεπερνά τις 36 ώρες.
Την ίδια ώρα συνεχίζονται τα λεγόμενα δημοψηφίσματα στις κατεχόμενες από τους Ρώσους περιοχές της ανατολικής και νότιας Ρωσίας.
Οι Ρωσόφωνοι αποσχιστές ανακοίνωσαν ότι τις πρώτες δύο μέρες στην περιοχή της Χερσώνας ψήφισε το 31,79% των κατοίκων, στη Ζαπορίζια το 35,5%, στο Λουχάνσκ το 21,9% και στο Ντονέτσκ, το οποίο η Ρωσία ελέγχει σχεδόν πλήρως, το 55,05%.
Από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δεσμεύτηκε ότι η Μόσχα θα προστατέψει πλήρως οποιοδήποτε έδαφος προσαρτηθεί.
Οπωσδήποτε θα απελευθερώσουμε ολόκληρη της χώρα μας, δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.
Στην ερειπωμένη Μαριούπολη οι συνεργάτες των εισβολέων καλούν τους λίγους εναπομείναντες κατοίκους να πάνε στις κάλπες που έχουν στηθεί κυριολεκτικά παντού, ενώ στο χωριό Ολένιφκα ψήφισαν μέχρι και οι αιχμάλωτοι Ουκρανοί στρατιώτες που κρατούνται στις φυλακές.