Η επικεφαλής της ιταλικής άκρας δεξιάς Τζόρτζια Μελόνι μετά τη νίκη της παράταξής της στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στην Ιταλία θέλει να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιταλίας. Μετά τη Σουηδία, η άκρα δεξιά σημειώνει νέα νίκη στην Ευρώπη, καθώς στην Ιταλία -για πρώτη φορά μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου- μεταφασιστικό κόμμα βρίσκεται προ των πυλών της εξουσίας.
Η Τζόρτζια Μελόνι βλέπει το όνειρο της να γίνεται πραγματικότητα. Έχει πολλές πιθανότητες να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιταλίας ακροδεξιού πολιτικού σχηματισμού.
«Όταν αυτή η νύχτα τελειώνει, πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν είμαστε στο τελικό σημείο. Είμαστε μόνο στην αρχή. Από αύριο θα αποδείξουμε την αξία μας» δήλωσε η ίδια χαρακτηριστικά.
Το σόου της Μελόνι με ακροδεξιές κορώνες αλλά και με σεξιστικά υπονοούμενα όπως το βίντεο που ανέβασε η ίδια στο λογαριασμό της κρατώντας δύο πεπόνια στο ύψος του στήθους της φαίνεται πως δεν πτόησε τους ψηφοφόρους.
Το κόμμα της Μελόνι συγκεντρώνει 26%, η ακροδεξιά Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι 9% και η κεντροδεξιά Forza Italia του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι 8%. Η επιτυχία ωστόσο του δικού της κόμματος στις κάλπες κάλυψε το γεγονός ότι οι σύμμαχοί της είχαν κακές επιδόσεις, με το κόμμα του κ. Σαλβίνι να πέφτει κάτω από το 9% των ψήφων – από 17% πριν από τέσσερα χρόνια – και το Forza Italia ακόμη χαμηλότερα.
«Δεν είμαι ψηφοφόρος των Αδελφών Ιταλών οπότε δεν μπορώ να είμαι ευχαριστημένος. Κατά τη γνώμη μου, η δεξιά κυβέρνηση δε θα κρατήσει για πολύ. Υπάρχουν πολλές εσωκομματικές έριδες μεταξύ των κομμάτων και δε θα μακροημερεύσουν» λέει κάτοικος της Ιταλίας.
Μεγάλος χαμένος των εκλογών η Κεντροαριστερά με το Δημοκρατικό Κόμμα να μην καταφέρνει να φτιάξει ευρύτερο συνασπισμό και να αποτελέσει ένα πραγματικό αντίπαλο δέος στη δεξιά.
Οι Βρυξέλλες δεν έχουν κρύψει την ανησυχία τους για ένα εκλογικό αποτέλεσμα που θα φέρει την ακροδεξιά στην εξουσία, εκτιμώντας ότι μπορεί να είναι πηγή αστάθειας σε μια περίοδο που η ΕΕ μπαίνει σε νέα ύφεση.
Τι γράφει ο διεθνής Τύπος
«Δεν πρέπει να πανηγυρίζουμε καθώς ήρθε η ακροδεξιά στο ευρωπαϊκό προσκήνιο έναν αιώνα μετά από τον Μουσολίνι» γράφει η Washigton Post ενώ η New York Times αναφέρει πως «διέλυσε μια ευρωπαϊκή συμφωνία παίρνοντας την εξουσία ένα κόμμα με τις ρίζες στο νεοφασισμό, για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μάλιστα σε μία χώρα που αποτελεί ιδρυτική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».