Ανατάραξη, τόσο στην Ιταλία όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, προκάλεσε η εκλογή της ακροδεξιάς υποψήφιας, Τζόρτζια Μελόνι, στον πρωθυπουργικό θώκο.
Αναλυτές προσπαθούν να εξηγήσουν τη νίκη της Μελόνι, η οποία στο παρελθόν έχει δηλώσει θαυμάστρια του Μπενίτο Μουσολίνι, ενώ έχει εκφράσει με σαφήνεια την αντίθετή θέση της σε ζητήματα όπως η έκτρωση και το δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.
Οι λόγοι επικράτησης της Μελόνι
Από το 1994, κανένα κυβερνόν κόμμα δεν κατάφερε να επανεκλεγεί και η αντιπολίτευση πάντα κέρδιζε. Στην κυβέρνηση Ντράγκι, η Μελόνι ήταν το μόνο μεγάλο αντιπολιτευτικό κόμμα.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι ένα νέο πρόσωπο που δεν είχε δοκιμαστεί και οι Ιταλοί τείνουν να ψηφίζουν νέα πρόσωπα.
Όπως λένε, δεν είναι ιδεολογική ψήφος διότι η Μελόνι δεν προσφέρει καμία πρακτική λύση στα προβλήματα της χώρας. Τη διαφορά έκαναν οι κεντροδεξιοί που την ψήφισαν διότι δεν ήθελαν άλλο τεχνοκράτη πρωθυπουργό, ούτε συνεργασία με την Αριστερά.
Στην ιταλική κοινωνία, επίσης, είναι εμφανές το φιλορωσικό στοιχείο, αφού θεωρούν υπεύθυνη την Ουκρανία για την ενεργειακή κρίση και για αυτό ο ακροδεξιός συνασπισμός είχε φιλορωσική ρητορική.
Τι αλλάζει για την Ευρώπη
Αλλαγές αναμένεται να φέρει στην ΕΕ η εκλογή της Μελόνι. Αλλάζουν ριζικά οι ισορροπίες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και οι ακροδεξιοί – υπερσυντηρητικοί γίνονται ο τρίτος μεγαλύτερος πόλος μετά τους σοσιαλιστές και τους φιλελεύθερους.
Αυτό σημαίνει ότι όλα τα σχέδια για αλλαγή της Συνθήκης, κατάργηση της ομοφωνίας και γενικά προώθηση της ευρωπαϊκής ενοποίησης, θα επηρεαστούν σημαντικά. Επιπλέον, είναι βέβαιο πως θα εμβαθύνει το χάσμα βορρά – νότου στο μεταναστευτικό.
Πολιτικές ευθύνες
Σύμφωνα με τους αναλυτές, υπάρχουν και πολιτικές ευθύνες που οδήγησαν στην εκλογή της ακροδεξιάς υποψηφίου.
Όπως λένε, δεν μπορεί να βγαίνει η πρόεδρος της Κομισιόν και να λέει δύο μέρες πριν τις εκλογές, ότι έχει όπλα να αντιμετωπίσει τη Μελόνι εκβιάζοντας με το Ταμείο Ανάκαμψης.
Δευτερεύοντος, η ιταλική κεντροαριστερά και οι μετριοπαθείς πολιτικές δυνάμεις κατέβηκαν διασπασμένες και όχι σε ένα ενιαίο μπλοκ.
Εάν είχαν κατέβει μαζί, θα είχαν νικήσει, επισημαίνεται από όσους γνωρίζουν.
Επιπλέον, η ηγεσία της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς έχει τεράστιες ευθύνες, αφού υποστήριξε τον συνασπισμό της Μελόνι και μάλιστα ο Βέμπερ έλεγε ότι είναι φιλοευρωπαϊκός.
Δεν είναι τυχαίο που το κυβερνόν σοσιαλδημορκαιτκό κόμμα στη Γερμανία ήταν το πρώτο που αντέδρασε εξαπολύοντας επίθεση στον Βέμπερ, λέγοντας ότι μετά την στήριξη στην ακροδεξιά, η κεντροδεξιοί δεν μπορούν να υπερασπιστούν πλέον τις ευρωπαϊκές αξίες.